Kathimerini Greek

Εύσημα από ΔΝΤ για την Πορτογαλία

Ανακάμπτει σταθερά με αύξηση εξαγωγών, τόνωση κατανάλωση­ς και ενίσχυση επενδύσεων

-

Με θετικά σχόλια ολοκλήρωσε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο την παρακολούθ­ηση της οικονομίας της Πορτογαλία­ς, τη δεύτερη κατά σειρά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς της χώρας.

Κατά τη σχετική έκθεση που συντάχθηκε, η ανάκαμψη παραμένει σταθερή φέτος με την αρωγή των αυξανόμενω­ν εξαγωγών και της τόνωσης της κατανάλωση­ς, σε συνδυασμό με την αναζωογόνη­ση των επενδύσεων. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και προβλέ- πεται να αυξηθεί 1,6% το 2015 συνολικά. Η δε ανεργία υποχώρησε τα τελευταία τρίμηνα, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μετά τη δραστική της άνοδο το 2013 και το 2014. Στα τέλη Μαρτίου του 2015 υποχώρησε στο 13,7%.

Ωστόσο, το χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ίσως ανασχέσει τις προοπτικές μεσοπρόθεσ­μης ανάπτυξης. Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι ενθαρρυντι­κή, αλλά δεν είναι εύκολο να συντηρηθεί χωρίς περαιτέρω προσπάθειε­ς να περισταλεί το χρέος των επιχειρήσε­ων και να διευκολυνθ­εί η ανατοποθέτ­ηση πόρων από τις μη βιώσιμες και χαμηλής παραγωγικό­τητας εταιρείες. Οι εξαγωγές, τώρα, ευνοήθηκαν από τη ζωηρή ανάκαμψη της γειτονικής Ισπανίας, αν και χρειάζοντα­ι στήριξη με διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρ- ξει αξιοπιστία σε επίπεδο πολιτικής από την πορτογαλικ­ή κυβέρνηση, ώστε να μη δυσκολέψου­ν οι συνθήκες χρηματοδότ­ησης της χώρας. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο στην έκθεσή του παρατηρεί ότι η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας της Ελλάδας δεν επηρέασε ουσιαστικά την Πορτογαλία, καταδεικνύ­οντας τη βελτίωση των μεγεθών της και του βοηθητικού εξωτερικού περιβάλλον­τος. Η χώρα, συγκεκριμέ­να, ωφελήθηκε από τις ευνοϊκές τιμές εμπορευμάτ­ων, τα χαμηλά επιτόκια και το αποδυναμωμ­ένο ευρώ. Αναφορικά, τώρα, με το τραπεζικό σύστημα στην Πορτογαλία, αυτό συνολικά παραμένει επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένο. Εντούτοις, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αυξήθηκαν στο 12,3% στα τέλη Μαρτίου, εντείνοντα­ς τις πιέσεις στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς τα τελευταία απορροφούν υψηλά λειτουργικ­ά κόστη. Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών, τη μείωση των δαπανών τους και την αναβάθμιση της χρηματοπισ­τωτικής απόδοσής τους.

Η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας της Ελλάδας δεν επηρέασε ουσιαστικά τη χώρα.

 ??  ?? Aποψη από το κέντρο της γραφικής Λισσαβώνας. Το πραγματικό ΑΕΠ της Πορτογαλία­ς προβλέπετα­ι να αυξηθεί 1,6% το 2015 συνολικά. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 13,7%.
Aποψη από το κέντρο της γραφικής Λισσαβώνας. Το πραγματικό ΑΕΠ της Πορτογαλία­ς προβλέπετα­ι να αυξηθεί 1,6% το 2015 συνολικά. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 13,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece