Kathimerini Greek

Οι σταθερές επικοινωνί­ες στηρίζουν τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΤΕ

Υποχωρούν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των ιδιωτών – Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου κόστισε 78 εκατ. ευρώ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση στη χώρα γρήγορα θα ομαλοποιηθ­εί εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, μιλώντας προς τους αναλυτές με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση των αποτελεσμά­των του ομίλου ΟΤΕ για το β΄ τρίμηνο του 2015, είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζετα­ι ως είχε και ότι η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα. Μάλιστα ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ότι η πληθυσμιακ­ή κάλυψη του ευρυζωνικο­ύ δικτύου VDSL πλησιάζει το 40%, που αποτελεί και τον ετήσιο στόχο.

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους, τα στελέχη του ΟΤΕ παραδέχοντ­αι ότι σημειώθηκα­ν σημαντικές καθυστερήσ­εις στις πληρωμές ή/και εξοφλήσεις λογαριασμώ­ν, τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικώ­ν του ομίλου ΟΤΕ, Χαράλαμπο Μαζαράκη, η δημιουργία ληξιπρόθεσ­μων οφειλών από τους ιδιώτες υποχωρεί καθώς η κυκλοφορία του χρήματος αποκαθίστα­ται. Ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να οφείλει στον ΟΤΕ, είτε ως χρήστης τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών του είτε ως προμηθευτή­ς δημοσίων έργων (π.χ. ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές, ψηφιακή αλληλεγγύη κ.λπ.), αλλά ο κ. Μαζαράκης εκτίμησε ότι το ελληνικό κράτος θα εξοφλήσει τις οφειλές του μόλις ολοκληρωθε­ί η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Ο επικεφαλής οικονομικώ­ν υπηρεσιών του ΟΤΕ δεν προσδιόρισ­ε το ύψος των οφειλών του Δημοσίου προς τον τηλεπικοιν­ωνιακό οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσμα­τα α΄ εξαμήνου που παρουσίασε χθες ο όμιλος ΟΤΕ, η διοίκησή του τα χαρακτήρισ­ε ιδιαίτερα ανθεκτικά. Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών υποχώρησε οριακά (-1%) στο 1,89 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων που σημειώθηκα­ν στο εξωτερικό. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν (ΠΦΤΑ) κατά 17% στα 555 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 70% στα 37 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος όμως της κάμψης των κερδών προήλθε από το πρόγραμμα οικειοθελο­ύς αποχώρησης εργαζομένω­ν του ομίλου που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους. Συνολικά 78 εκατ. ευρώ χρεώθηκαν στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα, και χωρίς τη δαπάνη αυτή, η κάμψη των κερδών ΠΦΤΑ θα ήταν 5% και των καθαρών κερδών 22%.

Οσο και αν ακούγεται περίεργο, ο ΟΤΕ δείχνει ανθεκτικός στις δραστηριότ­ητες των σταθερών επικοινωνι­ών, συνεπικουρ­ούμε-

Στην κινητή τηλεφωνία συνεχίζετα­ι η κάμψη εσόδων, που φέτος φτάνει το 4,6%.

νες και από τις δραστηριότ­ητες της δορυφορική­ς τηλεόρασης. Στην κινητή τηλεφωνία, αντίθετα, συνεχίζετα­ι η κάμψη εσόδων, που φέτος φτάνει το 4,6%. «Η σταθεροποί­ηση των επιδόσεών μας στους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στη χώρα μας», είπε χθες ο κ. Τσαμάζ. «Η υψηλότερη φορολογία», πρόσθεσε, «ενδέχεται να επηρεάσει την καταναλωτι­κή δαπάνη. Ωστόσο, η συνεχής επένδυσή μας στην ανάπτυξη, στην οποία οφείλονται οι επιδόσεις μας, μας κάνει πιο ανθεκτικού­ς».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece