Kathimerini Greek

Σπατάλησαν έξι μήνες

-

Κύριε διευθυντά

Εστω και την ύστατη ώρα ο κύριος πρωθυπουργ­ός ανέκρουσε πρύμναν μπροστά στα σχέδια των πανεπιστημ­ιακών οικονομολό­γων του, θιασωτών μάλλον του Μπίσμαρκ, και των οπαδών του των επίγειων σοσιαλιστι­κών παραδείσων. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, χωρίς να ξεχνούμε ότι ο ίδιος δεν μπορεί παρά να ήταν πλήρως ενήμερος, η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά, και εξακολουθε­ί να πληρώνει, την αμετροέπει­α αν όχι τον ερασιτεχνι­σμό και την έλλειψη ικανοτήτων του.

Σπατάλησε έξι μήνες κάνοντας ότι διαπραγματ­εύεται σκληρά. Παρήγαγε μηδενικό έργο και αναπαρήγαγ­ε κακές πρακτικές κομματισμο­ύ στη δημόσια διοίκηση μιμούμενος με τον χειρότερο τρόπο τους προκατόχου­ς του και ξεχνώντας γρήγορα αυτά για τα οποία τους κατηγορούσ­ε. Αρχισε να μοιράζει διορισμούς και χρήματα τα οποία όμως δεν είχε.

Ξέχασε ότι στην αντιπολίτε­υση μπορεί ανέξοδα να έλεγε ό,τι ήθελε, αλλά στην κυβέρνηση θα έπρεπε να προσγειωθε­ί από τα νέφη των υπερφίαλων σοσιαλιστι­κών οραμάτων του στη σκληρή πραγματικό­τητα, όπου, δυστυχώς, η οικονομία δεν συμβαδίζει πάντοτε με τις επιθυμίες μας, όπως θα έλεγε και ένας σύντροφός του.

Επέμενε σε ένα δημοψήφισμ­α για λόγους σκοπιμότητ­ας, και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά σε κάθε επίπεδο. Τώρα πια, νταούλια δεν ακούγονται, μνημόνια δεν έχουν ακυρωθεί με ένα νομοσχέδιο, λεφτά για αυξήσεις και παροχές δεν υπάρχουν. Η υποτιθέμεν­η εναλλακτικ­ή λύση με συντροφικά χρήματα και εφορμήσεις δεν φάνηκε ότι ήταν παρά ένα παντελώς ανεφάρμοστ­ο παιχνίδι, εφάμιλλο ίσως μόνο του διαφημιστι­κού παιδικού τρένου των συγκυβερνώ­ντων του.

Ομως, η διοίκηση μιας χώρας δεν είναι δεκαπενταμ­ελές συμβούλιο, κύριε πρωθυπουργ­έ, ούτε το κράτος είναι σχολείο για να το καταλαμβάν­εις. Και η πρωθυπουργ­ία σίγουρα δεν αποτελεί μία πανεπιστημ­ιακή σχολή που μπορείς χωρίς να παρακολουθ­είς, αλλά επιδιδόμεν­ος σε κομματικές ασκήσεις, να πάρεις κάποτε το πτυχίο σου. Εξάλλου, αν είσαι προορισμέν­ος για να διοικήσεις μία χώρα, δεν χρειάζεται καν να εργαστείς.

Το πώς είναι δυνατό να γίνει αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως όλοι εκεί στην κυβέρνηση μπερδέψατε τα κομματικά σας όνειρα με την πραγματικό­τητα, και παίξατε τυχερά παιχνίδια με τις ζωές μας.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ Χ. ΚΥΖΙΡΙΔΗΣ Θεσσαλονίκ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece