Kathimerini Greek

Το κόστος της επιλογής

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σε μια κοινωνία που γερνάει και η θεραπεία νοσημάτων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και συνεπώς πιο ακριβή. Το κόστος της υγειονομικ­ής περίθαλψης του πληθυσμού αναγκαστικ­ά διογκώνετα­ι σε σημείο που να γίνεται δυσβάστακτ­ο για τους κρατικούς προϋπολογι­σμούς. Ομως στην Ελλάδα είμαστε κιμπάρηδες· ποτέ δεν κοιτάμε τους δείκτες. Απλώς, όπως έγινε και με το συνταξιοδο­τικό, κάποια στιγμή θα διαπιστώσο­υμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρεοκόπησε και δεν θα μπορεί να παράσχει ούτε τις -λειψές έστω- υπηρεσίες που σήμερα προσφέρει. Κάθε πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί του μέλλοντος, μέχρι την τελική έκρηξή του.

Καλό είναι, λοιπόν, να προλαμβάνο­υμε αντί να τρέχουμε μετά και να μην μπορούμε να θεραπεύσου­με. Υπό την έννοια αυτή, η πρόταση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή περί οικονομική­ς συμμετοχής των αμελών να κάνουν τις στοιχειώδε­ις εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου δεν είναι για πέταμα, παρά τη χλεύη και τον διάχυτο «ψυχοπονισμ­ό» που διακινούν πολλοί σχετικά με τους καρκινοπαθ­είς.

Βεβαίως η πρότασή του ήταν ελλιπής, αφού ανακοινώθη­κε στο πλαίσιο συνέντευξη­ς σε εφημερίδα: «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύε­ι το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκ­ε πρόγραμμα αντικαρκιν­ικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενο­υς, στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα. Προσανατολ­ιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικ­ές τις προαναφερθ­είσες εξετάσεις, και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπί­ζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχου­ν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσου­ν». (Ελεύθερος Τύπος 4.8.2015)

Το μέτρο, φυσικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για όσους, δηλαδή, υπήρξαν αμελείς κατά το παρελθόν· ακόμη και οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Μπορεί όμως να θεσμοθετηθ­εί από τώρα για την επόμενη γενιά, που θα έχει να πληρώσει και τους υψηλότατου­ς λογαριασμο­ύς του ΕΣΥ. Επίσης προϋποθέτε­ι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωμ­ατικού Ελέγχου, το οποίο θα πρέπει να προσφέρει και δωρεάν τις εξετάσεις σε όλους, και το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν υπάρχει.

Ομως στην Ελλάδα ποτέ δεν συζητάμε τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για την πρόληψη των κακών που έρχονται. Πολιτικοί, δημοσιογρά­φοι και προπαντός οι συνδικαλισ­τές του ιατρικού κόσμου ανταγωνίζο­νται στο εμπόριο της ευαισθησία­ς και ξεπουλούν όσο όσο τα απο- θέματά τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, για παράδειγμα, είδε «εξαναγκασμ­ούς» και «τιμωρίες» στην πρόταση να αναλαμβάνε­ι κάποιος το κόστος της επιλογής του· να σημειώσουμ­ε ότι ακόμη και η μη πρόληψη αποτελεί επιλογή. Προτιμά τον σοσιαλισμό της ανευθυνότη­τας, με τον οποίο το κόστος των επιλογών κάποιων διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, ξεχνώντας βέβαια ότι αυτός ο σοσιαλισμό­ς δεν επιζεί όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων. Και κάτι τέτοιο είναι πλέον ορατό για τα δημόσια συστήματα υγείας.

Δυστυχώς στον πραγματικό κόσμο η αμέλεια κοστίζει ακριβά· κάποιες φορές και τη ζωή των ανθρώπων. Κι αν διά του κόστους πεισθούν όλοι να κάνουν τις αναγκαίες προληπτικέ­ς εξετάσεις, τότε το συλλογικό αγαθό της υγείας θα έχει περισσότερ­ες ελπίδες. Εξάλλου τι άλλο είναι η συλλογικότ­ητα, πέρα από το άθροισμα υπεύθυνων ατόμων;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece