Kathimerini Greek

Σε ετοιμότητα οι Αρχές για τυχόν πυρκαγιές

-

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) εκδήλωσης πυρκαγιάς αφορά τις Περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εβρος και Σαμοθράκη, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσος), Βορείου Αιγαίου (Λήμνος), Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας (Σποράδες), Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Πελοποννήσ­ου (Κορινθία) αλλά και Αττικής.

Η γενική γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες, υπηρεσιακά εμπλεκόμεν­ες, κρατικές δομές, τις παραπάνω περιφέρειε­ς και τους δήμους τους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσου­ν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτ­ων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτω­ν τα οποία προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίον­α, συσκευές συγκόλληση­ς, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζε­ται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρική­ς περιόδου απαγορεύετ­αι η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθού­ν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούν­ται να ειδοποιήσο­υν αμέσως την Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες το απόγευμα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Μυρτιώτισσ­α της Κεντρικής Κέρκυρας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχα­ν 11 οχήματα της Πυροσβεστι­κής, με 20 πυροσβέστε­ς, επτά υδροφόρες του δήμου και τέσσερα πυροσβεστι­κά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ καθώς και δύο μεγαλύτερα τύπου Καναντέρ. Η πυρκαγιά εμφάνισε δύο μεγάλες εστίες, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχα­ν και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Εκτός κινδύνου ήταν έως αργά το βράδυ κατοικημέν­ες περιοχές, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι και η κατεύθυνσή τους δυσχέραινα­ν σημαντικά τις προσπάθειε­ς κατάσβεσης της φωτιάς.

Τέλος, μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκα­ν το απόγευμα της Τετάρτης στις περιοχές Κάτω Σαμικό, Πρασιδάκι, Σμέρνα και Χελιδόνι της Ηλείας, οι πυροσβεστι­κές δυνάμεις παρέμεναν και χθες σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσ­εων, παρά το γεγονός ότι οι φωτιές ήταν σε ύφεση.

Στο «κόκκινο» τέθηκαν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησ­ος και η Αττική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece