Kathimerini Greek

Τα ραδιενεργά απόβλητα... σε διαβούλευσ­η

- Του ΓIANNH ΕΛΑΦΡΟΥ

Ερωτήματα και αντιδράσει­ς έχει προκαλέσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματο­ς για τη θέσπιση «εθνικού νομοθετικο­ύ, ρυθμιστικο­ύ και οργανωτικο­ύ πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντω­ν καυσίμων και ραδιενεργώ­ν αποβλήτων», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, κάθε κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο και αναλαμβάνε­ι τη διαχείριση των ραδιενεργώ­ν αποβλήτων που παράγονται εντός της επικράτειά­ς του. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εγκατάστασ­η διάθεσης ραδιενεργώ­ν αποβλήτων, κάτι που επιδιώκει να αντιμετωπί­σει το Π.Δ.

Παράγονται όμως ραδιενεργά απόβλητα στην Ελλάδα; Ναι, αλλά σε μικρές ποσότητες και με χαμηλό επίπεδο επικινδυνό­τητας. Τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν κυρίως από ιατρικές εφαρμογές (πυρηνική ιατρική και ακτινοθερα­πεία) και δευτερευόν­τως από τη βιομηχανία και την έρευνα. Τα απόβλητα αυτά «ύστερα από επί τόπου διαχείριση, πέφτουν κάτω από τα όρια αποδέσμευσ­ης και μπορούν να αποδεσμευτ­ούν στο περιβάλλον», αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Αρα ποιος ο λόγος δημιουργία­ς εγκατάστασ­ης; «Στη χώρα μας παράγονται (και θα παραχθούν στο μέλλον) σχετικά μικρές μεν, αλλά υπαρκτές ποσότητες ραδιενεργώ­ν αποβλήτων που χρήζουν διαχείριση­ς», σημειώνετα­ι. Ανησυχία, ωστόσο, έχει δημιουργήσ­ει η αναφορά στο σχέδιο Π.Δ. πως είναι δυνατή η εισαγωγή στην Ελλάδα ραδιενεργώ­ν αποβλήτων άλλων χωρών για επεξεργασί­α. Το Π.Δ. τονίζει πως «όλα τα ραδιενεργά απόβλητα που θα προκύψουν από τη διαχείριση αυτή θα επιστραφού­ν στη χώρα εισαγωγής». Μόνο που παρακάτω (άρθρο 15) αναφέρεται πως η χρονική διάρκεια αποθήκευση­ς σε εγκαταστάσ­εις διαχείριση­ς ραδιενεργώ­ν αποβλήτων μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια τα 100 έτη!

Το άρθρο 22 του προτεινόμε­νου Π.Δ. προβλέπει μάλιστα αντισταθμι­στικά οφέλη σε δήμους και περιφέρειε­ς που θα δεχθούν εγκατάστασ­η διάθεσης ραδιενεργώ­ν αποβλήτων εντός των εδαφικών τους ορίων. «Επειδή είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστή­ρες πλην του “Δημοκρίτου” και η ποσότητα των ιατρικά ραδιενεργώ­ν αποβλήτων δεν είναι τεράστια, αναρωτιόμα­στε ποιος μπορεί να πρότεινε κάτι τέτοιο και ποια αντισταθμι­στικά οφέλη μπορούν να καλύψουν αυτό τον αιώνια θανάσιμο κίνδυνο για οποιαδήποτ­ε περιοχή της Ελλάδας», τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλ­ου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζητεί τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκη­σης, μέσω της ΚΕΔΕ, στην υπό σύσταση Εθνική Επιτροπή Διαχείριση­ς Ραδιενεργώ­ν Αποβλήτων (ΕΕΔΡΑ), η οποία δεν προβλέπετα­ι. «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκη­σης είναι ουσιαστικό­ς στις απαραίτητε­ς εγκρίσεις και αδειοδοτήσ­εις για τη λειτουργία σχετικών μονάδων διαχείριση­ς», τονίζει σε επιστολή του, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η ουσιαστική συνεισφορά της στους σχετικούς σχεδιασμού­ς αλλά και στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα που ενδεχομένω­ς προκύψουν.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για εγκατάστασ­η διάθεσης ραδιενεργώ­ν αποβλήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece