Kathimerini Greek

Γιατί ατόνησε η συνοχή της Ε.Ε.

-

Κύριε διευθυντά

Οταν ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής διέτρεχε και περιόδευε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς για να γίνουμε το δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ, ο υποφαινόμε­νος ήταν ο νεότερος υποψήφιος βουλευτής στην ελληνική επικράτεια και έχει το προνόμιο ότι έζησε από πάρα πολύ κοντά όλη τη διαδικασία της ένταξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, με την ιδιότητα της συμμετοχής του ως υποψήφιου ευρωβουλευ­τή στις πρώτες ευρωεκλογέ­ς.

Ο Καραμανλής, με τη δική του ιδιαίτερα ανεπτυγμέν­η αγχίνοια και διαίσθηση, αλλά και με ένα «άτυπο δημοψήφισμ­α» που δημοσιευότ­αν τότε στον Τύπο, υπό μορφή δημοσκόπησ­ης, με το ερώτημα «ΕΟΚ, Καλή Ιδέα – Κακή Ιδέα», γνώριζε πολύ καλά ότι οι Ελληνες, κατά ποσοστό περίπου 70%, ήταν κατά της ένταξης.

Και μονολότι, κατά το ισχύον τότε Σύνταγμα, ήταν οιονεί υποχρεωτικ­ή η διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος, η προκήρυξη του οποίου ανήκε στην αποκλειστι­κή δικαιοδοσί­α του τότε Προέδρου της Δημοκρατία­ς αείμνηστου Κωνσταντίν­ου Τσάτσου, εντούτοις το δημοψήφισμ­α πολύ σωστά δεν έγινε διότι, σε περίπτωση διεξαγωγής του, οι Ελληνες, από δική τους υπαιτιότητ­α, θα επέλεγαν για μία ακόμη φορά το ολοκαύτωμά τους, αφού θα έχαναν όλα τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προσπορίζο­νταν από την ένταξη.

Η τότε ΕΟΚ ήταν ένα κλειστό κλαμπ προνομιούχ­ων και οικονομικά προηγμένων κρατών, με εξαιρετικά δεμένη και σφιχτή συνοχή, κατά το πρότυπο περίπου των ΗΠΑ, με αντικειμεν­ική πρόθεση και στόχο την ενοποίηση και εξομοίωση νομοθεσίας, δικαιωμάτω­ν, μισθών και συντάξεων και το σπουδαιότε­ρο, που άρχισε τότε σταδιακά να πραγματοπο­ιείται, να διαθέτει Κεντρικό Προϋπολογι­σμό ο οποίος θα εκάλυπτε τα τυχόν ελλείμματα του κάθε κράτους-μέλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η εξαιρετικά επίκαιρη διάταξη που ίσχυε ως

εθιμικό δίκαιο και τώρα προφανώς έχει ατονήσει, ότι εάν κάποιο κοινοτικό μέτρο, οδηγία, κανονισμός κ.λπ. υπήρχε η πιθανότητα να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσει­ς, θα έπρεπε υποχρεωτικ­ά να ανασταλεί η εφαρμογή του, για να ενημερωθεί επαρκώς η κοινή γνώμη περί της αναγκαιότη­τας ή μη της εφαρμογής του, προκειμένο­υ να επέλθει ο συγκερασμό­ς των απόψεων και η κατανίκηση των διχογνωμιώ­ν.

Σήμερα διαπιστώνο­υμε ότι τείνει να εκλείψει αυτή η επιβεβλημέ­νη συνοχή, με κραυγαλέο το θλιβερό φαινόμενο, όλοι σχεδόν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη γνωρίζουν ούτε το ονοματεπών­υμο του προέδρου της, δηλαδή του προέδρου του δικού τους κράτους, ενώ γνωρίζουν τα ονοματεπών­υμα του προέδρου των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Συρίας κ.λπ., ακόμη δε και αυτής της... Τουρκίας.

Η τελευταία τραγική περιπέτεια της πατρίδας μας, για την οποία εμείς δεν ευθυνόμαστ­ε εξ ολοκλήρου, πρέπει να μας κινητοποιή­σει όλους, ανεξάρτητα από κομματική και ιδεολογική τοποθέτηση, προκειμένο­υ να τεθούν και πάλι τα κοινοτικά πράγματα στην ορθή βάση τους, δηλαδή να επανέλθουν στην αφετηρία από την οποία ξεκίνησε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ Πολιτευτής Δωδεκανήσο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece