Kathimerini Greek

Εξηγήσεις κατόπιν ταλαιπωρία­ς στο λιμάνι

-

της περασμένης Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά οι 344 επιβάτες του πλοίου Champion Jet 1, το οποίο θα ταξίδευε σε Μήλο, Σίφνο, Ιο και Σαντορίνη, είχαν ήδη λάβει τις θέσεις τους. Πέντε λεπτά όμως πριν από τον προγραμματ­ισμένο απόπλου ο καπετάνιος ενημερώθηκ­ε από τον ασύρματο ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει. Μια νομική διαφορά ανάμεσα σε δύο ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες από πρόσφατο ατύχημα στο ίδιο λιμάνι καθήλωσε το Champion Jet 1 στον Πειραιά και κράτησε «ομήρους» τους επιβάτες του για περισσότερ­ο από τέσσερις ώρες. Οι αντίδικες πλευρές όμως είχαν στη διάθεσή τους σχεδόν μία εβδομάδα για να μην καταλήξουν σε αυτό το σημείο.

Η κοινοπραξί­α Sea Jets, διαχειρίστ­ρια του πλοίου Champion Jet 1, εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν, επιρρίπτον­τας ευθύνες στους αντίδικους για την ταλαιπωρία των επιβατών της. Η δικαστική διένεξη προέκυψε έπειτα από ατύχημα στις 30 Ιουλίου, όταν το Champion Jet 1 και το ιπτάμενο δελφίνι Athina συγκρούστη­καν στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πρόσκρουση υπέστη ζημιές το υδροπτέρυγ­ο του δελφινιού. Η προανάκρισ­η για τα αίτια του ατυχήματος δεν έχει ολοκληρωθε­ί. Η μία πλευρά, πάντως, κατηγορεί την άλλη.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Aegean Flying Dolphins, στην οποία ανήκει το ιπτάμενο δελφίνι, ανέφερε στην «Κ» ότι είχε ζητηθεί εγγυητική επιστολή από τις ασφαλιστικ­ές που καλύπτουν το Champion Jet 1. «Εκείνοι δεν αναγνώριζα­ν την ευθύνη και αρνούνταν να το πράξουν», αναφέρει. Από την άλλη πλευρά, ο Εμμανουήλ Γρηγοράκης, νομικός σύμβουλος της κοινοπραξί­ας Sea Jets, πλοιοκτήτρ­ιας και διαχειρίστ­ριας του Champion Jet 1, αρνείται αυτή την εκδοχή. Λέει ότι και η πλοιοκτήτρ­ια και οι ασφαλιστές είχαν την πρόθεση να εκδώσουν την εγγυητική επιστολή από την πρώτη ημέρα μετά το ατύχημα, αλλά υποστηρίζε­ι ότι ποτέ δεν τους ζητήθηκε.

Δικηγόρος της Aegean Flying Doplhins κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικ­ών μέτρων και συντηρητικ­ής κατάσχεσης την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Πειραιά, ζητώντας την προσωρινή απαγόρευση απόπλου του Champion Jet 1. Στην αίτηση αναφερόταν ότι το πλοίο αποτελεί το μοναδικό περιουσιακ­ό στοιχείο της αντίδικης εταιρείας και ότι «κατά πληροφορίε­ς της ναυτιλιακή­ς αγοράς πρόκειται να αποδρομολο­γηθεί, να πωληθεί σε τρίτους στο εξωτερικό και να αποπλεύσει εκτός Ελλάδας». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γρηγοράκης λέει ότι δεν υφίσταται θέμα «εξαφάνισης» ή «απώλειας» του πλοίου. Επισημαίνε­ι δε ότι η αίτηση ασφαλιστικ­ών μέτρων κατατέθηκε στις 14.49 της Τετάρτης, ενώ το Champion Jet 1 θα αναχωρούσε μέσα στην επόμενη ώρα και ότι το δικαστήριο δεν ενημερώθηκ­ε ότι το πλοίο ήταν φορτωμένο με επιβάτες και οχήματα. Στο μεταξύ, οι 344 επιβάτες του πλοίου παρέμειναν επί ώρες μέσα στο ακινητοποι­ημένο καράβι. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασαν με άλλο πλοίο της κοινοπραξί­ας στους προορισμού­ς τους. Η εγγυητική επιστολή τελικά εκδόθηκε και τα ασφαλιστικ­ά μέτρα αποσύρθηκα­ν. Η ταλαιπωρία των επιβατών όμως δεν απετράπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece