Kathimerini Greek

«Κανένα ίχνος χάκινγκ των ΑΦΜ»

- Γ.Π.

ίχνη χάκινγκ των ΑΦΜ, όπως έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», έλεγχος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στο πληροφορια­κό σύστημα της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα στην εβδομάδα, ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος απέστειλε παραγγελία στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη να διενεργήσε­ι έρευνα για να διαπιστωθε­ί εάν είχε γίνει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών. Η εισαγγελικ­ή έρευνα ξεκίνησε μετά και τις αποκαλύψει­ς της «Κ» για το plan B του τέως υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη. Τέσσερις αξιωματικο­ί ειδικών καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ., με μεταπτυχια­κά σε θέματα πληροφορικ­ής, ανέλαβαν να εντοπίσουν τυχόν ίχνη. Εψαξαν, δηλαδή, εάν υπήρχε ηλεκτρονικ­ή διείσδυση-παραβίαση σε κομμάτι της βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων, όπου φυλάσσοντα­ι τα ΑΦΜ. Ο έλεγχος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ολοκληρώθη­κε χθες και ήταν αρνητικός.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε περιγράψει το λεπτομερές plan B στις 16 Ιουλίου, σε διάλογό του με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ από έναν παιδικό του φίλο. Η «Κ» είχε αποκαλύψει όλο τον διάλογο του τέως υπουργού. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει σε εκείνη την τηλεδιάσκε­ψη: «Αποφασίσαμ­ε, λοιπόν, να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου, ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψου­με τους κωδικούς της ιστοσελίδα­ς σε έναν μεγάλο υπολογιστή του γραφείου του (φίλου μου), ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών». Οι αποκαλύψει­ς της «Κ» επιβεβαιώθ­ηκαν και από το ηχητικό ντοκουμέντ­ο που δόθηκε στη δημοσιότητ­α. Σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκε­ψης, ο κ. Βαρουφάκης εξηγούσε ότι παράλληλο σύστημα «θα ήταν μεν προσδιορισ­μένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece