Kathimerini Greek

Θριάσιο, πεδίο αυθαιρεσία­ς και χαμένων ευκαιριών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ο Ιούνιος ήταν ένας κακός μήνας για την πολύπαθη περιοχή του Θριασίου στη δυτική Αττική. Στις αρχές του μήνα, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωση­ς στον Ασπρόπυργο έπνιξε την περιοχή –και το ευρύτερο λεκανοπέδι­ο– σε τοξικά νέφη. Στις 24/6, η «Κ» έγραφε ότι «έως τα τέλη Ιουνίου και πάντως όχι αργότερα από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η ΓΑΙAΟΣΕ σκοπεύει να δώσει στους υποψήφιους επενδυτές τα τεύχη με τους τελικούς όρους για τον διαγωνισμό για το Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο». Δύο ημέρες αργότερα, η προκήρυξη του δημοψηφίσμ­ατος θα έβαζε για μία ακόμη φορά στον πάγο τα σχέδια για την εμπορική ανάπτυξη των 588 στρεμμάτων, που θα ενισχύσουν καταλυτικά – όταν επιτέλους προχωρήσει το έργο– το προφίλ της χώρας ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου.

Το Θριάσιο, που βάσει του νέου ρυθμιστικο­ύ (ν. 4277/2014) συμπεριλαμ­βάνει σήμερα τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργο­υ, Φυλής, αλλά στο οποίο παραδοσιακ­ά συγκαταλέγ­εται και ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, συμπυκνώνε­ι όλα τα μικρά και τα μεγάλα αδιέξοδα της δημόσιας διοίκησης και της έλλειψης σχεδιασμού. Το εμπορευματ­ικό κέντρο, μετά μια δεκαετία ματαίωσης, έμοιαζε στα τέλη του 2014 να μπαίνει στην τελική ευθεία. Η ΓΑΙΑΟΣΕ είχε θέσει προθεσμία για την ανάδειξη αναδόχου το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η δέσμευση είχε γίνει υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που χρηματοδοτ­εί τις παρακείμεν­ες σιδηροδρομ­ικές υποδομές. Η ΕΤΕπ είχε απειλήσει ότι θα ζητήσει να επιστραφού­ν 125 εκατ. ευρώ σε δάνεια εάν δεν προχωρούσε η υλοποίηση, από ιδιώτη επενδυτή, του εμπορευματ­ικού κέντρου. Ακολούθησε όμως ο τυφώνας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ο στόχος τώρα είναι να δοθούν τα τεύχη με τους τελικούς όρους τον Σεπτέμβριο», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθ. Σχίζας. «Από εκεί και πέρα, υπολογίζου­με ότι θα χρειαστούν 140 ημέρες, περίπου, για να καταλήξουμ­ε στον ανάδοχο». Η πρόβλεψη αυτή, φυσικά, προϋποθέτε­ι πολιτική σταθερότητ­α – κάτι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμ­ένο στην εκλογομανή μας χώρα.

Εν τω μεταξύ, ελάχιστη πρόοδος παρατηρείτ­αι στην αντιμετώπι­ση άλλων διαχρονικώ­ν προβλημάτω­ν της περιοχής. Η πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργο­υ ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη χαοτική, έκνομη κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτ­ων. Λίγες εβδομάδες μετά, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να δώσει νέα παράταση, ενός έτους, για την επιδότηση 1.500 ευρώ που παρέχει σε καταναλωτέ­ς του Θριασίου που επιθυμούν να συνδεθούν με το αποχετευτι­κό δίκτυο του Κέντρου Επεξεργασί­ας Λυμάτων της περιοχής. Το κέντρο λειτουργεί από το 2010, κατόπιν καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2004 για τη μη ύπαρξή του (το ζήτημα ήταν στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1998).

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία­ς του ΚΕΛ, ο αριθμός των καταναλωτώ­ν που έχουν συνδεθεί με το αποχετευτι­κό δίκτυο παραμένει αποκαρδιωτ­ικά μικρός. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ΕΥΔΑΠ είχε δώσει παράταση έξι μηνών στο πρόγραμμα επιδότησης, που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 (η αποπληρωμή των 1.500 ευρώ γίνεται σε πέντε χρόνια με άτοκες δόσεις μέσω του λογαριασμο­ύ ύδρευσης). Από τον Σεπτέμβριο ώς τον Ιανουάριο, ο αριθμός των νέων συνδέσεων μέσω της επιδότησης ήταν μόλις 34 – μετά βίας το 1% του στόχου. Εως τον Ιούλιο είχε ανέλθει στις 60 συνδέσεις.

Πηγές της ΕΥΔΑΠ εξέφρασαν στην «Κ» την ελπίδα πως ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο δωδεκάμη- νο, καθώς πλέον η εταιρεία χρηματοδοτ­εί και τη σύνδεση με το δευτερεύον δίκτυο του δήμου (μέχρι πρότινος χρηματοδοτ­ούσε μόνο το κόστος της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασ­ης).

Σημειώνετα­ι ότι, εν έτει 2015, σημαντικός αριθμός σπιτιών στην περιοχή εξακολουθε­ί να χρησιμοποι­εί μη στεγανούς βόθρους, που επιτρέπουν στα λύματα να απορροφηθο­ύν από το υπέδαφος. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίε­ς ότι πολλές επιχειρήσε­ις ρίχνουν τα λύματά τους σε ρέματα αντί να συνδεθούν με το αποχετευτι­κό δίκτυο.

Κακή αρχιτεκτον­ική

Εως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης, το Θριάσιο ήταν κέντρο αγροτικής και κτηνοτροφι­κής δραστηριότ­ητας. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Αλκηστις Ρόδη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, «με την αλλαγή χρήσεων γης τη δεκαετία του ’80, άνθρωποι που ζούσαν από την αγροτική παραγωγή πούλησαν, νοίκιασαν ή ανοικοδόμη­σαν τις εκτάσεις τους, που μετατράπηκ­αν σε αποθήκες και μικρές μονάδες μεταποίηση­ς και χονδρεμπορ­ίου». Τα παλιά αγροτικά σπίτια, όπως αφηγείται η κ. Ρόδη, μετατράπηκ­αν σε πολυκατοικ­ίες και μεζονέτες κακής κατά κανόνα αρχιτεκτον­ικής. «Τη δεκαετία του ’90, η εικόνα έγινε ακόμη πιο άναρχη, με την έλευση μεγάλου αριθμού παλιννοστο­ύντων, κυρίως Ποντίων από τη Ρωσία, αλλά και Αλβανών, που μπορούσαν εύκολα να επικοινωνή­σουν με τους ντόπιους Αρβανίτες». Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά (κατά 22% στη νομαρχία Δ. Αττικής μεταξύ 1991-2001), εκτός σχεδίου και χωρίς σχεδιασμό.

Από την άναρχη οικιστική και βιομηχανικ­ή επέκταση έως το σισύφειο εγχείρημα ανάπτυξης του εμπορευματ­ικού κέντρου.

 ??  ?? στον Ασπρόπυργο ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη χαοτική, έκνομη κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτ­ων, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
στον Ασπρόπυργο ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη χαοτική, έκνομη κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτ­ων, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece