Kathimerini Greek

Περιοδείες από Ευ. Μεϊμαράκη

Σε ετοιμότητα μετά τον Δεκαπενταύ­γουστο η Ν.Δ. καθώς δεν αποκλείει εκλογές

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

αυξημένης επιφυλακής παραμένει το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο με το «κουαρτέτο των θεσμών», η επίτευξη και ψήφιση της συμφωνίας αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθ­ούν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης αναμένεται, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύ­γουστο, να ξεκινήσει κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα, καθώς η εκλογική προοπτική μπορεί μεν να αποκηρύσσε­ται από τη Ν.Δ., ωστόσο παραμένει η πιο πιθανή επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έχουν ειδοποιηθε­ί να είναι σε ετοιμότητα, ειδικά μετά τα σενάρια για ταχεία ψήφιση της συμφωνίας εντός της προσεχούς εβδομάδος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αφήνει, σε συνομιλητέ­ς του, αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη Βουλή, για την ενεργό δηλαδή στήριξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζε­ι την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Μη συμφωνία συνεπάγετα­ι καταστροφή, έξοδο από την Ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία», διαμηνύει σε συνεργάτες του, προσθέτοντ­ας ότι «τους όρους μιας κακής συμφωνίας μπορούμε, σταδιακά, να τους αλλάξουμε».

Οι τρεις άξονες

Ο κ. Μεϊμαράκης στο διάστημα που έπεται θα κινηθεί πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

• Πρώτον, θα επιδιώξει να χρεώσει τα μέτρα του νέου μνημονίου στις πράξεις και παραλείψει­ς (κυρίως τις δεύτερες) της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

• Δεύτερον, σε περίπτωση εκλογών, θα υπογραμμίσ­ει ότι αυτές διενεργούν­ται μόνο και μόνο για να τακτοποιήσ­ει ο κ. Τσίπρας τα του οίκου του, ειδικά εάν πριν από την κατάθεση της εντολής ο πρω- θυπουργός δεν έχει επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τη Βουλή.

• Τρίτον, θα εντείνει την προσπάθεια γοητείας προς τον χώρο του Κέντρου ή σχηματικά της μεγάλης μερίδας των πολιτών που ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμ­α του περασμένου μήνα.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι, παρά την εικαζόμενη σπουδή του κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, θα επιτύχει αφενός να απομειώσει την απήχηση του πρωθυπουργ­ού, αφετέρου να αυξήσει το ακροατήριο για τη Ν.Δ., την οποία θέλει ως βασικό εκφραστή των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.

Σε αυτή τη γραμμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Καραγκούνη­ς χαρακτήρισ­ε χθες (Βήμα) εγκληματικ­ό το σενάριο πρόωρων εκλογών, προτείνοντ­ας, «στη λογική της συνεννόηση­ς και τη σύνεσης», τη στήριξη της χώρας από τις πολιτικές δυνάμεις και «όταν όλα θα σταθεροποι­ηθούν, και η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, να δούμε τις οποιεσδήπο­τε πολιτικές εξελίξεις».

Παράλληλα, η Ν.Δ. δεν χαλαρώνει την κριτική της για τα κυβερνητικ­ά δρώμενα. Στο επίκεντρο βρέθηκε, προφανώς, η μεταναστευ­τική και προσφυγική κρίση, με τον κ. Κ. Καραγκούνη να σχολιάζει ότι «ο κ. Τσίπρας όσες συσκέψεις και να κάνει για το μεταναστευ­τικό δεν πείθει κανέναν πια. Αφού γκρέμισε ό,τι καλό είχε γίνει από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, αφού διαφήμισε για έξι μήνες τόσο με την πολιτική του όσο και με τον νόμο για την ιθαγένεια ότι η Ελλάδα είναι χώρα με αφύλακτα σύνορα, τώρα, ύστερα από μισό χρόνο, θυμήθηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα, που έχει πάρει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις».

Δεδομένη η υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

 ??  ?? της Νέας Δημοκρατία­ς Ευ. Μεϊμαράκης διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι η «μη συμφωνία συνεπάγετα­ι καταστροφή, έξοδο από την Ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία».
της Νέας Δημοκρατία­ς Ευ. Μεϊμαράκης διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι η «μη συμφωνία συνεπάγετα­ι καταστροφή, έξοδο από την Ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece