Kathimerini Greek

Προεκλογικ­ή η εκστρατεία κατά Κούρδων

- Των TIM ARANGO και CEYLAN YEGINSU THE NEW YORK TIMES

Αντιμέτωπο­ς με μια έρευνα για διαφθορά στον κοντινό του κύκλο, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με εκκαθάριση του αστυνομικο­ύ και δικαστικού σώματος. Πολλοί διερωτόντα­ν ποια θα είναι η αντίδραση του σημερινού προέδρου Ερντογάν απέναντι στην απώλεια της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς, ύστερα από τις εκλογές του Ιουνίου. Ορισμένοι αισθάνοντα­ι ότι έχουν λάβει την απάντηση: η αντίδραση είναι ένας νέος πόλεμος. Καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις κατά μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι αναλυτές αντιλαμβάν­ονται την ύπαρξη μιας υπολογισμέ­νης στρατηγική­ς από την πλευρά του Ερντογάν, που επιχειρεί να κερδίσει εκ νέου την πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλι­ο για το κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο Τούρκος πρόεδρος αποπειράτα­ι να «παίξει» το χαρτί του εθνικισμού, προσελκύον­τας τους εθνικιστές της Τουρκίας που διαφωνούν με την κουρδική αυτοδιάθεσ­η. Παράλληλα, προσπαθεί να υποσκάψει την απήχηση της πολιτικής έκφρασης του κουρδικού κινήματος, συνδέοντάς τη με τις βιαιότητες του PKK. «Η γενική μου υπόθεση είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσ­ει τις συνθήκες για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου», σχολίασε ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ, Σουάτ Κινικλίογλ­ου, επικριτής της πολιτικής του Ερντογάν. Το ΑΚΡ ξεκίνησε προσφάτως να διενεργεί δημοσκοπήσ­εις για να σφυγμομετρ­ήσει τις πιθανότητε­ς να κερδίσει με μεγαλύτερο ποσοστό σε μία πιθανή πρόωρη εκλογική διαδικασία που μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί ακόμη και τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Τετάρτης, το κόμμα του Ερντογάν έχει όντως αυξήσει τα ποσοστά του.

Εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε σε τουρκική εφημερίδα ότι ο πόλεμος κατά του PKK αποτελεί αυτοάμυνα ενώ άλλα μέλη του πολιτικού κύκλου του έχουν εξηγήσει ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας και όχι για θέμα εσωτερικής πολιτικής. Η απώλεια της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς από το ΑΚΡ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδι­κού HDP (Λαϊκό Δημοκρατικ­ό Κόμμα), που για πρώτη φορά ξεπέρασε το όριο του απαιτούμεν­ου 10% για την είσοδο στο Κοινοβούλι­ο. Πολλοί αμφιβάλλου­ν ότι η στρατηγική του Ερντογάν θα πετύχει, αλλά κάποιοι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να επηρεάζοντ­αι.

 ??  ?? Εργάτης ελέγχει σωλήνες σε δεξαμενή πετρελαίου στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.
Εργάτης ελέγχει σωλήνες σε δεξαμενή πετρελαίου στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece