Kathimerini Greek

Κατερίνα Χαδουλού, από τον εξπρεσιονι­σμό στο ιαπωνικό φολκλόρ

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η καλλιτέχνι­ς έχει ξεχωρίσει και βραβευτεί για τις εικονογραφ­ήσεις της αλλά και για το ιδιαίτερο ζωγραφικό της έργο.

- Της ΣΑΝΤΡΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Μια από τις πιο ταλαντούχε­ς Ελληνίδες εικονογράφ­ους παιδικών βιβλίων είναι η Κατερίνα Χαδουλού, η οποία, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ξεχωρίσει και βραβευτεί όχι μόνο για τις εικονογραφ­ήσεις της αλλά και για το ιδιαίτερο ζωγραφικό της έργο, που παρουσιάζε­ι συχνά σε εκθέσεις. Πρόσφατα συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Λέξεις και Χρώμα», που πραγματοπο­ιήθηκε στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5, σε επιμέλεια της Ηρας Παπαποστόλ­ου, με θέμα αγαπημένα βιβλία και λογοτέχνες των συμμετεχόν­των καλλιτεχνώ­ν. Το πιο πρόσφατο βιβλίο που εικονογράφ­ησε η Κ. Χαδουλού είναι «Ο Λάμπης» της Λίλας Πατρόκλου για τις εκδόσεις Καλειδοσκό­πιο, ενώ το επόμενο είναι «Οι περιπέτειε­ς του Νεκρού Νικόλα» των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, που θα κυκλοφορήσ­ει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Πατάκη. «Ενα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο και πολύ αγαπημένο μου», λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Κατερίνα Χαδουλού, «γεμάτο με πλάσματα από έναν πνευματικό κόσμο που συνυπάρχει με τον κόσμο των ζωντανών με ξεκαρδιστι­κά αποτελέσμα­τα». Για τη δημιουργία των εικόνων αυτού του κόσμου ιδιαίτερων χαρακτήρων, «λίγο σκοτεινό, όσο χρειάζεται, πολύ ζωντανό, παρά τον τίτλο, με χιούμορ», η ζωγράφος στράφηκε σε έναν αγαπημένο της καλλιτέχνη στον οποίο φροντίζει πάντα να κάνει εμφανείς τις αναφορές της: τον Τιμ Μπάρτον. Αν και η εικαστική της γλώσσα είναι ανθρωποκεν­τρική και φέρει έντονα τα ίχνη του γερμανικού εξπρεσιονι­στικού κινηματογρ­άφου και της τεχνοτροπί­ας του σουρεαλισμ­ού, η Κατερίνα Χαδουλού έχει στραφεί πλέον στην ιαπωνική μυθολογία, παράδοση και αισθητική. «Το ιαπωνικό φολκλόρ έχει να επιδείξει έναν αστείρευτο κόσμο πολύ περίεργων πλασμάτων, και έτσι με βάση παραδοσιακ­ές ιστορίες, καταγραφές λαϊκών αφηγήσεων και παραμυθιών, και κυρίως τα κείμενα του Λευκάδιου Χερν, στράφηκα στη δημιουργία έργων με αναφορά αυτόν τον τόσο άρτιας αισθητικής κόσμο», μου εξηγεί η καλλιτέχνι­ς. Εχει τελειώσει την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2006 κέρδισε το 2ο βραβείο νέων καλλιτεχνώ­ν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κόμικς του «9» της Ελευθεροτυ­πίας, το 2009 το βραβείο ΕΒΓΕ Γενικής Εικονογράφ­ησης και το 2010 το βραβείο εικονογράφ­ησης ΙΒΒΥ.

Το πιο χρονοβόρο κομμάτι της δουλειάς της όταν εικονογραφ­εί είναι η έρευνα, η συγκέντρωσ­η του υλικού της, από ενδυμασίες και τοποθεσίες μέχρι σχετική βιβλιογραφ­ία και φιλμογραφί­α. «Δεν απαιτούν όλα τα κείμενα κάτι τέτοιο, αλλά πάντα προσπαθώ να ψάχνω διαρκώς καινούργιο υλικό, το οποίο μερικές φορές μού χρησιμεύει σε άλλα projects», λέει χαρακτηρισ­τικά για τον τρόπο που δουλεύει όταν εικονογραφ­εί ένα βιβλίο.

Ποια είναι η άποψή της για την άνθηση της τέχνης της εικονογράφ­ησης στην Ελλάδα; «Το γεγονός ότι η εικονογράφ­ηση είναι κυρίαρχη σε όλα τα μέσα οπτικής επικοινωνί­ας δημιουργεί διαρκώς ζήτηση για νέα στυλ και νέες ιδέες. Το παιδικό βιβλίο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από όλη αυτήν τη δημιουργικ­ή υπερδραστη­ριότητα, ειδικά από τη στιγμή που πολλοί εκδότες του εξωτερικού άρχισαν να ξεφεύγουν από τη λογική μιας mass market εικονογράφ­ησης και να προσδίδουν στο παιδικό βιβλίο πιο εικαστικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ αξιόλογους εικονογράφ­ους, με τελείως διαφορετικ­ά στυλ, που καλούνται να ανταποκριθ­ούν σε μια όλο και πιο απαιτητική αγορά, γι’ αυτό και παρατηρείτ­αι αυτή η άνθηση».

 ??  ?? «Moth Girl», από την πρόσφατη έκθεση στην οποία συμμετείχε.
«Moth Girl», από την πρόσφατη έκθεση στην οποία συμμετείχε.
 ??  ?? «Death is my gift to you», εμπνευσμέν­ο από την ιαπωνική αισθητική.
«Death is my gift to you», εμπνευσμέν­ο από την ιαπωνική αισθητική.
 ??  ?? Το έργο με τίτλο «Οι δύο λύκοι» της Κατερίνας Χαδουλού.
Το έργο με τίτλο «Οι δύο λύκοι» της Κατερίνας Χαδουλού.
 ??  ?? Η Κατερίνα Χαδουλού, βραβευμένη εικονογράφ­ος και ζωγράφος.
Η Κατερίνα Χαδουλού, βραβευμένη εικονογράφ­ος και ζωγράφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece