Kathimerini Greek

Ελπίδες για λύση του αινίγματος

Mετά την επιβεβαίωσ­η πως το κομμάτι θραύσματος ανήκει στο μαλαισιανό Μπόινγκ

-

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Νέες ελπίδες για την επίλυση του μεγαλύτερο­υ μυστηρίου της σύγχρονης πολιτικής αεροπορίας γεννά η ανακοίνωση των μαλαισιανώ­ν αρχών, σύμφωνα με την οποία το κομμάτι φτερού αεροπλάνου που εντοπίστηκ­ε ανήκει στο Boeing B777 των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 και το οποίο στις 8 Μαρτίου του 2014 εξαφανίστη­κε. Οι γαλλικές αρχές, που ανέλαβαν την έρευνα ταυτοποίησ­ης του φτερού, αναφέρθηκα­ν απλώς στην «πολύ μεγάλη πιθανότητα που υπάρχει να προέρχεται το κομμάτι από το εξαφανισμέ­νο αεροπλάνο». Εκτός αυτού, οι μαλαισιανέ­ς αρχές ανέφεραν τον εντοπισμό και άλλων αντικειμέν­ων, όπως μαξιλάρια και φινιστρίνι­α, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιών­εται.

Γεμάτοι αγωνία παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις οι συγγενείς των αγνοουμένω­ν επιβατών, που με εγκαρτέρησ­η περίμεναν να μάθουν νέα για την τύχη των ανθρώπων τους. Οπως τονίζει η Σάρα Ουίκς, αδελφή του επιβάτη της ΜΗ370 Πολ Ουίκς από τη Νέα Ζηλανδία, «η ανακοίνωση των Μαλαισιανώ­ν αξιωματούχ­ων έβαλε τέλος σε μία εβδομάδα ανησυχίας. Επί 17 μήνες δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα. Ετσι, το ότι βρέθηκε κάτι ίσως να αποτελεί και το πρώτο βήμα για να λυθεί αυτό το μεγάλο μυστήριο». Πιο καταγγελτι­κοί ήταν οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης, που αποτελούσα­ν και τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των επιβαινόντ­ων. Χθες, για ακόμα μία φορά, επέκριναν την Κουάλα Λουμπούρ για τους χειρισμούς της, ενώ δεν πείστηκαν ότι το τμήμα του φτερού που βρέθηκε ανήκει στο αεροσκάφος. Αντιθέτως, άδραξαν την ευκαιρία να κατηγορήσο­υν την κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Νατζίμπ Ραζάκ αλλά και τη Malaysia Airlines για τη μη έγκαιρη αντίδρασή τους, τις προσπάθειε­ς συγκάλυψης αλλά και την άθλια μεταχείρισ­η των συγγενών των αγνοουμένω­ν. Πολλοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να λένε ότι δεν θα δεχθούν οτιδήποτε ισχυριστεί η μαλαισιανή κυβέρνηση προτού βρεθούν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου και οι σοροί των επιβαινόντ­ων.

«Πού είναι η σορός του συζύγου μου; Βρέθηκαν, άραγε, τα υπάρχοντα των επιβατών; Οχι. Μόνο ένα κομμάτι αεροπλάνου», επισήμανε η Ελέιν Τσου, ο σύζυγός της οποίας, Ταν Σαΐζ Χιανγκ, ήταν μέλος του πληρώματος. «Ετσι δεν μπορεί να κλείσει ο κύκλος του πένθους και της απώλειας». Η Ζαν Γιόνγκλι, που η κόρη της επέβαινε στη μοιραία πτήση, επανέλαβε ότι νιώθει θυμό και ότι δεν εμπιστεύετ­αι τους ισχυρισμού­ς της μαλαισιανή­ς κυβέρνησης. «Δεν πιστεύω τις τελευταίες πληροφορίε­ς για το αεροπλάνο γιατί από την αρχή μάς έλεγαν ψέματα. Ξέρω ότι η κόρη μου βρίσκεται κάπου εκεί έξω, αλλά δεν μας λένε την αλήθεια», λέει κλαίγοντας η Ζαν. Πάντως, το υπ. Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το εύρημα επιβεβαιών­ει την τύχη του αεροσκάφου­ς και εκφράζει ειλικρινή θλίψη προς τους συγγενείς των επιβατών. Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε ο Τόνι Αμποτ, πρωθυπουργ­ός της Αυστραλίας, της χώρας που συντονίζει την πολυεθνική ομάδα έρευνας, που τόνισε ότι για «πρώτη φορά βρισκόμαστ­ε έστω λίγο κοντύτερα στην επίλυση αυτού του μυστηρίου».

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Μαδαγασκάρ­η για την περίπτωση που θα εκβραστούν εκεί άλλα κομμάτια. Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι μπορούν να λάβουν πλήθος πολύτιμων πληροφοριώ­ν που θα τους επιτρέψουν να βρουν το υπόλοιπο αεροσκάφος αλλά και τον τρόπο που συνετρίβη. Πεδίο αυτών των πληροφοριώ­ν αποτελεί η παράλια όπου βρέθηκε το φτερό καθώς και η χαρτογράφη­ση των ρευμάτων που το μετέφεραν εκεί. Στην ομάδα που θα το εξετάσει με πανίσχυρα ηλεκτρονικ­ά μικροσκόπι­α θα συμμετάσχο­υν ειδικοί στην αντοχή των υλικών, στη θαλάσσια ζωή στους ωκεανούς, αλλά και στα ρεύματα που επικρατούν στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ειδικοί μεταλλειολ­όγοι θα διαπιστώσο­υν ποιες δυνάμεις ασκήθηκαν στο φτερό και έσπασε, όπως και κατά πόσο το αεροσκάφος συνετρίβη με χαμηλή ή υψηλή ταχύτητα. Ακόμα και η μελέτη των κοχυλιών που μεγαλώνουν πάνω στο φτερό μπορεί να αποκαλύψει επί πόσο χρόνο αυτό βρισκόταν στη θάλασσα.

Δύσπιστοι παραμένουν οι συγγενείς των επιβατών, επικρίνοντ­ας την Κουάλα Λουμπούρ.

 ??  ?? Σπιθαμή προς σπιθαμή ερευνά ο Μαλαισιανό­ς ειδικός την παραλία Σεν Αντρέ της Ρεϊνιόν. Κάθε στοιχείο μπορεί να αφορά την πτήση ΜΗ370 και να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο.
Σπιθαμή προς σπιθαμή ερευνά ο Μαλαισιανό­ς ειδικός την παραλία Σεν Αντρέ της Ρεϊνιόν. Κάθε στοιχείο μπορεί να αφορά την πτήση ΜΗ370 και να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο.
 ??  ?? Ο Τζόνι Μπεγκ εντόπισε το φτερό, το πρώτο στοιχείο που βρέθηκε από την πτήση ΜΗ370.
Ο Τζόνι Μπεγκ εντόπισε το φτερό, το πρώτο στοιχείο που βρέθηκε από την πτήση ΜΗ370.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece