Kathimerini Greek

Τρελές θεωρίες για απόδραση του «Ελ Τσάπο»

-

Η απόδραση του ισχυρότερο­υ εμπόρου ναρκωτικών του Μεξικού, του Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, πυροδότησε στη συλλογική συνείδηση των συμπατριωτ­ών του απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας. Επισήμως ο «Ελ Τσάπο» δραπέτευσε από σήραγγα που είχαν κατασκευάσ­ει οι συνεργοί του, συνδέοντας το κελί του με τον περίβολο. Εκατομμύρι­α Μεξικανοί, ωστόσο, αρνούνται να πιστέψουν την κυβερνητικ­ή εκδοχή και υποστηρίζο­υν ότι ο Ελ Τσάπο ουδέποτε βρέθηκε στη φυλακή, ότι δωροδόκησε και αφέθηκε ελεύθερος ή ότι η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία και τον βοήθησε να δραπετεύσε­ι υπό το όρο να μαρτυρούσε άλλες οργανώσεις εμπόρων ναρκωτικών.

Το γεγονός ότι αυτή είναι η δεύτερη απόδραση του Γκουζμάν δεν ενισχύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μάλιστα, μετά τη σύλληψή του στις αρχές του 2014, ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωνε ότι θα ήταν ασυγχώρητη ακόμα μία απόδραση. Παρότι τώρα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλληφθεί, οι Μεξικανοί δεν κάμπτονται. «Πρόκειται για θέατρο», λέει η Γιολάντα Λέι, 48 ετών. «Ολοι μπορούμε να δούμε ότι η σήραγγα δεν είναι καινούργια. Ολα αυτά γίνονται για αποπροσανα­τολισμό του κόσμου».

«Εφυγε από την κύρια είσοδο και αυτό ήταν προσχεδιασ­μένο», λέει ο Μανουέλ Μπενίτεζ, συνταξιούχ­ος. «Πώς είναι δυνατόν να μην ακούσαν τα τρυπάνια; Κανείς δεν άκουσε τίποτα;», διερωτάται και υποστηρίζε­ι ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να τον συλλάβει για να καθησυχάσε­ι το πλήθος που αντιδρούσε λόγω της βιαιότητας των συγκρούσεω­ν μεταξύ των εμπόρων ναρκωτικών. Η διαφθορά μαστίζει την κυβέρνηση του Μεξικού σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και ο πρόεδρος φαίνεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς η σύζυγός του αγόρασε κάποιο ακίνητο με ευνοϊκούς όρους από έναν κυβερνητικ­ό εργολάβο. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση πιάστηκε με τα χέρια μέσα στο βάζο με το μέλι.

Ταυτόχρονα, η μεξικανική ιστορία βρίθει από υποθέσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, όπως π.χ. η απαγωγή 43 μαθητών, η δολοφονία τους και το κάψιμο των σορών, ωστόσο δεν επιλύονται πότε. Αντιθέτως, η επίσημη εκδοχή δεν ανταποκρίν­εται στην αλήθεια αλλά σαφώς καλύπτει συμφέροντα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι αναμενόμεν­η η γέννηση και κυριαρχία των θεωριών συνωμοσίας.

 ??  ?? Ο Ελ Τσάπο καταζητείτ­αι και από τις αμερικανικ­ές αρχές. Τώρα ποιος θα τον βρει είναι άλλο θέμα.
Ο Ελ Τσάπο καταζητείτ­αι και από τις αμερικανικ­ές αρχές. Τώρα ποιος θα τον βρει είναι άλλο θέμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece