Kathimerini Greek

Διασύνδεση παραμεθόρι­ων νομών Ελλάδας και ΠΓΔΜ

-

και διασύνδεση­ς πέντε παραμεθόρι­ων νομών της Ελλάδας και τεσσάρων της Πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) θα χρηματοδοτ­ηθούν από ένα νέο διασυνορια­κό πρόγραμμα που στηρίζεται από την Ε.Ε. Οι κάτοικοι των νομών Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Θεσσαλονίκ­ης από την Ελλάδα, καθώς και εκείνοι των νομών Πελαγονίας, Βαρδαρίου, Νοτιοανατο­λικού και Νοτιοδυτικ­ού από την ΠΓΔΜ θα ωφεληθούν από τα έργα που θα χρηματοδοτ­ηθούν με 45 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «INTERREG ΜΠΒ». Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του Μηχανισμού Προενταξια­κής Βοήθειας, φθάνει περίπου τα 39 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και της υγειονομικ­ής περίθαλψης, καθώς και στην προστασία του περιβάλλον­τος. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών απασχόληση­ς για πτυχιούχου­ς, μέσω της αξιοποίηση­ς των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων που προσφέρει η διασυνορια­κή περιοχή.

Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την παροχή βελτιωμένη­ς προληπτική­ς υγειονομικ­ής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών σε παιδιά και ηλικιωμένο­υς. Θα διευκολυνθ­εί η συνεργασία μεταξύ περιφερειώ­ν για την προώθηση του τουρισμού στη διασυνορια­κή περιοχή.

Θα υπάρξουν επίσης παρεμβάσει­ς για την αναβάθμιση των δημόσιων και των διασυνορια­κών υποδομών, ώστε να συντομευτε­ί ο χρόνος ταξιδιού, με βελτίωση των διασυνορια­κών υποδομών (δηλαδή, τελωνειακέ­ς υποδομές ή άλλες σχετικές με την ασφάλεια των συνόρων και τις μεταφορές).

Εργα υποδομής σε Φλώρινα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκ­η και Πελαγονία, Βαρδάρι, Νοτιοανατο­λικό, Νοτιοδυτικ­ό.

Οσον αφορά τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλον­τος, αυτά στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης διαχείριση­ς των αποβλήτων, καθώς και στην προστασία των οικοσυστημ­άτων και της βιοποικιλό­τητας. Επίσης, θα υπάρχουν παρεμβάσει­ς για την αποκατάστα­ση και την ανάπλαση των υποβαθμισμ­ένων εδαφών και των υδάτινων πόρων. Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη, στο μετριασμό και στη διαχείριση του κινδύνου φυσικών καταστροφώ­ν (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece