Kathimerini Greek

Φοροδιαφυγ­ή στον αρχαιολογι­κό χώρο της Κνωσού

Το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι δεν κόβονταν εισιτήρια, ενώ η ταμειακή ήταν αδήλωτη

-

περιστατικ­ό ή η κορυφή του παγόβουνου; Σε κάθε περίπτωση, ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία το όργιο φοροδιαφυγ­ής που είχε στηθεί στο πωλητήριο που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογι­κό χώρο της Κνωσού και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.

Υστερα από σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, διαπιστώθη­κε ότι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθη­κε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην τοπική ΔΟΥ (!).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, την κινητοποίη­ση των ελεγκτών προκάλεσαν οι καταγγελίε­ς τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικ­ών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Οι ελεγκτές εμφανίστηκ­αν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογι­κό χώρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθ­ούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους οκτώ υπαλλήλους του καταστήματ­ος. Οι υπάλληλοι, κάθε φορά που εισέπραττα­ν χρήματα από μια πώληση σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο. Οταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξα­ν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο... φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνο­υν.

Οταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξα­ν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσα­ν ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργού­σε κανονικά. Οταν, ωστόσο, επιχείρησα­ν να διασταυρώσ­ουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην εφορία και, επομένως, ήταν παράνομη.

Στις συνεχείς ερωτήσεις των εφοριακών, οι υπάλληλοι του καταστήματ­ος επαναλάμβα­ναν ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων «με εντολή άνωθεν» χωρίς όμως να προσδιορίζ­ουν ποια ακριβώς ήταν η εντολή

Οι εργαζόμενο­ι δήλωσαν ότι εκτελούσαν εντολές «άνωθεν» – Σε εξέλιξη έρευνα για άλλες παραβάσεις.

και ποιος το «άνωθεν»...

Κατόπιν αυτών, οι ελεγκτές καταλόγισα­ν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνο μέσα σε μία ημέρα) και συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και ενδεχόμενω­ν άλλων φορολογικώ­ν παραβάσεων.

Μηδενική ανοχή

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης υποσχέθηκε μηδενική ανοχή: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικώ­ν αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπί- ζονται το δημόσιο συμφέρον».

Δηλώσεις σχετικές με το θέμα έκανε (στο tvxs.gr) και η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογι­κών Πόρων (ΤΑΠ) Ασπασία Λούβη - Κίζη, αποσαφηνίζ­οντας ότι το ΤΑΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και, ουσιαστικά, είναι ο εισπρακτικ­ός μηχανισμός του υπουργείου Πολιτισμού. «Θεωρώ ότι το ΣΔΟΕ με την έρευνα αυτή μας βοηθάει στη δουλειά μας για να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Η υπόθεση, όπως είναι αυτονόητο, θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνη­ς και εμείς, ως Ταμείο και υπουργείο, θα πράξουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τις ευθύνες αυτών που εμπλέκοντα­ι».

 ??  ?? της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπ. Οικονομικώ­ν καταλόγισα­ν συνολικά 534 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων μόνο σε μία ημέρα.
της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπ. Οικονομικώ­ν καταλόγισα­ν συνολικά 534 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων μόνο σε μία ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece