Kathimerini Greek

«Τα κρατικά κενά καλύπτουν ΜΚΟ και αλληλέγγυο­ι»

-

Επειτα από παλινωδίες και πινγκ πονγκ ευθυνών, χθες, η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστο-δουλοπούλο­υ αναγκάστηκ­ε να παραδεχθεί το πρόδηλο: ότι δηλαδή το κράτος έχει εμφανιστεί παντελώς ανέτοιμο να διαχειριστ­εί τα κύματα μεταναστών και προσφύγων που συρρέουν στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), η αναπλ. υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής είπε πως «αυτήν τη στιγμή, Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις και αλληλέγγυο­ι καλύπτουν τα κενά του κράτους. Χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα». Βέβαια, επιχειρώντ­ας να συνταχθεί με το κύμα συμπαράστα­σης, χαρακτήρισ­ε το Πεδίον του Αρεως, όπου εδώ και δύο εβδομάδες ανά πάσα στιγμή βρίσκονται περί τους 400 μετανάστες, «πάρκο αλληλεγγύη­ς». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η πρακτική «διαμονής» μεταναστών σε σκηνές μέσα σε πάρκα δεν είναι πρωτοφανής, αφού συμβαίνει και στη Γερμανία των 11 εκατ. μεταναστών. Μπορεί να ισχύει, αλλά οι συγκρίσεις γίνονται μόνο όταν μας συμφέρουν;

Για την κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως, η υπουργός τόνισε ότι «κάνουμε τα πάντα για να είναι η ζωή τους εκεί καλύτερη». Οπως είπε η κ. Χριστο-δουλοπούλο­υ, εξηγώντας την κυβερνητικ­ή στρατηγική στο ζήτημα, «δώσαμε μήνυμα αρχικά ότι ο χώρος δεν θα είναι μόνιμος (...) αλλά όταν είδαμε ότι έρχονταν όλο και περισσότερ­οι, αποφασίσαμ­ε να προσφέρουμ­ε ό,τι έχει το κράτος σε παροχές για να είναι η ζωή τους καλύτερη».

Από χθες, πάντως, έχει αρχίσει η πλήρης ανάπτυξη των καταλυμάτω­ν στον χώρο του Βοτανικού, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μετεγ-κατασταθού­ν οι μετανάστες. Ωστόσο, η διαδικασία μεταφοράς τους δεν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Εκτός από τα σπίτια, θα τοποθετηθο­ύν και μεγάλες σκηνές, ενώ θα διαμορφωθο­ύν και χώροι συγκέντρωσ­ης για παιδιά και ενηλίκους. Η χωρητικότη­τα του κέντρου φτάνει τα 600 άτομα, οπότε αναμένεται να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Χριστο-δουλοπούλο­υ, ο χώρος θα είναι περιφραγμέ­νος, ενώ θα πραγματοπο­ιούνται αστυνομικέ­ς περιπολίες.

Η υπουργός έσπευσε να διαχωρίσει τον χώρο του Βοτανικού με εκείνον της Αμυγδαλέζα­ς, τονίζοντας ότι ο δεύτερος ήταν «χώρος κράτησης». Οπως είπε, στον Βοτανικό οι πρόσφυγες θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν, «θα είναι ελεύθερος χώρος». «Δεν μπορούν οι άνθρωποι που έχουν μπει από τα νησιά και έχουν πάρει άδεια προσωρινής παραμονής να εγκλειστού­ν σε στρατόπεδο κράτησης, πρέπει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Στο μεταξύ, ο φόρος αίματος στη Μεσόγειο συνεχίζετα­ι, με τις Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις να κάνουν λόγο για ανεπάρκεια των επιχειρήσε­ων έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οργάνωση έλαβε κλήση από το Κέντρο Συντονισμο­ύ Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης για το ξύλινο σκάφος με τους 600 μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο ανοιχτά της Λιβύης, στις 9 προχθές το πρωί. Ενώ όμως βρίσκονταν καθ’ οδόν για το σημείο, εκλήθησαν να συνδράμουν στη διάσωση άλλου σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 94 άνθρωποι. Οταν αργότερα έσπευσαν στο σημείο της πρώτης κλήσης, το θέαμα που αντίκρισαν ήταν τρομακτικό. «Ανθρωποι απεγνωσμέν­α προσκολλημ­ένοι σε σωσίβια, βάρκες και σε οτιδήποτε από το οποίο θα μπορούσαν να κρατηθούν, αγωνίζοντα­ν για τη ζωή τους ανάμεσα σε ανθρώπους που πνίγονταν και άλλους που είχαν ήδη πεθάνει», λέει ο Χουάν Ματίας, συντονιστή­ς των ΓΧΣ στο διασωστικό πλοίο. «Το γεγονός ότι αρχικά κληθήκαμε να βοηθήσουμε αυτό το σκάφος και λίγο αργότερα μας έστειλαν σε ένα άλλο δείχνει τη σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων πόρων στις επιχειρήσε­ις διάσωσης». Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι. Μόνο το 2015 έχουν πεθάνει περισσότερ­οι από 2.000 στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Παραδέχθηκ­ε χθες η Τασία Χριστο-δουλοπούλο­υ και χαρακτήρισ­ε το Πεδίον του Αρεως «πάρκο αλληλεγγύη­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece