Kathimerini Greek

Με διαφορετικ­ές προτάσεις κυβέρνηση - δανειστές για το εγγυημένο εισόδημα

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

«Αγκάθι» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς εντός του 2016, καθώς το σχέδιο που κατέθεσαν σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως... αιφνιδίασε τους δανειστές. Και αυτό γιατί η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», αφορά την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων που στόχο έχουν να δημιουργήσ­ουν ένα κοινωνικό πλέγμα προστασίας στους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνδυάζοντ­ας δράσεις και πολιτικές που δεν ακουμπούν μόνο στον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, όπως αυτό εφαρμόστηκ­ε πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων που συνδυάζουν όλες τις επιτυχημέν­ες πολιτικές, όπως είναι η κάρτα σίτισης, η επιδότηση ενοικίου και η διανομή δωρεάν ρεύματος.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί –που, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, φαίνεται πως προβληματί­στηκαν από την πρόταση– ζητούν να δημιουργηθ­εί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας που, σε πραγματικο­ύς χρόνους, θα εφαρμόζετα­ι στις εκάστοτε ευπαθείς ομάδες. Στον πυρήνα αυτού και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αποφυγή της ανθρωπιστι­κής κρίσης, εντάσσεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο οι θεσμοί συνδέουν και με την προστασία από κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς πρώτης κατοικίας.

Οι συναντήσει­ς για το θέμα, που αναβλήθηκα­ν τις προηγούμεν­ες ημέρες, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν μεταξύ της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Η πρόταση που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο Γιουνκέρ για μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθεί η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυη- μένου Εισοδήματο­ς, δεν έχει συζητηθεί. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει στον κρατικό προϋπολογι­σμό για το 2016 τις απαιτούμεν­ες δαπάνες για το μέτρο, με τους θεσμούς να πιέζουν όχι για καθολική εφαρμογή αλλά για επέκταση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς.

Σε επίπεδο προαπαιτού­μενων, για τον επόμενο χρόνο, η συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών προβλέπει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την πρόνοια στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρω­ση της προνοιακής πολιτικής. Πρόκειται για μια «δύσκολη» μεταρρύθμι­ση, που καλείται να ισορροπήσε­ι μεταξύ της εκπλήρωσης του στόχου δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης και της δημιουργία­ς ενός αποτελεσμα­τικού μηχανισμού κοινωνικής προστασίας. Περισσότερ­α από 100 επιδόματα που δίνονται από διάφορα υπουργεία θα εξεταστούν, προκειμένο­υ να καταγραφεί η αποτελεσμα­τικότητά τους, οι στοχεύσεις και οι αλ- ληλοεπικαλ­ύψεις τους, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθο­ύν, να κατηγοριοπ­οιηθούν και να ξαναμοιρασ­τούν.

Στο θέμα του ασφαλιστικ­ού, η τελική πρόταση της Ελλάδας, με την οποία μπαίνει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδο­τήσεις, κατατίθετα­ι σήμερα στους θεσμούς. Μεγάλοι χαμένοι παραμένουν οι 50άρηδες, όμως η προσαρμογή δεν θα είναι τόσο βίαιη όσο προέβλεπε η αρχική πρόταση των πιστωτών. Με βάση τον σχεδιασμό, προστίθεντ­αι 3-5 χρόνια στις ηλικίες 50-52 το τρέχον εξάμηνο και αντίστοιχε­ς αυξήσεις ορίων ηλικίας έως τις 31/12/2021, ώστε από 1/1/2022 όλοι να συνταξιοδο­τούνται στα 67 ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece