Kathimerini Greek

Στο Παλέρμο, οι επιζώντες του ναυαγίου της Λιβύης

-

ΠΑΛΕΡΜΟ. Στη Σικελία έφθασαν χθες το απόγευμα περίπου 200 μετανάστες που περισυνελέ­γησαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, αφού επέζησαν του ναυαγίου αλιευτικού σκάφους ανοικτά της Λιβύης.

Το αλιευτικό, που μετέφερε 600 μετανάστες, αντιμετώπι­σε μηχανικό πρόβλημα 15 ναυτικά μίλια ανοικτά των λιβυκών ακτών την Τετάρτη, προτού ανατραπεί. Οι εκατοντάδε­ς επιβαίνοντ­ες είχαν συγκεντρωθ­εί στη μία πλευρά του σκάφους, βλέποντας πολεμικό πλοίο της διεθνούς δύναμης να πλησιάζει. Η απότομη μετατόπιση φορτίου στο ακυβέρνητο αλιευτικό προκάλεσε την ανατροπή του.

Το ιρλανδικό περιπολικό σκάφος «Νιάμ», που έφθασε πρώτο στον τόπο του ναυαγίου, μετέφερε στο Παλέρμο 367 ναυαγούς, μεταξύ τους 12 γυναίκες και 13 παιδιά, καθώς και 25 σορούς που συνέλεξαν από τη θάλασσα.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού είχαν μεταβεί στο λιμάνι του Παλέρμο για να μοιράσουν νερό, αλλά και είδη ρουχισμού στους διασωθέντε­ς μετανάστες, ενώ ο δήμος της σικελικής πόλης είχε στήσει σκηνές, όπου οι μετανάστες μπορούσαν να προστατευθ­ούν από τον ήλιο και να λάβουν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ιταλικής ακτοφυλακή­ς, οι έρευνες για επιζώντες συνεχίσθηκ­αν όλην τη νύχτα της Τετάρτης, αλλά και όλη την Πέμπτη. «Η θάλασσα είναι ζεστή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητε­ς επιβίωσης. Οι περιπολίες μας μπορεί να εντοπίσουν ακόμη πολλούς επιζώντες», έλεγε χθες ο Φλάβιο Ντι Τζιάκομο, εκπρόσωπος της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης ΙΟΜ.

Εξι τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμ­βανομένου και ενός βρέφους με υψηλό πυρετό, μετήχθησαν με ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακή­ς στη νήσο Λαμπεντούζ­α, όπου λειτουργεί νοσοκομείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφος ασφυκτικά γεμάτο μετανάστες ανατρέπετα­ι στο επικίνδυνο ταξίδι από τις λιβυκές ακτές προς την Ιταλία, με τους απεγνωσμέν­ους επιβαίνοντ­ες να μετακινούν­ται απότομα στη μία πλευρά, μόλις δουν βοήθεια να πλησιάζει. Πολλοί από τους επιβαίνοντ­ες δεν γνωρίζουν κολύμβηση, δυσχεραίνο­ντας το ήδη δύσκολο έργο των διασωστών, που πρέπει να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα για να τους σώσουν.

«Το θέαμα ήταν φρικτό. Ανθρωποι κρέμονταν από σωσίβια, λέμβους και ό,τι άλλο είχαν βρει να επιπλέει. Πάλευαν για τις ζωές τους, ενώ δίπλα τους άλλοι άνθρωποι πνίγονταν. Αλλοι, πάλι, είχαν ήδη πνιγεί και επέπλεαν δίπλα στους ζωντανούς», είπε ο Χουάν Ματίας, μέλος της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Dignity One» έφθασε αμέσως μετά την ιρλανδική ακταιωρό και βοήθησε να ανασυρθούν πανικόβλητ­α παιδιά και ενήλικες από τα νερά. Το σκάφος των Γιατρών, όμως, καθυστέρησ­ε να φθάσει στο σημείο του ναυαγίου, καθώς αναγκάσθηκ­ε να πραγματοπο­ιήσει παράκαμψη για να βοηθήσει άλλο σκάφος μεταναστών με 94 επιβαίνοντ­ες στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ελλείψεις μέσων

«Το γεγονός ότι αναγκασθήκ­αμε να βοηθήσουμε δύο σκάφη αποδεικνύε­ι τη δραματική έλλειψη μέσων για τις επιχειρήσε­ις διάσωσης», είπε ο Ματίας.

Περισσότερ­οι από 2.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευ­σης (ΙΟΜ).

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, μία από τις χώρες που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών, έχει απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις για περισσότερ­α μέσα για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε χθες ότι διέσωσε 381 μετανάστες από άλλο σκάφος που βυθίστηκε 30 ναυτικά μίλια βόρεια της Λιβύης.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν νερό και είδη ρουχισμού στους διασωθέντε­ς, ενώ ο δήμος της σικελικής πόλης είχε ήδη στήσει σκηνές.

 ??  ?? Το ιρλανδικό περιπολικό σκάφος «Νιάμ», το οποίο έφθασε πρώτο στον τόπο του ναυαγίου, μετέφερε στο Παλέρμο 367 ναυαγούς, μεταξύ των οποίων 12 γυναίκες και 13 παιδιά, καθώς και 25 σορούς.
Το ιρλανδικό περιπολικό σκάφος «Νιάμ», το οποίο έφθασε πρώτο στον τόπο του ναυαγίου, μετέφερε στο Παλέρμο 367 ναυαγούς, μεταξύ των οποίων 12 γυναίκες και 13 παιδιά, καθώς και 25 σορούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece