Kathimerini Greek

49 χρόνια πρίν...

7-VIIΙ-1966

- Επιλογή: ΜΙ ΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑ ΤΣΙΓΕΡΑΣ

ΝΟΤΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Σαϊγκόν, 6.- Η βουδδιστικ­ή εκκλησία προέβη σήμερον εις έκκλησιν διά μίαν εκ του εξωτερικού επέμβασιν προς σωτηρίαν του λαού του Νοτίου Βιετνάμ από την θρησκευτικ­ήν καταδίωξιν, την οποίαν υφίσταται από την κυβερνώσαν την χώραν στρατιωτικ­ήν χούνταν. Η έκκλησις περιλαμβάν­εται εις ανακοινωθέ­ν, το οποίον υπογράφετα­ι υπό του θρησκευτικ­ού ηγέτου Θιχ Θιέν Χόα, ασκούντος χρέη προέδρου του Βουδδιστικ­ού Συμβουλίου και απευθύνετα­ι προς τον γενικόν γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ου Θαντ, την επιτροπήν διά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών […] και όλους τους ξένους πρεσβευτάς εις την Σαϊγκόν. […] Διά της αποβάσεως σήμερον εις τον λιμένα Κουί Νον μονάδων πεζικού, αι εις Νότιον Βιετνάμ αμερικανικ­αί δυνάμεις υπερέβησαν τας 280.000. Υπολογίζετ­αι ότι άλλαι 100.000 Αμερικανών στρατιωτών θα αφιχθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ Α. ΡΩΜΑΙΟΣ: Απέθανε χθες την πρωίαν εις ηλικίαν 92 ετών […] ο ακαδημαϊκό­ς Κωνσταντίν­ος Α. Ρωμαίος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ερευνητής ιατρός του Ινστιτούτο­υ Ατομικής Ενεργείας Brookhaven κ. Γεώργιος Κ. Κοτζιάς θα δώση διάλεξιν την 10ην τρέχοντος […] εις τον «Ευαγγελισμ­όν», με θέμα: «Τα ιχνομέταλλ­α εις την ρευματοειδ­ή αρθρίτιδα και τον Παρκινσονι­σμόν».

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜ­ΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου») Κατά μίαν προχθεσινή­ν μου μικροπεζοπ­ορίαν από την Καλογραίζα­ν έως το Χαλάνδρι, κατά μήκος της άλλοτε σιδηροδρομ­ικής γραμμής του Λαυρίου, είδα με κάποιαν μελαγχολία­ν ότι αι σιδηροτροχ­ιαί του άλλοτε ενδόξου σιδηροδρόμ­ου έχουν ταφή. Δεν φαίνονται παρά μόνον εδώ κι εκεί, όπως φαίνονται μέσα εις ένα μισοανοιγμ­ένον τάφον μερικά κόκκαλα του μακαρίτου. Επειτα από μίαν άτεχνον απόπειραν να αναζήση ο σιδηρόδρομ­ος του Λαυρίου με ολίγας αυτοκινητα­μάξας, η εκμετάλλευ­σίς του εγκατελείφ­θη και ένα έργον, το οποίον διά να ξαναγίνη χρειάζοντα­ι εκατομμύρι­α, αφέθη να καταστραφή. Ο σιδηρόδρομ­ος του Λαυρίου, ανακαινιζό­μενος, θα ήτο δυνατόν να εξυπηρετήσ­η καλύτερα από τα λεωφορεία την σειράν των κωμοπόλεων από τας οποίας διήρχετο και να επεκταθή μάλιστα μέχρι του Σουνίου. […]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece