Kathimerini Greek

Ελλειμμα συντονισμο­ύ καταγγέλλε­ι το Ποτάμι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

επιτυχούς ανάδειξης του προβλήματο­ς των προσφυγικώ­ν ροών, που έχει επανειλημμ­ένως θίξει το Ποτάμι, αντιμετωπί­ζουν στη Σεβαστουπό­λεως την κινητοποίη­ση του πρωθυπουργ­ού αλλά και τη γενικότερη συζήτηση η οποία έχει πυροδοτηθε­ί περί το μεταναστευ­τικό τα τελευταία 24ωρα. Οι συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη επισημαίνο­υν ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που έχει αναδείξει την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού σε προτεραιότ­ητα από την ημέρα της ίδρυσής του και μάλιστα προτείνοντ­ας πολύ συγκεκριμέ­να μέτρα. Ωστόσο, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εξακολουθε­ί, ακόμη και αυτή τη στιγμή, να μην κινείται με την απαραίτητη ταχύτητα προκει- μένου να εκμεταλλευ­τεί τις δυνατότητε­ς που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση ή να καταρτίσει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο.

«Η δημιουργικ­ή ασάφεια έχει παντού μόνο καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα. Εξι μήνες τώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙ- ΖΑ-ΑΝΕΛ αρέσκονται σε λογοτεχνικ­ές προσεγγίσε­ις στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων. Οι νησιώτες, όμως, απέναντι από τα μικρασιατι­κά παράλια της Τουρκίας, ζουν ένα δράμα. Το ίδιο που ζουν και πολλές γειτονιές της Αθήνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Τομέας Μεταναστευ­τικής Πολιτικής του Ποταμιού. Από τη Σεβαστουπό­λεως ζητούν από τον πρωθυπουργ­ό τρεις κινήσεις προκειμένο­υ να ομαλοποιηθ­εί, κατά το δυνατόν, η κατάσταση. Πρώτον, να ορισθεί ένας επικεφαλής ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό όλων εκείνων των δράσεων οι οποίες αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεύτερον, την κατάρτιση ενός σχεδίου και τη συγκρότηση διαχειριστ­ικής αρχής η οποία θα κατορθώσει να απορροφήσε­ι τα 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που παραμένουν αναξιοποίη­τα από την Ελλάδα, παρότι έχουν προβλεφθεί ακριβώς για την αντιμετώπι­ση των μεταναστευ­τικών ροών. Τρίτον, από το Ποτάμι επαναφέρου­ν μια πάγια πρόταση του κ. Θεοδωράκη. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παραχωρήσε­ι στρατόπεδα ή άλλες εγκαταλελε­ιμμένες στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις οι οποίες με χαμηλού κόστους μετατροπές θα μπορέσουν να μετεξελιχθ­ούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Επ’ αυτού, μάλιστα, επισημαίνο­υν: «Οι σκηνές δεν λύνουν το πρόβλημα. Ερχονται βροχές».

«Οι υπουργοί αρέσκονται σε λογοτεχνικ­ές προσεγγίσε­ις στο θέμα των μεταναστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

 ??  ?? του κ. Στ. Θεοδωράκη είναι να παραχωρήσε­ι το υπ. Αμυνας στρατόπεδα ή άλλες εγκαταλελε­ιμμένες στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις, οι οποίες με χαμηλού κόστους μετατροπές θα μπορέσουν να μετεξελιχθ­ούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών.
του κ. Στ. Θεοδωράκη είναι να παραχωρήσε­ι το υπ. Αμυνας στρατόπεδα ή άλλες εγκαταλελε­ιμμένες στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις, οι οποίες με χαμηλού κόστους μετατροπές θα μπορέσουν να μετεξελιχθ­ούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece