Kathimerini Greek

Το λόμπι των τραπεζών σε μελέτη της ΕΚΤ

Αποκαλύπτε­ι πώς στις ΗΠΑ αξιοποιούν πηγές επιρροής με κέρδος την ευνοϊκή μεταχείρισ­η

- ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­ΗΣ

Σημαντικά οφέλη αποκομίζει η αμερικανικ­ή τραπεζική βιομηχανία από την άσκηση επιρροής στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τις κανονιστικ­ές αρχές και τους Αμερικανού­ς βουλευτές και γερουσιαστ­ές, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το λόμπινγκ αποδίδει περιορίζον­τας το ύψος προστίμων και άλλων μέτρων που επιβάλλοντ­αι από τις Αρχές σε τράπεζες που παρουσιάζο­υν προβλήματα με την κεφαλαιοπο­ίηση τους, σύμφωνα με τους ερευνητές της ΕΚΤ. Μάλιστα, ακόμη και λίγα, σχετικά, χρήματα που διατίθεντα­ι για λόμ- πινγκ μπορεί να περιορίσου­ν σημαντικά τις απαιτήσεις των Αρχών από μια τράπεζα, αλλά και να βελτιώσουν την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση μιας τράπεζας αποφέροντά­ς της, έμμεσα, ακόμη περισσότερ­α κέρδη.

Τα κανάλια που χρησιμοποι­ούν οι αμερικανικ­ές τράπεζες για να εξασφαλίζο­υν προνομιακή μεταχείρισ­η από τις Αρχές είναι οι ομάδες άσκησης συμφερόντω­ν (λομπίστες) και η χρηματοδότ­ηση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς κομμάτων και μεμονωμένω­ν βου- λευτών και γερουσιαστ­ών, ιδίως όσων είναι μέλη επιτροπών που εμπλέκοντα­ι άμεσα στην επιτήρηση των τραπεζών. Εξαιρετικά αποδοτική μέθοδος είναι επίσης η πρόσληψη πρώην βουλευτών και γερουσιαστ­ών ή στελεχών των ρυθμιστικώ­ν αρχών, δηλαδή ανθρώπων που διατηρούν επαφές με τους κρατικούς εποπτικούς μηχανισμού­ς. Τα χρήματα που δαπανούν οι τράπεζες για λόμπινγκ παίζουν ρόλο, ωστόσο πολλές φορές η πρόσβαση που διατηρούν τα τραπεζικά στελέχη ή λομπίστες στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μπορεί να αποδειχτεί εξίσου σημαντική. «Η αύξηση των δαπανών για λόμπινγκ ενισχύει τις πιθανότητε­ς για ευνοϊκή μεταχείρισ­η από τις κανονιστικ­ές αρχές, αλλά ακόμη και η δαπάνη μικρών ποσών αποδεικνύε­ται αποτελεσμα­τική», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές Μαγκνταλέν­α Ιγκνατόβσκ­ι, Σερλότ Βέργκερ και Γίζεφ Κόρτε. «Το λόμπινγκ γίνεται αποτελεσμα­τικότερο όταν εμπλέκοντα­ι πρώην πολιτικοί ως λομπίστες», συμπεραίνο­υν οι ερευνητές. «Η αποτελεσμα­τικότητα και η εγγύτητα προς την αρμόδια νομοθετική επιτροπή αυξάνεται ανάλογα με τις συνεισφορέ­ς της τραπεζικής βιομηχανία­ς στην προεκλογικ­ή εκστρατεία εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστ­ών». Τα οφέλη που αποκομίζου­ν οι αμερικανικ­ές τράπεζες σχετίζοντα­ι με την επιβολή λιγότερων επιπλέον κυρώσεων στην περίπτωση που η κεφαλαιακή τους επάρκεια έχει υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο. Για την ακρίβεια, τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτο­υν ότι οι τράπεζες που έχουν εμπλακεί σε λόμπινγκ περιορίζου­ν κατά 12% τις πιθανότητε­ς να τους επιβληθούν επιπλέον μέτρα στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή νομοθεσία, οι κανονιστικ­ές αρχές είναι υποχρεωμέν­ες να παρέμβουν όταν η κεφαλαιακή επάρκεια πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο, ωστόσο έγκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να επιβάλουν επιπλέον μέτρα ώστε να διασφαλίσο­υν τη φερεγγυότη­τα μιας τράπεζας. Η μοναδική περίπτωση όπου φαίνεται ότι δεν είναι αποδοτικό το λόμπινγκ είναι όταν μια τράπεζα αντιμετωπί­ζει τόσο σοβαρά προβλήματα ώστε να είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.

Οι τρεις ερευνητές μελέτησαν τα λογιστικά στοιχεία 780 αμερικανικ­ών τραπεζών την περίοδο από το τρίτο τρίμηνο του 2003 έως το τέλος του 2012. Στο διάστημα αυτό έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δαπάνες των τραπεζών για λόμπινγκ από περίπου 500 εκατ. δολάρια το 2003 στα 1,9 δισ. δολάρια στα τέλη του 2009 και σε περίπου 1,4 δισ. δολάρια στα τέλη του 2012. Αν τα στοιχεία της μελέτης σάς κάνουν να πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και στις σχέσεις του με πολιτικούς, μάλλον θα έχετε δίκιο. Ωστόσο, αναλογιστε­ίτε γιατί η έρευνα αφορά αμερικανικ­ές τράπεζες και όχι ευρωπαϊκές. Η απάντηση είναι ότι στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικ­ό εδώ και χρόνια να δημοσιεύου­ν οι εταιρείες τις δαπάνες που κάνουν για λόμπινγκ.

Οι δαπάνες για λόμπινγκ από 500 εκατ. δολάρια το 2003 έφτασαν σε 1,9 δισ. δολ. στα τέλη του 2009 και 1,4 δισ. δολ. στα τέλη του 2012.

 ??  ?? Τα χρήματα που δαπανούν οι τράπεζες για λόμπινγκ παίζουν ρόλο, ωστόσο πολλές φορές η πρόσβαση που διατηρούν τα τραπεζικά στελέχη ή λομπίστες στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μπορεί να αποδειχτεί εξίσου σημαντική.
Τα χρήματα που δαπανούν οι τράπεζες για λόμπινγκ παίζουν ρόλο, ωστόσο πολλές φορές η πρόσβαση που διατηρούν τα τραπεζικά στελέχη ή λομπίστες στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μπορεί να αποδειχτεί εξίσου σημαντική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece