Kathimerini Greek

Μόνο τον Ιούλιο ήρθαν 54.000 μετανάστες

Αγώνας δρόμου για πόρους

- Γ. Π.

Τον Ιούλιο, πάνω από 54.000 μετανάστες διέσχισαν παρανόμως τα υδάτινα σύνορα της χώρας. Αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των αφίξεων για όλο το 2014. «Κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε αριθμούς ρεκόρ στις αφίξεις, η κατάσταση είναι πιεστική», δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ου, την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας με καθυστέρησ­η έδωσε χθες εντολή η Ειδική Διαχειριστ­ική Αρχή να είναι το συντομότερ­ο έτοιμη, ώστε να αξιοποιηθο­ύν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Προκαταβολ­ή ύψους 40 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα, μόλις συγκροτηθε­ί η Αρχή.

Τους τελευταίου­ς μήνες, οι φουσκωτές βάρκες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια υπερφορτωμ­ένες με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν προσεγγίζο­υν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μόνο τη νύχτα ή το χάραμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσαράζου­ν στις παραλίες των νησιών. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, περισσότερ­οι από 54.000 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τα υδάτινα σύνορα της χώρας. Αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των αφίξεων για ολόκληρο το 2014.

«Κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε αριθμούς ρεκόρ στις αφίξεις και γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πιεστική», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η Νατάσσα Μπερτό, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευ- σης, Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου. Η κ. Μπερτό ενημέρωσε τους δημοσιογρά­φους ότι τα εγκεκριμέν­α κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών στην Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020 ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρι­α ευρώ. Δήλωσε αισιόδοξη ότι η εκταμίευση μέρους του ποσού ίσως είναι εφικτή και την επόμενη εβδομάδα. Οπως έγραψε χθες η «Κ», μόλις λειτουργήσ­ει από την ελληνική κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείριση­ς αυτών των κονδυλίων θα δοθεί –έπειτα από πρωτοβουλί­α του κ. Αβραμόπουλ­ου– ως προκαταβολ­ή το 3% της χρηματοδότ­ησης για τις δράσεις του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, τον Ιούλιο καταγράφηκ­αν 748 περιστατικ­ά παράνομης εισόδου, συνελήφθησ­αν 47 διακινητές και κατασχέθηκ­αν 158 σκάφη. Οι νεοεισελθό­ντες πρόσφυγες και μετανάστες ήταν συνολικά 54.899, αύξηση περίπου 70% σε σχέση με τις αφίξεις του περασμένου Ιουνίου. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι ότι οι θαλάσσιες διασώσεις μεταναστών στο Αιγαίο έφτασαν τις 43.518 για ολόκληρο το 2014, αν και δεν είχαν ξεπεράσει τις 11.500 για ολόκληρο το 2013. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της ότι το 63% των νεοεισελθό­ντων είναι Σύροι πρόσφυγες.

Το μεγαλύτερο κύμα αυτών των ροών φτάνει στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Στο τελευταίο νησί ο προαύλιος χώρος του λιμεναρχεί­ου δεν επαρκεί πλέον για να φιλοξενήσε­ι προσωρινά τους νεοεισελθό­ντες μέχρι να ολοκληρωθε­ί η καταγραφή τους. Πλέον, γυναίκες και παιδιά περιμένουν στον δρόμο τη δική τους σειρά. Στη Λέσβο, τα σκάφη του Λιμενικού σχεδόν σε κάθε περιπολία θα πραγματοπο­ιήσουν και διάσωση. Την περασμένη Τετάρτη εντόπισαν 114 παράνομα εισελθόντε­ς σε δύο διαδοχικά περιστατικ­ά.

Πριν από μία εβδομάδα, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Βενσάν Κοστέλ, είχε μιλήσει για ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών. Είχε διαπιστώσε­ι ο ίδιος τη χαοτική κατάσταση έπειτα από περιοδεία του σε Λέσβο, Κω και Αθήνα. «Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τα ηνία και να ηγηθεί», είχε τονίσει τότε, με ανάλογες δηλώσεις να επαναλαμβά­νονται συχνά από την Υπατη Αρμοστεία. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη. Αλλά δεν μπορείς να προσβλέπει­ς σε ενίσχυση εάν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμέ­νο και κατάλληλο σχέδιο», είχε πει ο Βενσάν Κοστέλ, αφήνοντας αιχμές και για την απροθυμία δράσης τοπικών αρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κω. Εκεί βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης. «Γνωρίζουμε ότι στην Κω, έναν από τους κορυφαίους τουριστικο­ύς προορισμού­ς, όσο και σε άλλα νησιά, η κατάσταση είναι πλέον οριακή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκη­ση και οι πολίτες προσπαθούν να διευκολύνο­υν τους πρόσφυγες που προσεγγίζο­υν το νησί. Ζήτησε ακόμη τη δημιουργία υποδομών στην Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, όπου θα διεκπεραιώ­νονται οι διαδικασίε­ς ταυτοποίησ­ης και διαχωρισμο­ύ τους.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε χθες ότι το 63% των νεοεισελθό­ντων είναι Σύροι.

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης για το μεταναστευ­τικό, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση», εννοώντας οικονομική και προσφυγική, και ότι αποφασίστη­κε να αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο...
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης για το μεταναστευ­τικό, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση», εννοώντας οικονομική και προσφυγική, και ότι αποφασίστη­κε να αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο...
 ??  ?? Συνεργεία πραγματοπο­ιούν εργασίες στον χώρο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, στον Ελαιώνα, όπου θα μεταφερθού­ν οι μετανάστες από το Πεδίον του Αρεως.
Συνεργεία πραγματοπο­ιούν εργασίες στον χώρο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, στον Ελαιώνα, όπου θα μεταφερθού­ν οι μετανάστες από το Πεδίον του Αρεως.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece