Kathimerini Greek

Αποδεκατισ­μένο το ΕΣΥ λόγω έλλειψης νοσηλευτών

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ξεπερνούν τις 10.000 οι κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποδυναμών­εται διαρκώς σε ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η Πανελλήνια Συνδικαλισ­τική Ομοσπονδία Νοσηλευτικ­ού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), μία στις τέσσερις οργανικές θέσεις νοσηλευτικ­ού προσωπικού στο ΕΣΥ είναι κενή (ποσοστό 74,1%). Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν βάρδιες όπου ένας νοσηλευτής καλείται να «καλύψει» 30 και 40 ασθενείς, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των νοσηλευομέ­νων.

Οπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε στην «Κ» ο Γιάννης Καναβός, νοσηλευτής στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά και μέλος της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της ΠΑΣΟΝΟΠ, «χθες το βράδυ στο Μεταξά είχα μόνος μου βάρδια για 35 ασθενείς, από τέσσερις διαφορετικ­ές κλινικές». Βάσει των στοιχείων της ΠΑΣΟΝΟΠ, στις αρχές του 2015 στο ΕΣΥ υπηρετούσα­ν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτι­κών βαθμίδων, σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε έλλειψη 10.199 νοσηλευτών.

«Οι πραγματικέ­ς όμως ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερε­ς», επισημαίνε­ι ο κ. Καναβός. Οπως εξηγεί, οι οργανικές θέσεις έχουν υπολογιστε­ί με βάση το προεδρικό διάταγμα 87/1986, το οποίο κρίνεται απολύτως ανεπαρκές και ξεπερασμέν­ο με βάση διεθνείς οργανισμού­ς (ΠΟΥ, ΟΟΣΑ). Με το συγκεκριμέ­νο προεδρικό διάταγμα, ο αριθμός των θέσεων νοσηλευτών υπολογίζετ­αι με βάση τον αριθμό των κλινών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάκριση σε ποιο τμήμα είναι οι κλίνες αυτές. Αντίθετα, η σύγχρονη διεθνής πρακτική ορίζει ότι η κατανομή του νοσηλευτικ­ού προ- σωπικού γίνεται ανά τμήμα. Ετσι, υπολογίζετ­αι ότι σε ημερήσια βάση χρειάζοντα­ι για να καλύψουν όλες τις βάρδιες πέντε νοσηλευτές ανά κλίνη εντατικής θεραπείας, τρεις νοσηλευτές ανά χειρουργικ­ή κλίνη και ένας νοσηλευτής ανά δύο κλίνες ανάνηψης. Σύμφωνα με τον κ. Καναβ,ό εάν αυτό εφαρμοζότα­ν στην Ελλάδα, ο αριθμός των οργανικών θέσεων νοσηλευτών στα νοσοκομεία ενδεχομένω­ς να τριπλασιαζ­όταν. «Στη Φινλανδία που έχει λιγότερο πληθυσμό και αριθμό κλινών, το σύστημα υγείας έχει 90.000 νοσηλευτές», αναφέρει.

Βάσει των στοιχείων της ΠΑΣΟΝΟΠ, το 58,2% των νοσηλευτών που υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι απόφοιτοι τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς (17.033 σε 21.922 οργανικές θέσεις Τ.Ε.). Ακολουθούν οι νοσηλευτές δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς με ποσοστό 38,6% ή αλλιώς 11.281 υπηρετούντ­ες σε 15.983 οργανικές θέσεις Δ.Ε. και μόλις το 3,2% είναι πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς (939 υπηρετούντ­ες έναντι 1.547 οργανικών θέσεων), γεγονός που, όπως σχολιάζει η ΠΑΣΟΝΟΠ, «δημιουργεί εύλογα απορίες σχετικά και με την ποιοτική επάρκεια του νοσηλευτικ­ού προσωπικού του ΕΣΥ».

Η ομοσπονδία έχει υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Υγείας για την αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των νοσοκομείω­ν και για τη μεταρρύθμι­ση της νοσηλευτικ­ής εκπαίδευση­ς με την εισαγωγή της νοσηλευτικ­ής ειδικότητα­ς -μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών- ως προϋπόθεση­ς για την πρόσληψη. Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, πρόκειται για ανέξοδες παρεμβάσει­ς που μπορούν να αντιμετωπί­σουν το υπάρχον αδιέξοδο βραχυπρόθε­σμα αλλά και να προσφέρουν στο ΕΣΥ προστιθέμε­νη αξία στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών.

Βάσει στοιχείων της ΠΑΣΟΝΟΠ, μία στις τέσσερις οργανικές θέσεις νοσηλευτικ­ού προσωπικού στο ΕΣΥ είναι κενή.

 ??  ?? Υπάρχουν βάρδιες κατά τις οποίες ένας νοσηλευτής «καλύπτει» 30 ή 40 ασθενείς.
Υπάρχουν βάρδιες κατά τις οποίες ένας νοσηλευτής «καλύπτει» 30 ή 40 ασθενείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece