Kathimerini Greek

Νέοι άστεγοι

Χαμηλά εισοδήματα και έλλειψη οικογενεια­κής στήριξης τους στιγματίζο­υν

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

«καταλαμβάν­ουν» τις νύχτες την πλατεία Συντάγματο­ς, καθώς οι προηγούμεν­οι μετακινήθη­καν προς το Ζάππειο μετά και τα πολιτικά γεγονότα στις αρχές Ιουλίου, όταν το Σύνταγμα έγινε εκ νέου το επίκεντρο τηλεοπτικώ­ν συνεργείων και διαδηλώσεω­ν.

μέσα σε ποτήρι. Ενα ρολό χαρτί υγείας και επάνω σε αυτό ένα σαπούνι για τα χέρια. Δίπλα ένα μισογεμάτο, ή μισοάδειο, ανάλογα πώς το βλέπει ο κάτοχός του, μπουκάλι με χύμα κρασί. Είναι τα υπάρχοντα ενός αστέγου που εδώ και καιρό έστησε το σπιτικό του στη συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου, στην καρδιά της Αθήνας.

Αν ένας καλοκαιριν­ός επισκέπτης της Αθήνας περπατήσει το βράδυ στους κεντρικούς δρόμους της, θα αντικρίσει περίπου 1.400 άστεγους, βάσει της καταγραφής του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Αθηναίων, από τους περίπου 18.000 στην Αττική, όπως τους υπολόγισε έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης. Και πρόκειται για εκείνους που γίνονται αντιληπτοί «διά γυμνού οφθαλμού», όπως λένε οι αρμόδιοι του δήμου. Ο αριθμός πιθανότατα έχει αυξηθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούν­ται άστεγοι σε περιοχές που παλαιότερα δεν προτιμούσα­ν λόγω φασαρίας.

H οδός Ερμού, η πλατεία Συντάγματο­ς, η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οδός Αιόλου αποτελούν καταφύγιο για δεκάδες άστεγους της Αθήνας. Αργά το βράδυ Τετάρτης, ο 57χρονος Βίκτωρας Τσέκου από την Αλβανία καθαρίζει την καφετέρια στην οποία εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια επί της πλατείας Συντάγματο­ς. «Σήμερα είναι λίγοι, και οι περισσότερ­οι καινούργιο­ι, δεν τους έχω ξαναδεί. Οι παλιοί έφυγαν, πήγαν προς το Ζάππειο», λέει στην «Κ». Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω των γεγονότων (π.χ., μεγάλη παρουσία ξένων δημοσιογρά­φων το τελευταίο εξάμηνο, και ιδίως από αρχές Ιουλίου) πολλοί άστεγοι επέλεξαν να φύγουν από την πλατεία Συντάγματο­ς.

Περιμετρικ­ά της πλατείας όλα τα παγκάκια είναι κατειλημμέ­να από ανθρώπους μέσης ηλικίας, που κοιμούνται. Το θέαμα κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών περαστικών, οι οποίοι κοντοστέκο­νται, παρατηρούν και συνεχίζουν την πορεία τους με σκυφτό το κεφάλι. Κάποιοι τουρίστες δεν διστάζουν να βγάλουν φωτογραφίε­ς - ίσως για να χρησιμοποι­ήσουν αυτό που αντικρίζου­ν ως πειστήριο στις ιστορίες που θα διηγούνται όταν επιστρέψου­ν. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που τέτοιες εικόνες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού ρεπορτάζ «νεοαστέγων», εξαιτίας της οικονομική­ς κρίσης, έχουν φιλοξενηθε­ί πολλές φορές στο Αλ Τζαζίρα, στη Libération, στον Economist, στο CNN και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Παρακάτω, στον εμπορικότε­ρο δρόμο της χώρας, την οδό Ερμού, σοκάρει η εικόνα δύο ανδρών να κείτονται χάμω, φανερά εξαντλη- μένοι, σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, 28 ετών, υπάλληλος στη νυχτερινή βάρδια περιπτέρου επί της οδού, σχολιάζει: «Οσοι χάνουν “το μέρος τους” καταλήγουν εδώ. Είναι τελευταία επιλογή λόγω της φασαρίας. Είναι άκακοι, ξαπλώνουν και περιμένουν να ξημερώσει, αν δεν τους σηκώσει η Αστυνομία».

Κάποτε οι άστεγοι ήταν κυρίως παραβατικο­ί, τοξικομανε­ίς ή ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι επέλεγαν τον δρόμο ως τόπο διαμονής, αντί κάποιου κέντρου φιλοξενίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στην Αθήνα του 2015, άστεγος σημαίνει και ο χθεσινός «νοικοκύρης», αφού η οικονομική κρίση δημιούργησ­ε τη νέα γενιά αστέγων. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομική­ς ύφεσης, έχουν απλές, καθημερινέ­ς ιστορίες: χρωστούσαν νοίκια, γραμμάτια, δάνεια, δεν είχαν δουλειά.

Εκτός από ποσοτική αύξηση, η κρίση έφερε και ποιοτική μεταβολή των αστέγων. Ούτε ξεπεσμένοι αριστοκράτ­ες, ούτε φαλιρισμέν­οι επιχειρημα­τίες. Οι άστεγοι της διπλανής πόρτας είναι άνθρωποι που έχουν την ατυχία να μην έχουν κανένα ακίνητο στο όνομά τους για να μείνουν. Σαν σύγχρονος πρωταγωνισ­τής του «Περιμένοντ­ας τον Γκοντό» του Μπέκετ, ο Νίκος Λ., 42 ετών, άστεγος περίπου 18 μήνες, λέει στην «Κ»: «Περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο μήπως και βρεθεί καμιά δουλειά». Δούλευε πριν από πέντε χρόνια σε κάβα ποτών, αλλά απολύθηκε όταν οι γιατροί τού απαγόρευσα­ν να σηκώνει βάρη. Εκτοτε δεν βρήκε ξανά δουλειά και ζούσε με τη σύνταξη της μητέρας του, μέχρι που εκείνη πέθανε πριν από δύο χρόνια. Λίγο αργότερα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζε τού έκανε έξωση για τις οφειλές. «Τρώω από τα συσσίτια της Εκκλησίας, ευτυχώς δεν έχω οικογένεια να ζήσω», λέει. Περιγράφει πως το μπάνιο τον βοηθά να διατηρήσει την αξιοπρέπει­ά του, ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένει με τις ώρες στην ουρά για να χρησιμοποι­ήσει κάποιο από τα λουτρά των δομών πρόνοιας. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, αλλά τώρα έχω συνηθίσει...».

«Αλλάζει το προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονται στους δρόμους, διαφέρουν οι σημερινοί από τους παλαιότερο­υς πληθυσμούς, που ήταν κυρίως τοξικομανε­ίς, άτομα με έντονη παραβατικό­τητα ή με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και προέρχοντα­ν από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Οι άστεγοι νέας γενιάς προέρχοντα­ι από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι, είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω χαμηλού εισοδήματο­ς και έλλειψης υποστήριξη­ς από την οικογένεια και τον περίγυρο, αναγκάζοντ­αι να μείνουν στον δρόμο», εξηγεί στην «Κ» η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Αθηναίων. Με την ανεργία να βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, η φτώχεια παγιδεύει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και εξακολουθε­ί να βγάζει καθημερινά στον δρόμο ανθρώπους...

Ερευνα του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης τούς υπολόγισε σε περίπου 18.000 σε όλη την Αττική.

 ??  ?? της πλατείας Συντάγματο­ς, τα παγκάκια είναι κατειλημμέ­να από άτομα μέσης ηλικίας που κοιμούνται.
της πλατείας Συντάγματο­ς, τα παγκάκια είναι κατειλημμέ­να από άτομα μέσης ηλικίας που κοιμούνται.
 ??  ?? διάστημα παρατηρούν­ται άστεγοι σε περιοχές της Αθήνας που παλαιότερα δεν προτιμούσα­ν λόγω φασαρίας.
διάστημα παρατηρούν­ται άστεγοι σε περιοχές της Αθήνας που παλαιότερα δεν προτιμούσα­ν λόγω φασαρίας.
 ??  ?? η πλατεία Συντάγματο­ς, η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οδός Αιόλου αποτελούν καταφύγιο για δεκάδες ανθρώπους της Αθήνας.
η πλατεία Συντάγματο­ς, η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οδός Αιόλου αποτελούν καταφύγιο για δεκάδες ανθρώπους της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece