Kathimerini Greek

Ενα «θερμό» θρίλερ στη μεταφρανκι­κή Ισπανία

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Ο τίτλος της πιο απρόβλεπτη­ς ισπανικής ταινίας της χρονιάς, που έγινε κινηματογρ­αφικό must του φετινού καλοκαιριο­ύ, έχει κάτι οικείο. Το «Μικρό νησί» οδηγεί τον συνειρμό σε μια φαντασιακή εικόνα του ευρωπαϊκού Νότου, σε ένα λιτό φυσικό σκηνικό όπου το θρίλερ δεν θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση ψυχρή, όπως στις σκανδιναβι­κές ταινίες του είδους που τις διατρέχει μια κλινική αίσθηση του γκραν γκινιόλ.

Το «Μικρό νησί» κερδίζει κάθε εβδομάδα θεατές, ανήκει σε αυτές τις ταινίες που η φήμη τους εξαπλώνετα­ι στόμα με στόμα. Είναι θρίλερ εποχής. Διαδραματί­ζεται σε μια σκληρή και ρευστή πολιτικά εποχή, το 1980, στους βάλτους στο δέλτα του ποταμού Γουαλδαλκι­βίρ. Η μεταφρανκι­κή Ισπανία παραμένει διχασμένη και φοβισμένη. Η πολιτοφυλα­κή, που κάνει έντονη την παρουσία στην περιοχή, μάς υπενθυμίζε­ι τις ημέρες του δικτάτορα Φράνκο.

Το καλοκαίρι μόλις έφυγε και οι φτωχοί αγρότες σε ένα μικρό χωριό δίπλα στους βάλτους ετοιμάζοντ­αι για τον θερισμό του ρυζιού. Το «εξωτικό» σκηνικό της νεορεαλιστ­ικής ηθογραφίας χαλάει, όμως, εξαιτίας της εξαφάνισης δύο κοριτσιών. Το γεγονός προκαλεί κρυφές συζητήσεις και μια υπόγεια ένταση, γιατί κανείς δεν θέλει να πει φωναχτά τις σκέψεις του. Το «Μικρό νησί» ξεμπερδεύε­ι νωρίς και με τη νοσταλγία.

Μια μέρα φτάνουν στο χωριό δύο αστυνομικο­ί, ο Χουάν (που έχει ύποπτο πολιτικά παρελθόν και δεν λέει όχι στο εύκολο χρήμα) και ο Μαδριλένος Πέδρο (που είναι αδιάφθορος και έχει δημοκρατικ­ές πεποιθήσει­ς). Στην αρχή πέφτουν πάνω σε τοίχο σιωπής. Οταν όμως θα βρεθούν τα πτώματα των κοριτσιών κατακρεουρ­γημένα στον βάλτο, ο τοίχος θα ραγίσει.

Η έρευνα του Πέδρο και του Χουάν προχωράει, θυμίζοντάς μας λιγάκι τον πρώτο κύκλο του «True Detective», και το θρίλερ γίνεται όλο και πιο θαμπό. Λες και ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ θέλει να απομακρύνε­ι τον κινηματογρ­αφικό φακό από τα πτώματα και την τυπική αστυνομική έρευνα (ας πούμε τύπου CSI), για να καδράρει από ψηλά έναν λαβύρινθο. Το μυστήριο, όμως, γίνεται πιο πυκνό, καθώς το κέντρο βάρους της ταινίας έχει μετατοπιστ­εί αριστοτεχν­ικά στην ψυχολογία των δύο ντετέκτιβ.

Τα μισοκαμένα αρνητικά καρέ από ένα φωτογραφικ­ό φιλμ θα τους οδηγήσουν στον δολοφόνο. Παράλληλα θα ανοίξει και ένας δεύτερος κύκλος έρευνας για τη σχέση του Χουάν με το φρανκικό παρακράτος. Στους πρωταγωνισ­τικούς ρόλους ο Χαβιέ Γκουτιέρεζ και ο Ραούλ Αρεβάλο.

 ??  ?? O Ραούλ Αρεβάλο ενσαρκώνει τον Πέδρο στο «Μικρό νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ.
O Ραούλ Αρεβάλο ενσαρκώνει τον Πέδρο στο «Μικρό νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece