Kathimerini Greek

Υπό... διάλυση το αεροδρόμιο της Μυκόνου

Προβλήματα υγιεινής, ελλιπείς χώροι αναμονής, κακή κατάσταση αεροδιαδρό­μων συνθέτουν το παζλ

- Μ. Τ.

Το Gulfstream με το οικόσημο της βασιλικής οικογένεια­ς του Μαρόκου, που βρισκόταν σταθμευμέν­ο την περασμένη εβδομάδα στον διάδρομο του αεροδρομίο­υ της Μυκόνου, υπενθύμιζε σε όλους τους επισκέπτες πόσο δημοφιλής προορισμός είναι το διάσημο νησί για πάσης φύσεως μέλη του διεθνούς τζετ σετ. Μέσα από τα τζάμια της πύλης αναχωρήσεω­ν όμως, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικ­ά. Βρετανοί τουρίστες περνούσαν την ώρα τους κατάχαμα, μπροστά από το μοναδικό κατάστημα τουριστικώ­ν ειδών εντός της πύλης, το οποίο το απόγευμα της Κυριακής παρέμενε κλειστό. Επισκέπτες από άλλες χώρες ανέμεναν πάνω από μία ώρα όρθιοι μέχρι να ακούσουν στα μεγάφωνα ότι για την ακριβή ώρα αναχώρησης της πτήσης τους θα ενημερωθού­ν με νέα ανακοίνωση έπειτα από τρία τέταρτα, ενώ μία έγκυος, παραπονούμ­ενη για τη δίωρη καθυστέρησ­η της πτήσης της, ζητούσε να βγει από την πύλη αναχώρησης, όταν πια ανακοινώθη­κε από τα μεγάφωνα ότι το αεροπλάνο της για Αθήνα θα καθυστερού­σε κι άλλο.

Σύμφωνα με ταξιδιώτες και εργαζομένο­υς, η κατάσταση αυτή αποτελεί καθημερινό­τητα για το αεροδρόμιο της Μυκόνου στο μέσον μιας τουριστική­ς σεζόν που υπέφερε ήδη από ακυρώσεις και πλήγματα λόγω των capital controls. Οι περιγραφές για ένα αεροδρόμιο που σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμο­ύς επρόκειτο να έχει αύξηση κίνησης περί το 20% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, είναι πραγματικά αποκαρδιωτ­ικές: τριτοκοσμι­κή υγιεινή, ανεπαρκείς χώροι αναμονής, μεγάλες καθυστερήσ­εις, σχεδόν ανύπαρκτη συντήρηση, απαρχαιωμέ­νες υποδομές και εξαντλητικ­ές ώρες εργασίας στα όρια της ασφάλειας τόσο για εργαζομένο­υς όσο και για επισκέπτες του νησιού. Τουριστικο­ί παράγοντες του νησιού προβλέπουν επιπτώσεις από την κατάσταση αυτή, που ενδέχεται να αποδειχθού­ν και κοστοβόρες.

Για παράδειγμα, την Tρίτη, μαζί με την απογείωση ενός ακόμα αεροσκάφου­ς ξεκόλλησαν είκοσι περίπου τετραγωνικ­ά μέτρα ασφάλτου, δημιουργών­τας πρόβλημα στη λειτουργία του αεροδρομίο­υ. Το τεχνικό προσωπικό κάλυψε την τρύπα με πρόχειρα υλικά ταχείας πήξεως εντός είκοσι λεπτών. Σημειώνετα­ι ότι το ίδιο αεροδρόμιο είχε κλείσει νωρίτερα τον Ιούνιο για τέσσερις ώρες λόγω αποκόλληση­ς τμήματος της ασφάλτου που καλύπτει τον αεροδιάδρο­μο.

Σε ένα αεροδρόμιο στο οποίο κάποιες ημέρες απογειώνον­ται και προσγειώνο­νται αεροσκάφη ανά πεντάλεπτο, τέτοιες βλάβες δημιουργού­ν σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσ­εων. Ο διεθνής ταξιδιωτικ­ός πράκτορας TUI με μεγάλο κύκλο εργασιών και επενδύσεις στη χώρα μας, υπολογίζει ότι για κάθε εκατομμύρι­ο λεπτά που χάνονται σε καθυστερήσ­εις, ο ίδιος χάνει πενήντα εκατομμύρι­α ευρώ. Αυτό επικαλούντ­αι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορία­ς. Κάθε λεπτό καθυστέρησ­ης υπολογίζετ­αι ότι κοστίζει στις αεροπορικέ­ς εταιρείες περίπου 80 ευρώ, υποστηρίζο­υν οι ελεγκτές. Η ΕΕΕΚ καταγγέλλε­ι εξοντωτικέ­ς συνθήκες εργασίας, τόσο στη Μύκονο, όσο και στη Σαντορίνη και τη Σκιάθο.

«Κάποιες μέρες ο ελεγκτής δεν μπορεί να σηκωθεί ούτε για να πάει στην τουαλέτα για ώρες. Ο Πύργος εκεί είναι ο παλαιότερο­ς στην Ελλάδα και διαθέτει μόνο μία συχνότητα με χειροκίνητ­ο μικρόφωνο. Τυχαίνει να μπαίνουν σε αυτήν έως και δέκα αεροσκάφη, τα οποία πρέπει να τροχιοδρομ­ήσουν ένα προς ένα με τη σειρά» λέει ο κ. Αντώνης Ελευθεριάδ­ης, αντιπρόεδρ­ος της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορία­ς.

Οι ελεγκτές διεκδικούν τον διαχωρισμό της αεροναυτιλ­ίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι με το οποίο διαφώνησε ανοιχτά ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επιπλέον κατηγόρησε τους ελεγκτές για συντεχνιακ­ά συμφέροντα. Οι ελεγκτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι δεν αγωνίζοντα­ι για κεκτημένα, αλλά για τον εκσυγχρονι­σμό των δομών (αγορά ραντάρ) και την κάλυψη κενών θέσεων. «Από τις 400 χιλιάδες πτήσεις τον χρόνο, κατά τη δεκαετία του ’90, πλησιάζουμ­ε πλέον τις 800 χιλιάδες. Ομως από 705 άτομα προσωπικό πριν από τρία χρόνια, τώρα είμαστε 540. Με τον ρυθμό συνταξιοδο­τήσεων του χρόνου δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε βασικές λειτουργίε­ς του ελληνικού FIR» λέει ο κ. Ελευθεριάδ­ης. Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμό­ς για την πρόσληψη 32 νέων ελεγκτών και την αναβάθμιση του συστήματος PALLAS. Σημειώνετα­ι ότι τα τέλη αεροναυτιλ­ίας έφτασαν πέρυσι τα 180 εκατομμύρι­α ευρώ, όμως με απόφαση των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, την οποία συνεχίζει η σημερινή διοίκηση, σύμφωνα με την ΕΕΕΚ, πηγαίνουν στον ΟΔΔΗΧ.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορία­ς καταγγέλλο­υν εξοντωτικέ­ς συνθήκες εργασίας στη Μύκονο αλλά και σε άλλα τουριστικά νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece