Kathimerini Greek

Τίτλοι τέλους για την εκπομπή «The Daily Show»

-

ΝΕΑΥΟΡΚΗ. Το κοινό των πιστών τηλεθεατών του επρόκειτο να αποχαιρετή­σει χθες το βράδυ ο κωμικός και πολιτικός σχολιαστής Τζον Στιούαρτ, ύστερα από 16 συναπτά έτη στο τιμόνι της δημοφιλούς σατιρικής εκπομπής «The Daily Show».

Ο μόνος ανακουφισμ­ένος από την απόφαση του Στιούαρτ μοιάζει να είναι ο δισεκατομμ­υριούχος και διεκδικητή­ς του χρίσματος των Ρεπουμπλικ­ανών Ντόναλντ Τραμπ, που είχε γίνει ο αγαπημένος στόχος της εκπομπής.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει η πολιτική εκδοχή της ζύμης πίτσας χοτ-ντογκ. Κανείς δεν τη θέλει και κανείς δεν την παραγγέλνε­ι. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος την εφηύρε. Αλλά τώρα μόνο αυτή σερβίρεται», είχε πει ο Στιούαρτ για τον Τραμπ τον Ιούλιο.

Ο Στιούαρτ, που θεωρείται ο πρωτεργάτη­ς της πολιτικής στροφής στην αμερικανικ­ή κωμική σκηνή, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να περιγελά την πλούσια κόμη του Τραμπ, προβάλλοντ­ας κάθε φαιδρή δήλωση του υποψηφίου. Παρά το αδιάκοπο σφυροκόπημ­α αυτό, όμως, ο Τραμπ συνεχίζει να ηγείται στις δημοσκοπήσ­εις μεταξύ των 17 διεκδικητώ­ν του χρίσματος του κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Τραμπ, όμως, δεν υπήρξε ο μόνος στόχος του Στιούαρτ. Ανάλογα αιχμηρά σχόλια εισέπραξε και ο Τζεμπ Μπους, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον.

«Οι υποψήφιοι για την προεδρία σκέφτονται σήμερα: “Δόξα τω Θεώ που ο Τζον Στιούαρτ θα πάψει να παρακολουθ­εί την κάθε μου κίνηση”. Τα θέματα που έθιγε ο Στιούαρτ αποτελούσα­ν αντικείμεν­ο ευρείας συζήτησης και διαμόρφωνα­ν άποψη σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων», λέει ο καθηγητής ΜΜΕ του Πανεπι- στημίου του Ντέλαγουερ, Ντάναγκαλ Γιανγκ.

Η χρήση αποσπασμάτ­ων τηλεοπτικώ­ν δελτίων ειδήσεων στις εκπομπές του Στιούαρτ τον κατέστησαν φόβητρο των παρουσιαστ­ών. «Φαντάζομαι ότι πολλοί συντελεστέ­ς δελτίων ειδήσεων δεν θα χρειάζεται να αγωνιούν πια για τη σάτιρα του Στιούαρτ», λέει ο Ρόμπερτ Τόμσον του Πανεπιστημ­ίου Σίρακιουζ.

Τα 16 χρόνια του Στιούαρτ στην εκπομπή «Daily Show», ωστόσο, δεν υπήρξαν χωρίς κόστος για τον παρουσιαστ­ή της. Τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guar- dian, ο Στιούαρτ ανέφερε ότι ένιωθε κουρασμένο­ς και δεν επιθυμούσε καθόλου να καλύψει ακόμη μία προεδρική αναμέτρηση, έχοντας ήδη καλύψει τέσσερις προεδρικές εκλογές.

Η απουσία του Τζον Στιούαρτ δεν αναμένεται, όμως, να σημάνει το τέλος της πολιτικής σάτιρας στην αμερικανικ­ή τηλεόραση. Κωμικοί όπως ο Τζίμι Φάλον του «Tonight Show» και ο Σεθ Μάιερς του «Late Night» ασχολούντα­ι εντατικά με την προεκλογικ­ή εκστρατεία και τα ατοπήματα των υποψηφίων, αφιερώνοντ­ας άφθονο χρόνο σε αυτούς.

Ο Γιανγκ, του Πανεπιστημ­ίου του Ντέλαγουερ, εκτιμά μάλιστα ότι οι τηλεθεατές δεν είδαν το τέλος της σταδιοδρομ­ίας του Τζον Στιούαρτ, παρότι ο κωμικός δεν έχει αναφερθεί στα μελλοντικά του σχέδια.

«Ο Στιούαρτ δεν πρόκειται να εξαφανισθε­ί από τη σκηνή. Εκτιμώ ότι θα αλλάξει μέσον, ίσως και πλατφόρμα, αλλά η πολιτική σκηνή αποτελεί το πάθος του και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψ­ει έτσι απλά. Πρόκειται για εθισμό που δεν ξεπερνιέτα­ι εύκολα», λέει ο Γιανγκ.

Ο Στιούαρτ υπήρξε ο μέντορας σπουδαίων σύγχρονων σατιρικών σχολιαστών, όπως οι Στίβεν Κολμπέρ, Λάρι Ουίλμορ και Τζον Ολιβερ.

Αγαπημένος στόχος του κωμικού και πολιτικού σχολιαστή, Τζον Στιούαρτ, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

 ??  ?? Η πρόσοψη στο στούντιο του «The Daily Show» στη Νέα Υόρκη θα πάψει από την ερχόμενη εβδομάδα να φέρει το όνομα του Τζον Στιούαρτ.
Η πρόσοψη στο στούντιο του «The Daily Show» στη Νέα Υόρκη θα πάψει από την ερχόμενη εβδομάδα να φέρει το όνομα του Τζον Στιούαρτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece