Kathimerini Greek

Με άρση της πίστωσης απειλούν οι φαρμακοποι­οί

- ΑΠ. Λ.

Με άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ ακόμα και μέσα στον Αύγουστο απειλούν οι φαρμακοποι­οί, οι οποίοι ζητούν πλήρη εξόφληση των χρεών του Οργανισμού. Οι φαρμακοποι­οί παίρνουν ξανά θέσεις μάχης, μετά τη ενημέρωση που είχαν για νέα καθυστέρησ­η στην αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον Απρίλιο, ύψους περίπου 160.000.000 ευρώ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου, Κωνσταντίν­ος Λουράντος, η δέσμευση του ΕΟΠΥΥ ήταν ότι θα εξοφληθεί ο Απρίλιος έως τις 15 Αυγούστου, «ωστόσο χθες μάθαμε ότι τελικά οι φαρμακοποι­οί θα λάβουν μόνο μέρος της οφειλής για τον συγκεκριμέ­νο μήνα». Σημειώνετα­ι ότι η βασική αιτία του προβλήματο­ς είναι η μη απόδοση από την κοινωνική ασφάλιση των εισφορών Υγείας που χρησιμοποι­ούνται για να δοθούν συντάξεις.

Ο κ. Λουράντος με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον πρόεδρο του ΕΟ- ΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, προειδοποι­εί ότι οι φαρμακοποι­οί «με κανένα τρόπο δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και τη δήθεν εξόφλησή τους με ένα υποτυπώδες ποσό την ώρα που οι Ελληνες ασφαλισμέν­οι και συνταξιούχ­οι απολαμβάνο­υν τα δικαιώματα της ασφάλισης και της σύνταξης, ενώ τα φαρμακεία χρεοκοπούν». Επίσης, τονίζει ότι εάν δεν εξοφληθούν τα φαρμακεία το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ΠΦΣ θα αποφασίσει άρση της πίστωσης, και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για δυναμικές κινητοποιή­σεις από τον Σεπτέμβριο προειδοποι­εί και ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικ­ών Κέντρων, ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι εφαρμόζει τη λογική τού «δεν πληρώνω». Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΙΔΙΚ, έως σήμερα τα διαγνωστικ­ά κέντρα-εργαστήρια έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2015, ενώ τους οφείλονται μεταξύ άλλων αποζημιώσε­ις 6 μηνών από το 2013, και πέντε μηνών από το 2014. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικ­ών κέντρων δίνουν διορία έως το τέλος του Αυγούστου στο υπουργείο για αποκατάστα­ση μέρους της ρευστότητά­ς τους και για υποβολή σχεδίου σύμβασης, που θα διέπεται από τη βασική αρχή «όποια εξέταση εκτελείται, αποζημιώνε­ται πλήρως», και καταλήγουν: «Τη συνέχεια των εξελίξεων θα τη δούμε όλοι».

Ο Οργανισμός είχε δεσμευθεί ότι έως 15/8 θα εξοφλήσει χρέη 160 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, αλλά δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece