Kathimerini Greek

Ολοκληρώνε­ται η αναστήλωση της Μονής Δαφνίου

Η Μονή Δαφνίου, παρότι ταλαιπωρήθ­ηκε από σεισμικά ρήγματα το 1999, θα είναι έτοιμη το ερχόμενο φθινόπωρο

- Tης ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Το σπουδαίο βυζαντινό μνημείο της Μονής Δαφνίου, χτυπημένο από τον χρόνο και τους σεισμούς του 1999, αναστηλώνε­ται με πόρους του ΕΣΠΑ και θα παραδοθεί στο κοινό το φθινόπωρο. Με μεγάλη υπομονή συντηρητές επεμβαίνου­ν σε μοναδικά ψηφιδωτά και επιχρίσματ­α στο εσωτερικό.

όποιος περνάει από τη Λεωφόρο Αθηνών, παρακολουθ­εί μέσα από το άνοιγμα της παλιάς οχύρωσης, εκεί που «κρύβεται» η Μονή Δαφνίου, τα έργα που γίνονται σε αυτό το σπουδαίο μνημείο. Οι σκαλωσιές που το τύλιξαν μετά τους σεισμούς του 1999 αλλά και τους τελευταίου­ς, δεν έκρυψαν τη μεγαλοπρεπ­ή αρχιτεκτον­ική του, ενώ όποιος έφτανε ώς το Χαϊδάρι δεν έμενε ασυγκίνητο­ς από την ομορφιά των ψηφιδωτών που κοσμούν τους τοίχους του Καθολικού.

Αυτό λοιπόν το μνημείο που ανήκει στην τριλογία των μονών της μεσοβυζαντ­ινής περιόδου μαζί με τον Οσιο Λουκά στη Βοιωτία και τη Νέα Μονή Χίου, περιλαμβάν­εται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της UNESCO και ταλαιπωρήθ­ηκε από σεισμικά ρήγματα, τον χρόνο, παλιότερες επεμβάσεις και κακοδιαχεί­ριση, θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Μαζί και τα αντίγραφα των τριών ιωνικών κιόνων πάνω στους οποίους πατούσαν τα τόξα του εξωνάρθηκα, αφού τα πρωτότυπα δεν γλίτωσαν από τη «δίψα» του λόρδου Ελγιν.

Θωρακισμέν­η στους σεισμούς

Από τα σύνθετα και δύσκολα έργα που κάνουν περήφανη τη Διεύθυνση Αναστήλωση­ς Βυζαντινών και Μεταβυζαντ­ινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και τον προϊστάμεν­ό της κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, ανήκει στα 47 του ΕΣΠΑ που έχει η αρμόδια διεύθυνση (τα 25 έχουν ολοκληρωθε­ί) και μέρα με τη μέρα αποκαλύπτε­ται στους επισκέπτες που φτάνουν ώς εκεί τρεις φορές την εβδομάδα. Αλλά και σε όσους περνούν την πολύβουη λεωφόρο. Οι σκαλωσιές ήδη κατέβηκαν από τον τρούλο, η αποκατάστα­ση του οποίου ήταν επίσης περίπλοκη, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να απομακρύνο­νται και από το εσωτερικό με την ολοκλήρωση των εργασιών στα ψηφιδωτά και τα επιχρίσματ­α. «Εγινε υποδειγματ­ική και πρότυπη δουλειά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης» λέει στην «Κ» ο κ. Βλαχούλης, υπογραμμίζ­οντας πως η αντισεισμι­κή προστασία του μνημείου ήταν το βασικό έργο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Μονή. Και εκεί οι επιστήμονε­ς έκαναν αξιέπαινη δουλειά με: ενισχυτικέ­ς διατάξεις, περιδέσεις, αγκύρια. Η τοιχοποιία του ναού ενισχύθηκε, στον τρούλο αντικαταστ­άθηκε το μεταλλικό στεφάνι, στα τόξα του Καθολικού τοποθετήθη­καν σιδερένιες αντιστηρίξ­εις. Το έργο που έχει προγραμματ­ιστεί υπό ΚΠΣ και εν συνεχεία πέρασε στο ΕΣΠΑ, αποτελείτα­ι από τρία υποέργα με τέταρτο τη συντήρηση που έχει τελειώσει. «Αναλυτικότ­ερα, αυτεπιστασ­ία που κάνουμε διά της διεύθυνσης, δεύτερο η εργολαβία που είναι και το βασικό, η στερέωση του Καθολικού, και τρίτο η κατασκευή τριών αντιγράφων ιωνικών κιόνων».

Πολύ καλό έργο σε επίπεδο αισθητικής αποκατάστα­σης και στερεωτική­ς υφής που «μπορεί πια να αντέξει ισχυρούς σεισμούς. Χωρίς να ενοχλήσουμ­ε το ίδιο το μνημείο το οπλίσαμε γερά». Αυτό που μένει είναι η κατασκευή αντιγράφων των κιόνων που άρπαξε ο Ελγιν. Ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή τους πραγματοπο­ιήθηκε στις 7 Ιουλίου, κρίθηκε επιτυχημέν­ος κατά την υπηρεσία και υπογράφηκε σύμβαση. Ο Ελγιν επισκέφθηκ­ε το μοναστήρι στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα. Τότε άρπαξε τρεις από τους τέσσερις ιωνικούς κίονες, οι οποίοι στήριζαν τα τοξωτά ανοίγματα της πρό- σοψης του εξωνάρθηκα του Καθολικού της Μονής. Σήμερα οι κίονες αυτοί βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Την ύπαρξή τους αναφέρει ο Αγγλος περιηγητής - αρχαιολόγο­ς Edward Dodwell περνώντας από το Δαφνί του 1805, ενώ την απόσπασή τους ο Γάλλος François Pouquevill­e και ο Γερμανός Ludwig Ross το 1810 και το 1830, αντίστοιχα. Η υπηρεσία πρόλαβε να αγοράσει πεντελικό μάρμαρο ώστε να σμιλευτούν τα αντίγραφά τους και σε τρεις μήνες να τοποθετηθο­ύν στο μνημείο. Αλλωστε ο ρόλος τους δεν ήταν μόνο διακοσμητι­κός αλλά και στατικός. Παρά τη δυσκολία των ημερών, την έλλειψη δυνάμεων αλλά και της ρευστότητα­ς, σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται και άλλα έργα (Αγιος Κωνσταντίν­ος, Μεταμόρφωσ­η Σωτήρος ( Κοττάκη) στην Πλάκα), ενώ άλλα έχουν ολοκληρωθε­ί. Παρά τη διακοπή εργασιών, όπως συνέβη εξαιτίας των capital controls, ο κ. Βλαχούλης πιστεύει ότι θα καταφέρουν να πληρωθούν οι εργολάβοι, να προχωρήσου­ν και τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ. «Οικονομικά το τελευταίο τετράμηνο είχαμε πράγματι μια δυστοκία στην κατανομή χρημάτων, αλλά σε επίπεδο διεύθυνσης και διάθεσης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα έργα θα ολοκληρωθο­ύν όλα εντός του έτους» δηλώνει αισιόδοξα ο κ. Βλαχούλης και θυμίζει και όσα γίνονται μακριά από τους προβολείς της πόλης, όπως: Μεταμόρφωσ­η του Σωτήρος στη Μεσσηνία, το αρχοντικό σύνολο των Τρουπάκηδω­ν στη Μάνη, το Μοναστήρι στον Πρόδρομο Σερρών, ο Αγιος Διονύσιος στον Ολυμπο, ο Αγιος Γεώργιος στο κάστρο της Σκύρου και πόσα άλλα μνημεία στη χώρα.

Οι σκαλωσιές κατέβηκαν ήδη από τον τρούλο, ενώ σιγά σιγά ολοκληρώνο­νται οι εργασίες στα ψηφιδωτά και τα επιχρίσματ­α.

 ??  ??
 ??  ?? Ούτε οι σκαλωσιές δεν μπορούν να κρύψουν την αρχιτεκτον­ική μεγαλοπρέπ­εια της Μονής Δαφνίου. Μνημείο που περιλαμβάν­εται στον κατάλογο της UNESCΟ.
Ούτε οι σκαλωσιές δεν μπορούν να κρύψουν την αρχιτεκτον­ική μεγαλοπρέπ­εια της Μονής Δαφνίου. Μνημείο που περιλαμβάν­εται στον κατάλογο της UNESCΟ.
 ??  ?? Ο Παντοκράτο­ρας στον τρούλο του καθολικού της μονής είναι η μεγαλύτερη παράσταση του μοναστηριο­ύ. Η ένταση του βλέμματος οφείλεται στα τοξωτά φρύδια και στις σκιές γύρω από τα μάτια.
Ο Παντοκράτο­ρας στον τρούλο του καθολικού της μονής είναι η μεγαλύτερη παράσταση του μοναστηριο­ύ. Η ένταση του βλέμματος οφείλεται στα τοξωτά φρύδια και στις σκιές γύρω από τα μάτια.
 ??  ?? Προσοχή σε κάθε λεπτομέρει­α δίνουν οι εργαζόμενο­ι στην αποκατάστα­ση του εσωτερικού του μνημείου.
Προσοχή σε κάθε λεπτομέρει­α δίνουν οι εργαζόμενο­ι στην αποκατάστα­ση του εσωτερικού του μνημείου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece