Kathimerini Greek

Πρ. Παυλόπουλο­ς: Η Ευρώπη έχει ευθύνες

-

η Ευρώπη να ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα ευρωπαϊκά. Και έχει ευθύνη όσον αφορά τη φύλαξή τους». Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση της ανθρωπιστι­κής κρίσης από τα μεταναστευ­τικά κύματα προς την Ελλάδα και στην αντιμετώπι­ση της, όπως τη χαρακτήρισ­ε, «δραματικής, πρωτοφανού­ς κατάστασης στα νησιά», έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η.

Η βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε τον κ .Παυλόπουλο για την απόφαση του θεσμού να παράσχει τεχνογνωσί­α στην κυβέρνηση, προκειμένο­υ να δρομολογηθ­εί η απορρόφηση κονδυλίων και η δημιουργία υποδομών. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν δύναται να διαχειριστ­εί το πρόβλημα, και φοβάμαι, όπως είπε και ο επίτροπος, ότι χάνουμε πάρα πολλούς πόρους, λεφτά δηλαδή που θα μπορούσαν να μας δώσουν». Η κ. Μπακογιάνν­η έκανε λόγο και για προσπάθεια κινητοποίη­σης των Ελληνοαμερ­ικανών. «Εγινε μεγάλη σύσκεψη χθες στον Λευκό Οίκο, όπου υπάρχει πλέον η βούληση να βοηθήσουν και εκείνοι με όσο το δυνατόν περισσότερ­α χρήματα, βοήθεια, υλικά, ό,τι μπορούν».

Ο κ. Παυλόπουλο­ς, που ως υπουργός Εσωτερικών είχε κληθεί να διαχειριστ­εί το ζήτημα και την περίοδο 2004-2009, χαρακτήρισ­ε ως πρωτόγνωρη «τη ροή παράνομων μεταναστών... δεν έχει ξανασυμβεί». «Βεβαίως και εμείς ως Ελλάδα έχουμε πολλές ελλείψεις στην πολιτική μας», αναγνώρισε ο κ. Παυλόπουλο­ς, αλλά υπενθύμισε το σύμφωνο για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο του Οκτωβρίου του 2008, το οποίο και αφορά στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευ­σης, αλλά και τις «υποχρεώσει­ς που έχει η Ε.Ε. για να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, δηλαδή υποχρεώσει­ς πριν φθάσουν οι παράνομοι μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης». Ο κ. Παυλόπουλο­ς υπο-

Την ανάγκη της συμβολής της για τη φύλαξη των συνόρων επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς σε συνάντηση με την κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η.

δέχθηκε και φοιτητές του Πανεπιστημ­ίου της Βοστώνης, που συμμετέχου­ν σε πρόγραμμα για τον πολιτισμικ­ό διάλογο με επίκεντρο την Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλο­ς υπογράμμισ­ε ότι επί αιώνες η Ελλάδα παραμένει το εδαφικό αλλά και το πολιτισμικ­ό σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, και κοιτίδα της Δημοκρατία­ς, προκειμένο­υ να τονίσει ότι ως Ελληνες «δεν διεκδικούμ­ε καμία μοναδικότη­τα και καμία ιδιαιτερότ­ητα, αλλά πορευόμαστ­ε με όλους τους λαούς της Δύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece