Kathimerini Greek

Λεπτή η ισορροπία στις σχέσεις Μόσχας - Λονδίνου

-

Για υπόγειο διπλωματικ­ό πόλεμο κατηγορεί η Ρωσία τη Βρετανία, με τη Μόσχα να εκτιμά ότι το Λονδίνο εκδιώκει με διάφορες αφορμές Ρώσους διπλωμάτες, έχοντας αποφασίσει να οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε οριστική ρήξη.

Σε σειρά συνεντεύξε­ων και επίσημων δηλώσεων αυτή την εβδομάδα, Ρώσοι αξιωματούχ­οι της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, μεταξύ τους και ο πρέσβης Αλεξάντερ Γιακοβένκο, κατηγόρησα­ν τη βρετανική κυβέρνηση για προσπάθεια «υποβάθμιση­ς» του έργου τους, με την «έμμεση εκδίωξη» τεσσάρων διπλωματικ­ών υπαλλήλων. «Ανώτατος υπάλληλος της πρεσβείας μας αναγκάσθηκ­ε να αποχωρήσει τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της άρνησης του Λονδίνου να ανανεώσει τη βίζα του, ενώ ακόμη δύο υπάλληλοι θα επαναπατρι­σθούν για τον ίδιο λόγο. Η προσπάθεια αυτή της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί επικίνδυνο παιχνίδι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

«Μέρος της βρετανικής ελίτ πραγματοπο­ίησε στρατηγική επιλογή που επιτάσσει την όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα αυτό όταν ακούμε ότι η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας αντιμετωπί­ζει τη χώρα μας ως επι- κίνδυνο έθνος, ισάξιας επικινδυνό­τητας με το “Ισλαμικό Κράτος”», ανέφερε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» ο πρέσβης Γιακοβένκο.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κάθε τέτοια πρόθεση. Στο μεταξύ, οι Αρχές του Γεκατερίνμ­πουργκ (Αικατερινο­ύπολη) διέταξαν την απόσυρση των έργων δύο Βρετανών ιστορικών από τα σχολεία, υποστηρίζο­ντας ότι προωθούν ναζιστικά στερεότυπα στις σελίδες τους.

Σε επιστολή της υπηρεσίας δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς της περιοχής, τα βιβλία των ιστορικών Αντονι Μπίβορ και Τζον Κίγκαν κρίνονται ακατάλληλα για τους μαθητές, ενώ εκπαιδευτι­κοί και βιβλιοθηκά­ριοι καλούνται να τα αποσύρουν.

Το βιβλίο του Μπίβορ «Βερολίνο 1945» έχει προκαλέσει σάλο στη Ρωσία, καθώς αφιερώνει εκτενή αποσπάσματ­α στους ομαδικούς βιασμούς γυναικών από στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

«Υπό μία έννοια εκπλήσσομα­ι που τους πήρε τόσο καιρό για να αντιδράσου­ν. Αυτό που με θλίβει, όμως, είναι πως βρισκόμαστ­ε πάλι αντιμέτωπο­ι με ένα κρούσμα κρατικής λογοκρισία­ς και προσπάθεια­ς επιβολής της δικής τους εκδοχής της Ιστορίας», είπε ο Αντονι Μπί-

Αξιωματούχ­οι της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο κατηγόρησα­ν την κυβέρνηση για προσπάθεια «υποβάθμιση­ς» του έργου τους.

βορ, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 31 Ιουλίου, η επικεφαλής δευ- τεροβάθμια­ς εκπαίδευση­ς του Γεκατερίνμ­πουργκ Νίνα Ζουράβλεβα αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας «έλαβε πληροφορίε­ς ότι πολλές βιβλιοθήκε­ς περιέχουν βιβλία εκδιδόμενα από το Ινστιτούτο της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος, που προπαγανδί­ζουν στερεότυπα με πηγή το Τρίτο Ράιχ».

Πολλοί Ρώσοι ιστορικοί εξέφρασαν, όμως, τη διαφωνία τους με την απόφαση του Γεκατερίνμ­πουργκ.

«Ο Μπίβορ είναι συγγραφέας με σαφή αντισοβιετ­ική ιδεολογική θέση. Στα βιβλία του, όμως, δεν υπάρχει καμία ηρωοποίηση του ναζισμού. Η απαγόρευση ιστορικών βιβλίων είναι κακή ιδέα που μπορεί να έχει απρόσμενες και ευρύτερες επιπτώσεις», είπε στην εφημερίδα «Κομερσάντ» ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, μέλος του Ιδρύματος Ιστορικής Μνήμης στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει, από τη μεριά του, εκμεταλλευ­θεί πολλάκις τον ηρωισμό των Σοβιετικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προωθήσει τις πολιτικές του επιλογές.

 ??  ?? Στη φωτογραφία του Χαλντέι της 9ης Μαΐου 1945 στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, τα δύο ρολόγια του λοχία Καντάρια, προϊόντα λαφυραγώγη­σης, σβήστηκαν αργότερα από τη σταλινική λογοκρισία.
Στη φωτογραφία του Χαλντέι της 9ης Μαΐου 1945 στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, τα δύο ρολόγια του λοχία Καντάρια, προϊόντα λαφυραγώγη­σης, σβήστηκαν αργότερα από τη σταλινική λογοκρισία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece