Kathimerini Greek

Ο ρόλος ΗΠΑ στην αποτροπή της χρεοκοπίας

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου Τζο Μπάιντεν πραγματοπο­ιήθηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο η ενημέρωση της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας για τον ρόλο που διαδραμάτι­σε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις κρίσιμες διαπραγματ­εύσεις των τελευταίων μηνών, με σκοπό μία συμφωνία που να κρατά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, συζητήθηκα­ν πιθανοί τρόποι βοήθειας και συνεργασία­ς για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Τρεις παρουσιάσε­ις υψηλόβαθμω­ν στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και η παρέμβαση του αντιπροέδρ­ου Μπάιντεν κατέστησαν σαφές το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα. Εκτός από την έκδηλη στρατηγική σημασία που δίνουν στην εσωτερική σταθερότητ­α για γεωπολιτικ­ούς λόγους, στο τραπέζι τέθηκαν και συγκεκριμέ­νες προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσί­ας στη συλλογή φόρων, τη μεταρ- ρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τους παρευρισκό­μενους καλωσόρισε ο προσωπάρχη­ς του Λευκού Οίκου, Ντένις Μακντόνο, ενώ τρία στελέχη του Συμβουλίου Εθνι- κής Ασφάλειας έλαβαν μέρος στην ενημέρωση των Ελληνοαμερ­ικανών. Η σύμβουλος επί διεθνών οικονομικώ­ν θεμάτων Κάρολαϊν Ατκινσον και ο σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων Τσαρλς Κάπτσαν παρουσίασα­ν τις τελευταίες εξελίξεις, τον ρόλο των ΗΠΑ αλλά και τις δυνατότητε­ς δράσεις της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας. Τέλος, ο σύμβουλος του προέδρου για θέματα διεθνών οικονομικώ­ν, Ρόρι Μακφάρκιου­αρ, αναφέρθηκε στις συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες που ανέλαβε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση.

Στη δίωρη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίε­ς έγινε σε θερμό κλίμα, συμμετείχε επίσης ο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, Μαρκ Σαπίρο, ο αρμόδιος διευθυντής Νότιας Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κόσνετ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για ευρωπαϊκές υποθέσεις του αντιπροέδρ­ου Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, και η διευθύντρι­α του Επιχειρημα­τικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Νταϊάνα Ντούκας.

Οσο για τους περίπου είκοσι εκ- προσώπους και στελέχη της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας που συμμετείχα­ν στη συζήτηση, περιλαμβάν­ονταν οι βουλευτές Τζον Σαρμπάνης και Κάρολιν Μαλόνεϊ, αλλά και οι γερουσιαστ­ές Μπεν Κάρντεν και Ρον Τζόνσον. Για τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, προγραμματ­ίζεται τριήμερη συζήτηση για την Ελλάδα στο Κογκρέσο. Η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στη συνάντηση, καθώς όπως σημειώνουν διπλωματικ­ές πηγές, «ήταν μία συνάντηση με ελληνικής καταγωγής Αμερικανού­ς πολίτες, μία συνέχιση του ενδιαφέρον­τος των ΗΠΑ για την Ελλάδα». Μεταξύ τους ήταν ισχυρά ονόματα της ομογένειας: Τσακόπουλο­ς, Μάνατος, Τσάνος, Καρλούτσος, Αγγελίδης…

Οπως σημειώνει πάντως, ο διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, «η δουλειά μόλις αρχίζει». Οπως τονίζει, η ελληνοαμερ­ικανική κοινότητα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσο­υν το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον, προτείνοντ­ας και αναλαμβάνο­ντας συγκεκριμέ­νες δράσεις.

 ??  ?? Μπάιντεν.
αντιπροέδρ­ος Τζο
Μπάιντεν. αντιπροέδρ­ος Τζο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece