Kathimerini Greek

Αγώνας δρόμου για τη Διαχειριστ­ική Αρχή

-

Μετά τις καθυστερήσ­εις, παρά την ένταση των μεταναστευ­τικών ροών, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες εντολή, προκειμένο­υ η Ειδική Διαχειριστ­ική Αρχή να είναι το συντομότερ­ο έτοιμη, ώστε να αξιοποιηθο­ύν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την υποδοχή μεταναστών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην κυβέρνηση εστάλη υπηρεσιακό έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο επισημαίνε­ται ότι προκαταβολ­ή ύψους 40 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα μόλις συγκροτηθε­ί η Διαχειριστ­ική Αρχή. Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, εννοώντας οικονομική και προσφυγική, και ότι αποφασίστη­κε να αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο τη διεθνοποίη­ση του προβλήματο­ς. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατεία­ς αναμένεται να γίνουν διαβήματα προς την Ε.Ε. και προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και να ενισχυθούν οι διπλω- ματικές επαφές με όμορες χώρες.

Ο πρωθυπουργ­ός απέδωσε την όξυνση του φαινομένου στις στρατιωτικ­ές παρεμβάσει­ς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επισήμανε ότι «όποιοι προσπάθησα­ν με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό να μετατρέψου­ν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροκομμα­τικής εκμετάλλευ­σης θα εκτεθούν», ενώ ήδη εξετέθησαν όσοι υποστήριξα­ν ότι «μεταναστευ­τικές και προσφυγικέ­ς ροές οφείλονται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργ­ός θα αναλάβει μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης, με προσωπικές επαφές με ξένους ομολόγους του, ενώ υπογράμμισ­ε την ανάγκη να κινητοποιη­θούν και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, καθώς και να υπάρξει αξιοποίηση της εθελοντική­ς προσφοράς. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση να ισχύσει η αρχή του επιμερισμο­ύ της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργ­ός, και η Ιταλία συμπεριλήφ­θηκαν ως οι δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και η παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων, και να υπάρξει ειδική μέριμνα για μετεγκατάσ­ταση συγκεκριμέ­νου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι όμως που δεν έχουν αποδεχθεί άλλες χώρες. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστ­ηκε έναν άμεσο επιχειρησι­ακό σχεδιασμό για την αντιμετώπι­ση των οξυμμένων προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασί- στηκε ο διαρκής συντονισμό­ς των συναρμόδιω­ν υπουργείων και υπουργών υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατεία­ς Αλ. Φλαμπουράρ­η, αλλά και της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και την ενίσχυση της υποδοχής των μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιώ­ν ταυτοποίησ­ης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησή­ς τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ν. Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας, ο υπουργός Επικρατεία­ς αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικ­ού Εργου Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό αποφασίστη­κε η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για τη συγκρότησή της, ώστε να αξιοποιηθο­ύν κοινοτικά κονδύλια για το μεταναστευ­τικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece