Kathimerini Greek

ΗΠΑ και Τουρκία:

Αδιευκρίνι­στος ο τρόπος επίτευξης της «καθαρής» από το ISIS ζώνης

-

Πάνω στη βάση του κοινού οράματος της δημιουργία­ς μιας καθαρής από τους μαχητές του ISIS ζώνης στη Συρία συντηρείτα­ι η βολική αεροπορική συμμαχία μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, παρά τις έντονες διαφωνίες των δύο πλευρών στο κουρδικό ζήτημα.

Επί τη βάσει του κοινού οράματος της δημιουργία­ς μιας καθαρής από τους μαχητές του ISIS ζώνης στη Συρία συντηρείτα­ι η βολική αεροπορική συμμαχία μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, παρά τις έντονες διαφωνίες των δύο πλευρών στο κουρδικό ζήτημα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη τη διενέργεια του πρώτου αεροπορικο­ύ βομβαρδισμ­ού στα βόρεια της Συρίας με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, τα οποία είχαν ορμητήριο την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, ύστερα από τη δέσμευση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου για την εκκίνηση της «ολοκλη- ρωτικής μάχης» κατά των εξτρεμιστώ­ν του ISIS. Μέχρι προσφάτως, από το Ιντσιρλίκ είχαν απογειωθεί αποκλειστι­κά πτήσεις μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών αναγνώριση­ς.

Μπορεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να χαιρέτισαν τη στρατηγική στροφή της Τουρκίας, ύστερα από μήνες επικρίσεων για την περιορισμέ­νη στρατιωτικ­ή εμπλοκή της σε επιχειρήσε­ις κατά των τζιχαντιστ­ών, αλλά η Αγκυρα έχει κηρύξει έναν διπλό πόλεμο κατά της τρομοκρατί­ας, καθώς επιλέγει να εστιάσει τις προσπά- θειές της κυρίως σε χτυπήματα κατά των μαχητών του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και λιγότερο στην καταπολέμη­ση στόχων του ISIS. Σύμφωνα με αναλυτές, η αμερικανοτ­ουρκική συμμαχία είναι γεμάτη αντιφάσεις, αφού η Τουρκία αντιμετωπί­ζει τους Κούρδους ως σπουδαιότε­ρο ζήτημα σε σύγκριση με την απειλή του ISIS.

Aγκάθι στη συνεργασία της αμερικανικ­ής συμμαχίας με την Αγκυρα αποτελεί η στενή σχέση που διατηρούν οι ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας. Η ηγετική θέση στη μάχη για την εκδίωξη των εξτρεμιστώ­ν του ISIS του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικ­ής Ενωσης (PYD) και του ένοπλου παραρτήματ­ός τoυ YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, κουρδική πολιτοφυλα­κή), τα οποία θεωρούνται από την Τουρκία παρακλάδια του PKK, έχει δημιουργήσ­ει δυσφορία στην τουρκική κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την ίδρυση μιας αυτόνομης κουρδικής κρατικής οντότητας στο συριακό κράτος, η εμφάνιση της οποίας θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει ανάλογες φιλοδοξίες στους αποσχιστές Κούρδους της Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Συρίας, ωστόσο, έχουν αναδειχθεί ως η μόνη στρατιωτικ­ή δύναμη που μπορεί να σταθεί αποτελεσμα­τικά απέναντι στο ISIS, μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστ­ών από το Κομπάνι τον Ιανουάριο.

Η Αγκυρα ελπίζει ότι η συνεργασία της με την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει επιτυχώς στην εξάλειψη των εξτρεμιστώ­ν μαχητών του ISIS σε μια περιοχή έκτασης περίπου 100 χλμ., κοντά στα τουρκικά σύνορα, ώστε οι 1,8 εκατ.

«Aγκάθι» στη συνεργασία της αμερικανικ­ής συμμαχίας με την Αγκυρα αποτελεί η στενή σχέση που διατηρούν οι ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας.

Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψου­ν σε ένα ασφαλές έδαφος στη χώρα τους, χωρίς να υπάρξει ανάμειξη των Κούρδων της Συρίας. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει το παιχνίδι του καλού και του κακού τρομοκράτη», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντ­ας τους Κούρδους της Συρίας για προσπάθεια «δημιουργία­ς ενός περάσματος στα ανατολικά προς τη Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνι­στος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει πραγματικό­τητα η πολυπόθητη καθαρή από τους μαχητές του ISIS ζώνη, όπως και το ποιες θα είναι οι στρατιωτικ­ές δυνάμεις εδάφους στο εσωτερικό της Συρίας που θα διασφαλίσο­υν την απομάκρυνσ­η των τζιχαντιστ­ών και την ασφάλεια της περιοχής. Με τις τουρκικές ενστάσεις να αποτελούν εμπόδιο, οι στρατιώτες του YPG δεν μπορούν να προταθούν από την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα οι Σύροι μετριοπαθε­ίς ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι αντιτίθεντ­αι στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, να είναι η μόνη πιθανή επιλογή. Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 60 αντάρτες έχουν εκπαιδευθε­ί και εξοπλισθεί μέσω του κοινού προγράμματ­ος εκπαίδευση­ς της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το οποίο ήδη παρουσιάζε­ι τα πρώτα δείγματα αποτυχίας, αφού αρκετοί από τους στρατιώτες αυτούς απήχθησαν από το Μέτωπο αλ Νούσρα, το οποίο είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Εξάλλου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, ο Ερντογάν επα- νέλαβε την άποψη ότι ο Ασαντ πρέπει να απομακρυνθ­εί από την εξουσία ώστε να υπάρξει ειρήνη στη Συρία, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ιράν για τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις της Τουρκίας. Η Τεχεράνη έχει υποστηρίξε­ι την κυβέρνηση Ασαντ από την έναρξη της συριακής εμφύλιας σύγκρουσης και έχει αναφέρει ότι θα παρουσιάσε­ι τη δική της πρόταση στον ΟΗΕ για την επίλυση του συριακού προβλήματο­ς. Ο Ρουχανί τόνισε ότι Ιράν και Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού για να «ξεριζώσουν» την απειλή του εξτρεμισμο­ύ στην περιοχή. «Η παγίωση και η επέκταση των δεσμών μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης είναι τεράστιας σημασίας για εμάς», υπογράμμισ­ε ο Ιρανός πρόεδρος.

 ??  ?? Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, πριν από συνάντηση στην Κουάλα Λουμπούρ. Ηδη εξαπολύθηκ­ε η πρώτη επίθεση με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη από το Ιντσιρ-
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, πριν από συνάντηση στην Κουάλα Λουμπούρ. Ηδη εξαπολύθηκ­ε η πρώτη επίθεση με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη από το Ιντσιρ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece