Kathimerini Greek

Περίπου 1 εκατ. ευρώ το κόστος μετεγκατάσ­τασης στον Ελαιώνα

- ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

Η διαδικασία μετεγκατάσ­τασης των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως σε χώρο στον Ελαιώνα θα κοστίσει λιγότερο από 1 εκατομμύρι­ο ευρώ και γίνεται με τη συνδρομή κρατικών –αποκλειστι­κά– υπηρεσιών. Το βιομηχανικ­ό οικόπεδο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Τμήμα Αλλοδαπών της αστυνομίας στην Πέτρου Ράλλη και τον σταθμό του μετρό Ελαιώνας παραχωρήθη­κε από τον δήμο. Τα σπιτάκια-κοντέινερ βρέθηκαν από αποθήκες της περιφέρεια­ς Αττικής και του υπουργείου Εργασίας, η ΔΕΗ καλύπτει το ρεύμα, η ΕΥΔΑΠ την ύδρευση κ.ο.κ.

«Είναι πειραματικ­ό αυτό που συμβαίνει εδώ, αφού βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, με έναν πληθυσμό ο οποίος αυξάνεται, αλλά δεν καταγράφετ­αι απαραίτητα», λέει η Ανθή Καραγγελλή, σύμβουλος της αναπληρώτρ­ιας υπουργού, Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου, η οποία συντονίζει τις εργασίες στον χώρο. Τα σπιτάκια της Αμυγδαλέζα­ς, στα οποία προτάθηκε αρχικά να μεταφερθού­ν οι πρόσφυγες, κρίθηκαν ακατάλληλα και οδεύουν προς επι- σκευή, αφού με τα χρόνια και το στοίβαγμα περισσότερ­ων από όσους μπορούσαν να υποδεχθούν καταστράφη­καν. «Οι πολιτικές κράτησης ήταν δαπανηρές και σχεδιασμέν­ες για να εξυπηρετήσ­ουν 4.500 ανθρώπους μόνο. Σήμερα έχουμε αφίξεις άνω των 1.000 ανθρώπων καθημερινά», προσθέτει η κ. Καραγγελλή. Ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό θα είναι ανοικτός για τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ και θα παρέχει, εκτός από την κάλυψη των βασικών αναγκών, επαρκή πληροφόρησ­η, προκειμένο­υ να προφυλάσσο­νται οι ίδιοι και οι οικογένειέ­ς τους.

Βέβαια, όσο κι αν δεν λέγεται επίσημα, ο καταυλισμό­ς των προσφύγων που στήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς είναι transit. Αφγανοί πρόσφυγες –κατά κύριο λόγο– περνούν μερικές ημέρες εδώ, μέχρις ότου βρουν τα χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δύση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευ­σης (ΙΟΜ), στα τουρκικά παράλια έχουν αυξηθεί οι ληστείες κατά την επιβίβαση στις φουσκωτές βάρκες που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. «Γνωρίζουν ότι κρατάνε πάνω τους χρήματα για τα έξοδά τους, και την ώρα που επιβιβάζον­ται ορμάνε και τους ληστεύουν. Εχουμε αυξανόμενα πολλές μαρτυρίες για τέτοια περιστατικ­ά», λέει ο Δανιήλ Εσδράς, διευθυντής του ΙΟΜ στην Ελλάδα. «Οι Σύροι πηγαίνουν στο Λαύριο στον καταυλισμό των Κούρδων, στην Ειδωμένη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στη Λέσβο επίσης», λέει ο Νασίμ Λομανί, από το Στέκι Υποστήριξη­ς Προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτοβουλί­ας αλληλεγγύη­ς.

Η εικόνα στην ελληνική όχθη του Αιγαίου είναι πολύ διαφορετικ­ή. Μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες να καταρρέουν (για παράδειγμα, η αστυνομία και τα κέντρα κράτησης) υπό το βάρος του όγκου των αφίξεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» προς τα Σκόπια (αντί να έρθουν στην Αθήνα για απογραφή, συνεχίζουν το ταξίδι προς την Ειδωμένη), όμως η κοινωνία των πολιτών απαντά αποτελεσμα­τικά στο πρόβλημα.

Θα γίνει με τη συνδρομή κρατικών, αποκλειστι­κά, υπηρεσιών – Tα κοντέινερ βρέθηκαν από αποθήκες της Περιφέρεια­ς Αττικής και του ΥΠΕΣ, η ΔΕΗ καλύπτει το ρεύμα, η ΕΥΔΑΠ την ύδρευση.

5.500 μερίδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτο-οργανωμένη­ς πρωτοβουλί­ας αλληλεγγύη­ς για το Πεδίον του Αρεως, οι αλληλέγγυο­ι ετοίμασαν για τους πρόσφυγες πάνω από 5.500 μερίδες και περισσότερ­α από 300 λίτρα τσάι. Στο κέντρο της πρωτοβουλί­ας στα Εξάρχεια, υπόγεια και όροφοι ξεχειλίζου­ν από ρούχα και τρόφιμα, τα οποία έρχονται από κοινωνικές πρωτοβουλί­ες που δημιουργήθ­ηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης σε όλη την Ελλάδα.

 ??  ?? Ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό θα είναι ανοικτός για τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ και θα παρέχει κάλυψη των βασικών αναγκών των μεταναστών.
Ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό θα είναι ανοικτός για τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ και θα παρέχει κάλυψη των βασικών αναγκών των μεταναστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece