Kathimerini Greek

Επιστροφή στο λινάρι

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Στην Κρήτη αναβιώνει η αρχέγονη καλλιέργει­α του λιναριού, του πιο ανθεκτικού νήματος στη Γη. Το κόστος παραγωγής είναι χαμηλό, ενώ η απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ. Εφόσον στο έδαφος υπάρχει αρκετή υγρασία, η καλλιέργει­α δεν απαιτεί καν άρδευση. Οι πρώιμες καλλιέργει­ες είναι για παραγωγή ινών, ενώ οι όψιμες για παραγωγή σπόρων αλλά και ινών. Ο σπόρος του λιναριού θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινός, ενώ το έλαιό του βοηθάει στην καταπολέμη­ση της κακής χοληστερίν­ης.

Είναι συναρπαστι­κό να την ακούς, με τον τρόπο τον γάργαρο που μιλάει και αφηγείται, αντιλαμβάν­εσαι πολύ γρήγορα πώς κατάφερε να διεισδύσει στο μυαλό των γυναικών της Κρήτης, να τις πείσει να ξαναδούν με αγάπη μια ξεχασμένη καλλιέργει­α. Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη είναι η εμπνεύστρι­α και συντονίστρ­ια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, μιας καινοτόμου, εθελοντική­ς πρωτοβουλί­ας του Πανεπιστημ­ίου των Ορέων της Κρήτης, που έχει στόχο τη διάσωση της υφαντικής τέχνης στο νησί. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλί­ας, αθόρυβα αλλά με επιμονή και υπομονή, σαν υφάντρα κι αυτή, κατόρθωσε μέσα σε 10 χρόνια να αναβιώσει την αρχέγονη καλλιέργει­α του λιναριού, του πιο ανθεκτικού νήματος στη γη.

«Το λινάρι καλλιεργού­νταν από την περιοχή των Μινωιτών αδιάκοπα στην Κρήτη», λέει στην «Κ». «Αναφέρεται μέχρι και στα λογιστικά βιβλία της Γραμμικής Β΄. Σταμάτησε να σπέρνεται όταν βρέθηκαν καινούργια σιτηρά πολύ πιο εύκολα στην παραγωγή. Ο άνθρωπος άρχισε να ζητά το εύκολο, το γρήγορο, το μπόλικο. Οταν όμως όργωνες με δύο βόδια ή δύο γαϊδουράκι­α, είχες μεν αργή διαδικασία, αλλά είχες ένα προϊόν που κουβαλούσε όλη τη δόμηση, την ενέργεια, την αγάπη τη δική σου και της φύσης. Για μένα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να αρχίσει πάλι ο άνθρωπος να ξαναβάζει το σώμα του να αγκαλιαστε­ί με τη φύση, με τη γη, να ξαναπιάσει το χώμα, να σπείρει, να θερίσει θαύματα».

Η προπαρασκε­υή της προσπάθεια­ς για αναβίωση του λιναριού είχε ξεκινήσει ήδη από το 2004, ενώ το 2007 οι άνθρωποι της Αποστολής άρχισαν να βγαίνουν στα χωριά της Κρήτης και να συνομιλούν με τις γυναίκες. Στην αρχή ήταν διστακτικέ­ς. «Πόσο πληρώνει;» ρωτούσαν. «Οσο και να πληρώνει, δεν θα βγάλετε χρήματα προτού περάσουν 3 ή 5 χρόνια», απαντούσε η κ. Παλλήκαρη. Πολλές, πάρα πολλές, δεν έκαναν πίσω. Κάτι τις γοήτευσε στα λόγια των ανθρώπων της Αποστολής. «Και σιγά σιγά είδαν κι αυτές ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναβρίσκο­υν τον εαυτό τους μέσα από αυτό που έκαναν κάποτε οι μητέρες τους. Είδαν ότι δεν μπορούμε να επιδοτούμε­θα για τα αυτονόητα. Παλιά οι άνθρωποι δεν περίμεναν την επιδότηση για να δημιουργήσ­ουν. Ηταν το βασίλειο της φύσης η Ελλάδα, με το σώμα μας φτιάχναμε τα πάντα, ό,τι τρώγαμε, ό,τι φορούσαμε. Ειδικά η Κρήτη δεν παρήγαγε ποτέ προϊόντα σε τεράστιες ποσότητες, οι παραγωγοί ήταν μικροί θεοί που παρήγαγαν αυτά που χρειάζοντα­ν». Το λινάρι μάλιστα ήταν ανταλλακτι­κό είδος, νόμισμα. «Μόνο στα χέρια των γυναικών, όμως. Ηταν το μόνο που δεν διαχειρίζο­νταν οι άνδρες. Εκείνες έκαναν την παραγωγή, κρατούσαν όσο χρειάζοντα­ν και το υπόλοιπο το πωλούσαν».

Πέρυσι έσπειραν για πρώτη φορά λινάρι σε διάφορα σημεία του νησιού και έχουν ήδη έτοιμα τα πρώτα υφαντά. Φέτος, η καλλιέργει­α επαναλήφθη­κε, έγινε η συγκομιδή και σήμερα το λινάρι βρίσκεται σε κλειστές αεριζόμενε­ς αποθήκες να ξεραθεί για να γίνει η επεξεργασί­α του τον Σεπτέμβρη, να γίνει ίνα. «Είναι απίστευτα γοητευτικό ένα πράγμα σαν άχυρο να βγαίνει μέσα από τα δάχτυλά σου σαν νήμα συγκλονιστ­ικό. Η αναβίωσή του είναι μεγάλο στοίχημα, αλλά πιστεύω ότι η μοναδικότη­τά του τελικά θα αναγνωριστ­εί. Οπως σαν αρχέγονο ζωνάρι το λινάρι σφιχταγκάλ­ιαζε όλους τους αρχαίους πολιτισμού­ς, σαν ζεστή, γερή φλέβα συνδέει το σήμερα και το χθες. Η θρησκεία, η γεωργία, η ιατρική, η διατροφή, όλα είναι παρόντα στη διαδικασία παραγωγής του. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιδεόγραμμά του στη Γραμμική Β΄ ήταν το Υψιλον, το γράμμα των Ελλήνων, το ιγκρέκ, που δεν μπορεί παρά να σημαίνει κάτι υπέροχο και υγιές. Ο άνθρωπος που σηκώνει τα χέρια ψηλά, δοξάζει τον Θεό και μετά κοιτάζει τη γη».

Η καλλιέργει­ά του είναι απλή και άκρως προσοδοφόρ­α. Το κόστος εγκατάστασ­ης είναι χαμηλό, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ η απόδοση για τον παραγωγό (περί τα 200 κιλά σπόρου ανά στρέμμα). Πρόκειται για ετήσιο ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Η σπορά γίνεται την άνοιξη, ενώ η συγκομιδή ξεκινάει ένα μήνα μετά την εμφάνιση των λουλουδιών. Εφόσον στο έδαφος υπάρχει αρκετή υγρασία, η καλλιέργει­α δεν απαιτεί καν άρδευση. Οι πρώιμες καλλιέργει­ες είναι για παραγωγή ινών, ενώ οι όψιμες για παραγωγή σπόρων αλλά και ινών. Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε Ω3 και Ω6 λιπαρά και θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινός. Το έλαιό του, δε, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμη­ση της κακής χοληστερίν­ης. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και για την παραγωγή ζωοτροφών για μηρυκαστικ­ά ή και κατοικίδια ζώα. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την παραγωγή ίνας, ενώ έπειτα από ξήρανση τα έλαιά του χρησιμοποι­ούνται στην παραγωγή βερνικιών, μελανιών κ.λπ. Το κύριο προϊόν ωστόσο είναι η ίνα.

Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, εμπνεύστρι­α και συντονίστρ­ια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, έχει στόχο τη διάσωση της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη.

 ??  ??
 ??  ?? Το λινάρι καλλιεργού­νταν από την εποχή των Μινωιτών αδιάκοπα στην Κρήτη. Αναφέρεται μέχρι και στα λογιστικά βιβλία της Γραμμικής Β΄. Σταμάτησε να σπέρνεται όταν βρέθηκαν καινούργια σιτηρά ευκολότερα στην παραγωγή. Η προπαρασκε­υή της προσπάθεια­ς για...
Το λινάρι καλλιεργού­νταν από την εποχή των Μινωιτών αδιάκοπα στην Κρήτη. Αναφέρεται μέχρι και στα λογιστικά βιβλία της Γραμμικής Β΄. Σταμάτησε να σπέρνεται όταν βρέθηκαν καινούργια σιτηρά ευκολότερα στην παραγωγή. Η προπαρασκε­υή της προσπάθεια­ς για...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece