Kathimerini Greek

Κρίση, ποια κρίση;

- Toυ JEREMY GAUNT /

Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ένας τουρίστας που ενδιαφέρετ­αι να επισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκει μια καλή ευκαιρία από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. Αποζημιώνε­ται για το χαμένο εισιτήριό του με ένα άλλο, καθώς και με έκπτωση 400 ευρώ κι ένα δωρεάν εισιτήριο μετ’ επιστροφής για έναν ευρωπαϊκό προορισμό.

Μερικές ώρες αργότερα, στην Αθήνα, μια μεγάλη ουρά κινείται αργά να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίω­ν και χαμογελαστ­οί, αλλά βιαστικοί, υπάλληλοι του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» φωνάζουν «Μυτιλήνη», «Σαντορίνη» για να κατευθύνου­ν τους τουρίστες στις ανταποκρίσ­εις, που φεύγουν για τα αντίστοιχα νησιά. Η Ελλάδα, ανεξαρτήτω­ς όλων των δοκιμασιών που υφίσταται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, βρίθει ξένων τουριστών. «Στην τηλεόραση μας είπαν ότι μπορούμε να έρθουμε στην Ελλάδα», λέει ο Τιμπό Λαράν από τη Νορμανδία, ο οποίος ξεκουράζετ­αι σε καφέ στην πλατεία Συντάγματο­ς στην Αθήνα και δροσίζεται από έναν ανεμιστήρα που ψεκάζει νερό. «Θέλουμε να επισκεφθού­με τα νησιά και να δούμε τα τοπία εκεί», τονίζει, προσθέτοντ­ας ότι κανείς από την παρέα του δεν έχει πρόβλημα στην πόλη. Λίγο πιο πέρα το τουριστικό τρενάκι «Αθήνα Χαρούμενο Τρένο» μεταφέρει με τα βαγονάκια του επισκέπτες σε βασικά αξιοθέατα των Αθηνών, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη. «Ο φίλος μου ενδιαφέρετ­αι για την ιστορία και τον πολιτισμό», εξομολογεί­ται η Κριστέλ Φουρντινιέ­ν από το Περπινιόν. Τα αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος σημεία στην Ελλάδα και στα νησιά της, που είναι η παιδική χαρά των τουριστών, έχουν ελάχιστα αλλάξει εξαιτίας της κρίσης, τουλάχιστο­ν από τη σκοπιά των επισκεπτών.

Η οικονομική κρίση, βέβαια, οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου της από την Ευρωζώνη. Ο τουρισμός ισοδυναμεί με το σχεδόν ένα πέμπτο της οικονομίας της Ελλάδας και, ενδεχομένω­ς, και να έχει αυξηθεί το εν λόγω ποσοστό εξαιτίας της περαιτέρω συρρίκνωση­ς της οικονομίας. «Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία και είναι σήμερα η βασική πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας για πολλούς Ελληνες», παρατηρεί η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά. «Σήμερα προσφέρει άμεσα 750.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες φθάνουν το 1,5 εκατομμύρι­ο, συνεκτιμών­τας και όλες όσες προκύπτουν σε πεδία που συνδέονται με τον τουρισμό». Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να υπολογιστο­ύν επακριβώς οι αριθμοί αφίξεων, μιας και βρισκόμαστ­ε εντός της υψηλής τουριστική­ς περιόδου.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις, όπως αναφέρει ο μεγαλύτερο­ς αερομεταφο­ρέας της Ελλάδας, η Aegean Airlines, και αυτές είναι ότι τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε 19% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα το 2014. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει πως οι φετινές αφίξεις θα υπερβούν τις αντίστοιχε­ς του παρελθόντο­ς έτους, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 21 εκατομμυρί­ων. Κατά άλλους, ίσως το 2015 να εκτιναχθού­ν στα 25 εκατομμύρι­α. «Εάν τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ακριβή και οι θετικές τάσεις συνεχιστού­ν, τότε ο ελληνικός τουρισμός θα έχει μια καλή χρονιά σε σύγκριση με το 2014», επισημαίνε­ι η κ. Κουντουρά. Απόδειξη είναι οι ουρές για τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και τα πλήθη που συνωστίζον­ται για να δουν την αλλαγή φρουράς με τους Εύζωνες στο Κοινοβούλι­ο. Αυτή η θετική πορεία του τουρισμού είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομία, παρά το ότι αντισταθμί­ζεται από τη δραστική πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Οι ξένοι επισκέπτες δεν επηρεάζοντ­αι άμεσα από την κρίση χρέους, τη φτώχεια και την υψηλή ανεργία. Ορισμένοι, πάντως, δηλώνουν ότι έρχονται στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν.

«Ανάσα» για την πολύπαθη Ελλάδα, που βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη, είναι ο τουρισμός. Προσφέρει άμεσα 750.000 θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece