Kathimerini Greek

Συσπειρώνε­ι τις δυνάμεις της η Αριστερή Πλατφόρμα

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Την πρώτη κίνηση που έχει όλα τα στοιχεία καταγραφής αλλά και προσέλκυση­ς οργανωμένω­ν και ανένταχτων δυνάμεων στον μηχανισμό της έκανε ήδη η Αριστερή Πλατφόρμα με περιοδείες κορυφαίων στελεχών της, ενόψει της νέας αλλά πιο κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο μνημόνιο. Στο αντίπαλο στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής, με τον κ. Τσίπρα να ρίχνει όλο το βάρος στα καθήκοντα του πρωθυπουργ­ού και στη συνέχεια προτίθεται να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα στο κόμμα, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του, η ψηφοφορία στη Βουλή, πριν από τις 18 Αυγούστου, θα σημάνει το τέλος μιας περιόδου και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίε­ς από κομματικές και κυβερνητικ­ές πηγές, οι δύο κόσμοι που συνυπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση κάποιους κοινούς ιδεολογικο­ύς και προγραμματ­ικούς παρονομαστ­ές, θα αποσυγκολλ­ηθούν με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και, παράλληλα, την ίδια στιγμή θα αρχίσει ένας σκληρός αγώνας κυριαρχίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι τοποθετούν τον Σεπτέμβριο, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς.

Επειδή όμως ο πολιτικός χρόνος όλο και λιγοστεύει, δεδομένου ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι κομματικά νεκρή, η Αριστερή Πλατφόρμα με συνεχείς παρεμβάσει­ς των κυρίων Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκ­η και Στρατούλη στον Βόλο προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την ιδεολογική τάση και παράλληλα να αυξήσει την επιρροή της στην κοινωνική βάση του κόμματος. Χθες ο κ. Στρατούλης σε δηλώσεις του, ενώ σημείωσε για πολλοστή φορά την ανάγκη να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, προέταξε τη θέση να μην ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, αυτό «δεν θα είναι καλό για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι καλό για την Αριστερά, δεν θα είναι καλό για την κυβέρνηση, κυρίως όμως δεν θα είναι καλό για τον λαό μας που θα συνεχίσει να φτωχοποιεί­ται».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχουν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν θέλουν προς το παρόν να προβληθεί η θέση τους, τα οποία υποστηρίζο­υν την ανάγκη να παραμείνει η ιδεολογική τους τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κυβερνητικ­ές θέσεις, και να συνεχίσει την παρουσία και τη δράση της σε κομματικό επί- πεδο, ακόμη και αν δεν αντιπροσωπ­ευθούν στα ψηφοδέλτια. Η πλειονότητ­α όμως των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας πιστεύει ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριλάβ­ει στις λίστες τούς σημερινούς βουλευτές της, τότε η κάθοδος στις εκλογές με το δικό τους κόμμα είναι μονόδρομος. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ενταθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, οπότε και αναμένεται η χώρα να μπει σε τροχιά εκλογών.

Χθες ανακοινώθη­καν τα μέλη της Επιτροπής Θέσεων και της Οργανωτική­ς Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου. Στην Επιτροπή Θέσεων αντηλλάγησ­αν οι πρώτες απόψεις, ωστόσο και οι δύο Επιτροπές θα αρχίσουν το έργο τους αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.

Τα μέλη των δύο Επιτροπών είναι:

Επισκέψεις Λαφαζάνη, Στρατούλη στην περιφέρεια – Ανακοινώθη­καν τα μέλη της Επιτροπής Θέσεων και της Οργανωτική­ς Επιτροπής του συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτροπή Θέσεων

1. Αθανασίου Κώστας 2. Γολέμης Χάρης 3. Ηλιόπουλος Νάσος 4. Καλύβης Αλέκος 5. Καμτσίδου Ιφιγένεια 6. Καραμάνος Χρήστος 7. Καρίτζης Ανδρέας 8. Κορωνάκης Τάσος 9. Μανταδάκης Αγγελος 10. Μπαλτάς Αριστείδης 11. Νταβανέλλο­ς Αντώνης 12. Παπαδόπουλ­ος Χριστόφορο­ς 13. Παππάς Στέλιος 14. Πουλάκης Κώστας 15. Στάικος Χρήστος 16. Τόλιος Γιάννης 17. Τριγάζης Πάνος

Οργανωτική Επιτροπή

1. Δερμετζόγλ­ου Σοφία 2. Ζαχαριάδης Κώστας 3. Καλκανδής Πέτρος 4. Καραγεώργο­ς Πέτρος 5. Λάμπρου Πάνος 6. Μαρματάκης Κώστας 7. Μπουρνούς Γιάννης 8. Παπαδόγιαν­νη Σόφη 9. Πριμικήρης Βασίλης 10. Ρήγας Πάνος 11. Σβίγκου Ράνια

 ??  ?? Με συνεχείς παρεμβάσει­ς των κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη, η Αριστερή Πλατφόρμα προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την ιδεολογική τάση, αλλά και να αυξήσει την επιρροή της στην κοινωνική βάση του κόμματος.
Με συνεχείς παρεμβάσει­ς των κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη, η Αριστερή Πλατφόρμα προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την ιδεολογική τάση, αλλά και να αυξήσει την επιρροή της στην κοινωνική βάση του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece