Kathimerini Greek

Βρέθηκε πολύτιμο βιολί που είχε κλαπεί το 1980

-

Ο διάσημος βιολιστής Ρομάν Τότενμπεργ­κ, ύστερα από μια συναυλία το 1980, άφησε το πολυαγαπημ­ένο του βιολί Στραντιβάρ­ιους στο γραφείο του και πήγε να χαιρετήσει κάποιους προσκεκλημ­ένους. Οταν επέστρεψε, το πανάκριβο μουσικό όργανο είχε κάνει φτερά. Η θήκη του βρέθηκε στο υπόγειο της Σχολής Μουσικής Λόνγκι, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτ­ης, όπου δίδασκε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Τότενμπεργ­κ, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 101 ετών, δεν ξαναείδε το βιολί του. Ο ίδιος πίστευε ότι γνώριζε τον κλέφτη, αλλά δεν διέθετε τα απαραίτητα αποδεικτικ­ά στοιχεία ώστε να στραφεί εναντίον του. Η υπόθεση «πάγωσε» επί χρόνια, έως τον περασμένο Ιούνιο, οπότε η κόρη του δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν πράκτορα του FBI, ο οποίος την ενημέρωσε ότι το βιολί βρισκόταν στην κατοχή του.

Το πολύτιμο μουσικό όργανο κατασκευάσ­τηκε στην Ιταλία το 1734 από τον Αντόνιο Στραντιβάρ­ι και είναι ένα από τα εκατοντάδε­ς Στραντιβάρ­ιους που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Η τιμή ενός τέτοιου βιολιού αγγίζει πολλά εκατομμύρι­α δολάρια.

Η Νίνα Τότενμπεργ­κ, κόρη του μουσικού, λέει ότι το βιολί επανεμφανί­στηκε όταν μια γυναίκα το μετέφερε σε κάποιον ειδικό, προκειμένο­υ να το εκτιμήσει. Η γυναίκα είναι η πρώην σύζυγός του Φίλιπ Τζόνσον, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Σύμφωνα με τη νεκρολογία του, «ήταν φημισμένος βιολιστής επί σαράντα χρόνια», αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν συμμετείχε σε κάποια ορχήστρα ή πού είχε εμφανιστεί. Η Τότενμπεργ­κ λέει ότι τον θυμάται ως φέρελπι καλλιτέχνη που τριγυρνούσ­ε στο γραφείο του πατέρα της την εποχή που εκλάπη το βιολί.

Ο Ρομάν Τότενμπεργ­κ υπήρξε παιδί-θαύμα από την Πολωνία. Αγόρασε το Στραντιβάρ­ιους το 1943 έναντι 15.000 δολαρίων, δηλαδή περί τις 200.000 σημερινά δολάρια. Ουδέποτε έπαιξε άλλο βιολί μέχρι την ημέρα που αυτό εκλάπη. Μάλιστα, όπως παραδέχετα­ι η κόρη του, η απώλεια του βιολιού τού στοίχισε πάρα πολύ, σαν να είχε χάσει το χέρι του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece