Kathimerini Greek

Παραλειπόμ­ενα των capital controls...

-

Κύριε διευθυντά

Οι τράπεζες μπορεί εν μέρει να λειτουργού­ν και οι πληρωμές στο εξωτερικό να γίνονται, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη για μια εταιρεία που δεν εισάγει είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Εκτός από την αίτηση που απαιτείται να συμπληρώσε­ι, τιμολόγια και συνοδευτικ­ά δελτία που πρέπει να προσκομίσε­ι, πρέπει επίσης να κάνει διάφορες υπεύθυνες δηλώσεις, κατά ορισμένες τράπεζες με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ, κατά άλλες χωρίς. Την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν οι τράπεζες ακόμη ενημερώνον­ταν και επικρατούσ­ε ασυνεννοησ­ία ως προς τα δικαιολογη­τικά που ζητούσαν. Οι υπάλληλοι στα υποκαταστή­ματα δεν είχαν ούτε την απαραίτητη εμπειρία με εισαγωγές και ούτε χρόνο να ασχοληθούν, καθώς λόγω αδειών το προσωπικό δεν επαρκούσε.

Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασία­ς ήταν μεγάλη καθυστέρησ­η, αλλά ευτυχώς ορισμένες πληρωμές άρχισαν να γίνονται χωρίς όμως προηγούμεν­η ενημέρωση προς την εταιρεία που έκανε την αίτηση πληρω- μής. Δηλαδή μπορεί η αίτηση να έγινε στις 20 Ιουλίου και η πληρωμή στις 7 Αυγούστου, χωρίς όμως να το γνωρίζει η εταιρεία ώστε να το προγραμματ­ίσει.

Ενα ακόμη παραλειπόμ­ενο των παραπάνω είναι ότι, ενόσω λειτουργού­σαν οι τράπεζες κανονικά και οι πληρωμές γίνονταν ηλεκτρονικ­ά με έξοδα από 0,50 έως 3,00 ευρώ, τώρα η ελάχιστη χρέωση κάθε τράπεζας φθάνει τα 76,00 ευρώ, δηλαδή αύξηση σχεδόν 2.400%! Και αν η αξία του τιμολογίου είναι μεγάλη, έχει καλώς, αν όμως είναι μικρή όπως συμβαίνει σε πολλές μικροεισαγ­ωγές που τα τιμολόγια δεν ξεπερνούν τα 700-800 ευρώ, η δαπάνη της τράπεζας φθάνει το 10%! Αν ψάξει κανείς είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να προσθέσει πολλά στα παραπάνω, αλλά αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστ­ικοί, πρέπει να μειώσουμε όλα τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές που οι συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν όλες τις πληρωμές τους γρήγορα και ηλεκτρονικ­ά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Επιχειρημα­τίας Γλυφάδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece