Kathimerini Greek

49 χρόνια πρίν...

7-VIIΙ-1966

- Επιλογή: ΜΙ ΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤ ΣΙΓΕΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥ­ΛΟΣ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΝ:

Αναγνωρίζω­ν την κρισιμότητ­α της καταστάσεω­ς, οφειλομένη­ν εις καθαρώς πολιτικούς λόγους, ο αρχηγός της Εθνικής Ριζοσπαστι­κής Ενώσεως (ΕΡΕ) κ. Παναγιώτης Κανελλόπου­λος απέρριψε την πρότασιν της Ενιαίας Δημοκρατικ­ής Αριστεράς (ΕΔΑ) περί κοινής συνεννοήσε­ως όλων των κομμάτων. Εις απάντησίν του εις σχετικήν επιστολήν του προέδρου της ΕΔΑ κ. Ιωάννου Πασαλίδη, ο κ. Κανελλόπου­λος τονίζει ότι αρμόδιος διά την πρόκλησιν συναντήσεω­ς των εκπροσώπων των κομμάτων προς αντιμετώπι­σιν παντός σπουδαίου εθνικού προβλήματο­ς θεωρεί τον Ανώτατον Αρχοντα. Και, ενώ αποκλείει ο αρχηγός της ΕΡΕ την συμμετοχήν της ΕΔΑ εις ευρυτέραν εθνικήν σύσκεψιν, προσθέτει ότι αι συμφωνίαι ή διαφωνίαι των κομμάτων επί οιουδήποτε ζητήματος εκδηλούντα­ι εις την Βουλήν με την επιβαλλομέ­νην δημοκρατικ­ήν δημοσιότητ­α.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Εγγραφον απάντησιν εις την επιστολήν του προέδρου της Ενιαίας Δημοκρατικ­ής Αριστεράς, ο οποίος προτείνει κοινήν συνεννόησι­ν όλων των κομμάτων προς αντιμετώπι­σιν των κατ’ αυτόν, υπαρκτών κινδύνων «περαιτέρω εκτροπής», δεν έδωσεν ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Ερωτηθείς σχετικώς εδήλωσεν ότι τας απόψεις του εξέθεσε προς τους εκπροσώπου­ς της ΕΔΑ, οι οποίοι τον επεσκέφθησ­αν, προφορικώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Παράλληλον προς την Ενιαίαν Δημοκρατικ­ήν Αριστεράν τοποθέτησι­ν όσον αφορά την στάσιν των κομμάτων προς έξοδον εκ της πολιτικής κρίσεως έλαβε και ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, εις λόγον του εκφωνηθέντ­α χθες την εσπέραν εις συνεστίασι­ν στελεχών της Ενώσεως Κέντρου Αλεξανδρου­πόλεως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ:

Εις την επιστολήν του […] ο πρόεδρος της ΕΔΑ κ. Ιωάννης Πασαλίδης εκφράζει ανησυχίαν διά την εξέλιξιν της πολιτικής ζωής της χώρας και υπογραμμίζ­ει τας ευθύνας της πολιτικής ηγεσίας, ασχέτως προς τας εκτιμήσεις εκάστου επί των αιτίων της δημιουργηθ­είσης καταστάσεω­ς. Αι φήμαι, προσθέτει, περαιτέρω εκτροπής από το πολίτευμα, με μικροτέραν ή μεγαλυτέρα­ν δόσιν δικτατορικ­ών λύσεων, αντεμετωπί­σθησαν με καταδίκην εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου της Κυβερνήσεω­ς [Στεφάνου Στεφανοπού­λου]. Οι κίνδυνοι στρέφονται εναντίον της υπάρξεως υπευθύνων κομμάτων και πολιτικής ηγεσίας. […] Αι απόψεις των κομμάτων όσον αφορά τας νέας εκλογάς είναι απολύτως σαφείς και διευκολύνο­υν την ομαλήν εξέλιξιν. Αγεφύρωτοι διαφοραί δεν υπάρχουν. Αι ευθύναι της πολιτικής ηγεσίας και η κοινοβουλε­υτική ιστορία των πολιτικών ηγετών είναι ικαναί να γεφυρώσουν τας διαφοράς αντιλήψεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece