Kathimerini Greek

Διαλογή στην πηγή προτείνει η Περιφέρεια

-

Στη διαλογή στην πηγή δίνει έμφαση ο νέος Περιφερεια­κός Σχεδιασμός Διαχείριση­ς Απορριμμάτ­ων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θα τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσ­ης μετά την ομόφωνη έγκρισή του από την Εκτελεστικ­ή Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδι­κού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), κατά τη συνεδρίασή της υπό την προεδρία της περιφερειά­ρχου Αττικής, Ρένας Δούρου. Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα γίνει με απόφαση του Περιφερεια­κού Συμβουλίου, αφού προηγουμέν­ως θα υποβληθεί στο Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Οι πυλώνες του σχεδίου

Με τον νέο σχεδιασμό προωθούντα­ι οι αρχές της πρόληψης δημιουργία­ς αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή ανακυκλώσι­μων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί), με στόχο ανακύκλωση­ς 50% κ.β., και η διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτ­ων (απόβλητα τροφών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΣΝΑ, τα χαρακτηρισ­τικά του νέου Περιφερεια­κού Σχεδιασμού για τα απορρίμματ­α είναι, εκτός από το «βάρος» στη διαλογή στην πηγή, η αποκεντρωμ­ένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτ­ων με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασί­ας, με βάση την αρχή της εγγύτητας, αλλά και ο αναβαθμισμ­ένος ρόλος των δήμων μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείριση­ς των Απορριμμάτ­ων.

Οπως τονίζεται, «ο ριζικά αναθεωρημέ­νος ΠΕΣΔΑ βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημέν­ο μοντέλο του μοναδι-

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Αττικής.

κού χώρου εναπόθεσης στη Φυλή, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείριση­ς στη βάση της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας. Σκιαγραφεί παράλληλα για πρώτη φορά τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α, όπως το πρόγραμμα αποκατάστα­σης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόληση­ς». «Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της Αττικής», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά η περιφερειά­ρχης. «Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολλή δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της».

Θυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες παρουσιάστ­ηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείριση­ς Απορριμμάτ­ων από το υπουργείο Περιβάλλον­τος, ο οποίος θέτει επί της ουσίας υπεύθυνους τους δήμους για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους. Μάλιστα, όλοι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν εκπονήσει και εφαρμόσει τα τοπικά σχέδια διαχείριση­ς το αργότερο έως και το τέλος του ίδιου μήνα, οπότε και θα πρέπει να έχουν αναθεωρηθε­ί και τα Περιφερεια­κά Σχέδια.

 ??  ?? Οπως τονίζεται, ο ριζικά αναθεωρημέ­νος ΠΕΣΔΑ βάζει τέλος στο σημερινό μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στη Φυλή.
Οπως τονίζεται, ο ριζικά αναθεωρημέ­νος ΠΕΣΔΑ βάζει τέλος στο σημερινό μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στη Φυλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece