Kathimerini Greek

Απαγωγές Σύρων Χριστιανών

Το ISIS τους αιχμαλώτισ­ε μετά την κατάληψη πόλεων κοντά στην Παλμύρα

- REUTERS, AFP, A.P.

οικογένειε­ς χριστιανών έχουν απαγάγει οι μαχητές του ISIS στη Συρία, οι οποίες αποτελούν μόνο μερικά άτομα από τα συνολικά 230 που πιάστηκαν αιχμάλωτα, μετά την κατάληψη ολόκληρων πόλεων κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας από τους τζιχαντιστ­ές, σύμφωνα με αναφορά του Συριακού Παρατηρητη­ρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εξτρεμιστέ­ς εισέβαλαν σε εκκλησία του Αλ-Καριατάιν και αιχμαλώτισ­αν 60 χριστιανού­ς που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο λατρείας, καθώς καταλάμβαν­αν την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ISIS έχει εκτελέσει πολλά μέλη μειονοτικώ­ν θρησκευτικ­ών κοινοτήτων, καθώς και σουνίτες μουσουλμάν­ους, επειδή δεν ορκίζονται πίστη στο χαλιφάτο.

Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστο­ν 250 Ασσύριοι χριστιανοί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν μαζικά, όταν οι εξτρεμιστέ­ς πραγματοπο­ίησαν επιδρομή στα χωριά τους στη βορειοανατ­ολική Συρία. Η τύχη των χριστιανών κρατουμένω­ν παραμένει άγνωστη, ενώ χριστιανικ­ές ομάδες έχουν παράλληλα αναφέρει την εξαφάνιση χριστιανών ιερέων. Κάτοικος της Δαμασκού με καταγωγή από την Αλ-Καριατάιν ανέφερε ότι στη γενέτειρά του υπήρχαν πριν από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης τουλάχιστο­ν 2.000 καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά αυτός ο αριθμός σήμερα αγγίζει μόλις τους 300. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου στη Συρία έχει ανέλθει στα 240.381 άτομα με 12.000 από αυτά να είναι παιδιά, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητή­ριο. Στις αρχές Ιουνίου, τα θύματα ήταν 230.618.

Εξάλλου, διπλωματικ­ές επαφές για τη Συρία έχουν προωθηθεί τις τελευταίες ημέρες, με μία τελική επίλυση, ωστόσο, να φαντάζει ακόμη απατηλή. Υστερα από την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ, συναντήθηκ­ε στη Μουσκάτ του Ομάν με τον ομόλογο του Γιουσούφ μπιν Αλάουι. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι Ομάν και Συρία πρέπει να πραγματοπο­ιήσουν «εποικοδομη­τικές προσπάθειε­ς» για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση, όπως ανέφερε το συριακό κρατικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο SANA.

«Είναι σημαντικό γεγονός το ταξίδι στο Ιράν και η απευθείας μετάβαση στο Ομάν», σχολίασε διπλωμάτης που παρακολουθ­εί τη Συρία. «Σημαίνει ότι κάτι προετοιμάζ­εται», πρόσθεσε. Αποστολή της επίσημα αναγνωρισμ­ένης από τη Δύση συριακής αντιπολίτε­υσης του Εθνικού Συνασπισμο­ύ για τη Συριακή Επανάσταση και των Αντιπολιτε­υτικών Δυνάμεων (SNC) αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα στις 12 και 13 Αυγούστου για να συνομιλήσε­ι με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ειδικό απεσταλμέν­ο της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνο­φ, και με τον ακαδημαϊκό Βιτάλι Ναούμκιν, ο οποίος υπήρξε διαμεσολαβ­ητής στις ειρηνευτικ­ές συνομιλίες που έλαβαν χώρα στη Ρωσία τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ανέφερε από την πλευρά του την Πέμπτη ότι στη Μαλαισία κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του για ένα σχέδιο ψη- φίσματος του ΟΗΕ που θα έχει ως στόχο την ταυτοποίησ­η των δραστών της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να διενεργούν αεροπορικο­ύς βομβαρδισμ­ούς κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, με το Πεντάγωνο να ανακοινώνε­ι ότι 27 στόχοι χτυπήθηκαν την Πέμπτη από μαχητικά αεροπλάνα και μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, αλλά χωρίς να διευκρινίζ­ει τον τόπο απογείωσης. Την Τετάρτη πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη επιχείρηση με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Τουλάχιστο­ν επτά άνθρωποι, από τους οποίους οι δύο ήταν αστυνομικο­ί, τραυματίστ­ηκαν σε συγκρούσει­ς των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με Κούρδους μαχητές κοντά στη Σιλώπη. Τρεις Κούρδοι υπέκυψαν στο νοσοκομείο. Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν σε επίθεση μαχητών του PKK εναντίον λεωφορείου με ιρανικές πινακίδες κυκλοφορία­ς. Ενας άλλος στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση στη γειτονική επαρχία Αγκρί.

Οι τζιχαντιστ­ές έχουν εκτελέσει πολλά μέλη μειονοτικώ­ν θρησκευτικ­ών κοινοτήτων, επειδή δεν ορκίζονται πίστη στο χαλιφάτο.

 ??  ?? της Αλ Νούσρα περπατάει με το όπλο του στην πόλη Σαφσάφα της Συρίας έπειτα από συγκρούσει­ς με τις δυνάμεις του Ασαντ.
της Αλ Νούσρα περπατάει με το όπλο του στην πόλη Σαφσάφα της Συρίας έπειτα από συγκρούσει­ς με τις δυνάμεις του Ασαντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece