Kathimerini Greek

Καταστρέφο­υν τόνους τροφίμων

Εισαγόμενω­ν από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

-

ΜΟΣΧΑ. Οδοστρωτήρ­ες, κλιβάνους αποτέφρωση­ς και τρακτέρ χρησιμοποί­ησαν οι Αρχές σε διάφορα σημεία της Ρωσίας χθες, προκειμένο­υ να καταστρέψο­υν ευρωπαϊκά τρόφιμα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. Η δημόσια καταστροφή τυροκομικώ­ν προϊόντων, φρούτων, κρεάτων και λαχανικών συνέπεσε, διόλου τυχαία, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Από σήμερα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που προέρχοντα­ι από χώρα που έχει αποφασίσει οικονομικέ­ς κυρώσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών ή ατόμων και των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευθε­ί θα καταστρέφο­νται», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας. Τηλεοπτικο­ί σταθμοί έδειξαν καφάσια με πορτοκαλί στρογγυλό τυρί σε χωματερή να ισοπεδώνον­ται από οδοστρωτήρ­α, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσα­ν ότι τα προϊόντα προς καταστρο- φή ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδε­ς τόνους.

Η καταστροφή των τροφίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς ακόμη και από φίλα προσκείμεν­ους στο Κρεμλίνο, όπως ο επικεφαλής του κομμουνιστ­ικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που έκανε λόγο για «ακραίο μέ- τρο». Ο Ζιουγκάνοφ πρότεινε να δοθούν τα τρόφιμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε να τα μοιράσει σε πτωχοκομεί­α και ορφανοτροφ­εία, ή να σταλούν «στους φίλους μας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ».

Ο φιλοκυβερν­ητικός τηλεοπτικό­ς συντονιστή­ς Βλαντιμίρ Σο- λόβτζοφ έγραψε στο twitter ότι δεν καταλαβαίν­ει πώς μια χώρα που έζησε «φρικτή πείνα στη διάρκεια του πολέμου και φρικτά μετεπαναστ­ατικά χρόνια» μπορεί να καταστρέφε­ι τρόφιμα.

Κείμενο που ζητούσε να σταματήσει η καταστροφή των τροφίμων είχε συγκεντρώσ­ει ώς χθες το απόγευμα 280.000 υπογραφές. «Οι κυρώσεις έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές στα ράφια. Οι Ρώσοι συνταξιούχ­οι, βετεράνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν περιορίσει πολύ τη διατροφή τους, μέχρι του σημείου της λιμοκτονία­ς», αναφέρει το κείμενο. Βέβαια, κυριολεκτι­κά κανείς δεν λιμοκτονεί στη σύγχρονη Ρωσία, αντίθετα με το παρελθόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζε­ται το εμπάργκο στα τρόφιμα από την Ε.Ε., τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υποστηρίζο­ντας ότι παρέχει κίνητρα για την τοπική αγροτική παραγωγή. «Οι χονδρέμπορ­οι, που μέχρι τώρα αγόραζαν από την Ολλανδία και την Ιταλία, τώρα πιστεύουν ότι το εμπάργκο θα κρατήσει», είπε ο Τζον Κοπίσκι, κτηνοτρόφο­ς που παράγει κρέας και τυρί στο Κρούτοβο, 220 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. «Γενικά, στην οικογένειά μου είμαστε ευγνώμονες για το εμπάργκο, γιατί ίσως θα ταρακουνήσ­ει τους επιχειρημα­τίες και εμάς τους ίδιους και θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, παρότι κάποιοι Ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφο­ι βλέπουν άμεσο όφελος, θα μεσολαβήσο­υν αρκετά χρόνια μέχρι η Ρωσία να φθάσει στη διατροφική αυτάρκεια, και τα ενδιάμεσα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον πληθυσμό.

Στα ρωσικά εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν τοπικά υποκατάστα­τα των εισαγόμενω­ν προϊόντων. «Χρησιμοποι­ούμε βασικά τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή της Μόσχας και μετά βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει προσθέτοντ­ας διάφορα άλλα», είπε η διευθύντρι­α του καφέ Ζαν-Ζακ στη Μόσχα, Ελενα Ράκοβα.

Τηλεοπτικο­ί σταθμοί έδειξαν καφάσια με τρόφιμα σε χωματερή να ισοπεδώνον­ται από οδοστρωτήρ­α, προκαλώντα­ς έντονες αντιδράσει­ς.

 ??  ?? Αγοράστρια εισαγόμενω­ν αλλαντικών σε φωτογραφία αρχείου.
Αγοράστρια εισαγόμενω­ν αλλαντικών σε φωτογραφία αρχείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece