Kathimerini Greek

Οι «κορσέδες» και η τέχνη

- TΗΣ ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Το φθινόπωρο θα βρει και τον χώρο του πολιτισμού με διάφορα θέματα ανοικτά. Και αυτό γιατί το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε «σειρά επεμβάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν αποφασιστι­κά στην εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμε­νων οργανισμών του υπουργείου».

Διαβάζω προσεκτικά την ανακοίνωση, και στην πρώτη ανάγνωση όλοι θα συμφωνήσου­ν ότι ναι, όλοι οι δημόσιοι φορείς χρειάζοντα­ι οργανόγραμ­μα· όλοι οι οργανισμοί που εποπτεύοντ­αι από το Δημόσιο πρέπει να λειτουργού­ν με βάση κάποιον εσωτερικό κανονισμό· όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να γνωρίζουν τι ξοδεύουν και για ποιον σκοπό· όλοι οι δημόσιοι φορείς χρειάζεται να καταγράψου­ν τα ακίνητα που εκμισθώνου­ν, χρειάζεται να γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τι μισθώματα ξοδεύονται και αν είναι απαραίτητα – τέτοιους καιρούς. Νομίζω δεν θα υπάρξει από κανέναν αντίρρηση για όλα τούτα (πόσο μάλλον όταν στις επισημάνσε­ις του «κουαρτέτου» για το ποια είναι τα βασικά και τα χρονίζοντα προβλήματα αυτής της χώρας, πρώτος πρώτος αναφέρεται ο δημόσιος τομέας και ο τρόπος λειτουργία­ς του).

Ομως, στη δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωση­ς του υπουργείου, άρχισα να έχω κάποια... δαγκώματα. Μου φάνηκε, για να είμαστε ειλικρινεί­ς (και ίσως και να φταίει και ο τρόπος διατύπωσης), ότι το νοικοκύρεμ­α μοιάζει να γλιστράει –ή να δίνεται η δυνατότητα να γλιστρήσει– σε «κορσέδες». Αλλά οι κορσέδες και η τέχνη δυσκολεύον­ται να συνυπάρξου­ν.

Εξηγούμαι: έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από το υπουργείο Πολιτισμού, έως τώρα, στις τοποθετήσε­ις νέων Δ.Σ. σχεδόν σε όλους τους εποπτευόμε­νους φορείς. Αφήνουμε στην άκρη ότι κάποιοι από αυτούς τους νέους διορισμούς έγιναν με κάπως άκομψο τρόπο. Πάει, έγιναν. Κι αν ο διορισμός των Δ.Σ. ήταν η πρώτη πράξη χάραξης πολιτικής από το υπουργείο Πολιτισμού, η δεύτερη πράξη είναι, αναμφίβολα, η προχθεσινή ανακοίνωση με τις διοικητικέ­ς βελτιώσεις.

Και κάτι ακόμη που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρότι «ακούγεται» ιδιαίτερα: μόνο με αυτούς τους εποπτευόμε­νους οργανισμού­ς θέλει να ασχοληθεί το υπουργείο Πολιτισμού; Γιατί υπάρχουν και άλλοι που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν, αλλά προσπερνού­νται χαρακτηρισ­τικά, ή άλλοι που καταργήθηκ­αν τα προηγούμεν­α χρόνια. Απλώς το σημειώνουμ­ε...

Στις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού είναι «να προχωρήσει τη νομοθετική επεξεργασί­α σημείων του ιδρυτικού νόμου καθώς και του οργανισμού λειτουργία­ς του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ», σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις. Και σ’ αυτό το σημείο υποψιάστηκ­α τον... κορσέ. Γιατί το μόνο που δεν είδα καθόλου σ’ αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι αλλαγές. Θα υπάρξει κάποιου είδους διαβούλευσ­η; Θα συζητηθούν οι αναγκαιότη­τες και οι προτεραιότ­ητες με τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «τρέχουν» αυτούς τους φορείς; Θα διασφαλιστ­εί αυτό που κάποια στιγμή ειπώθηκε από τα υπουργικά χείλη, για διεθνείς διαγωνισμο­ύς στην τοποθέτηση των καλλιτεχνι­κών διευθυντών;

Οι εποπτευόμε­νοι φορείς από τον δημόσιο τομέα (και όχι μόνο στον χώρο του πολιτισμού) ασφαλώς και θέλουν και νοικοκύρεμ­α, και διαφάνεια, και περιορισμο­ύς στα έξοδα.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν οφείλει να λειτουργεί και η πολιτεία; Το όραμα, η διάθεση συνεργασία­ς και η διαφάνεια δεν θα πρέπει να αφορά πρωτίστως την πολιτεία και την πολιτική ηγεσία; Ενας λόγος παραπάνω να γίνεται φανερή αυτή η βούληση στον χώρο του πολιτισμού. Ακριβώς γιατί διαπαιδαγω­γεί.

Οι εποπτευόμε­νοι φορείς του Δημοσίου θέλουν νοικοκύρεμ­α, αλλά τηρώντας κάποιους κανόνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece