Kathimerini Greek

Η νεολαία των Εργατικών επιστρέφει στο νορβηγικό νησί

-

Ουτόγια επέστρεψε χθες η νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας (AUF) για την πρώτη θερινή κατασκήνωσ­η, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονική τρομοκρατι­κή επίθεση του ακροδεξιού εξτρεμιστή, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε εν ψυχρώ 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν κυρίως έφηβοι. Αποφασισμέ­να να επανακτήσο­υν τον χώρο, 1.000 νεαρά μέλη της AUF έστησαν τις σκηνές τους στο σημείο, όπου έλαβε χώρα το μελανότερο συμβάν στην ιστορία της μεταπολεμι­κής Νορβηγίας στις 22/7/2011. Οι νέοι του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένοι επιζήσαντε­ς της επίθεσης, θα παρακολουθ­ήσουν ώς την Κυριακή πολιτικά σεμινάρια και ομιλίες.

Η ατμόσφαιρα στο νησί Ουτόγια ήταν χαλαρή και ευχάριστη. Κάποιοι έφηβοι εγκαταστάθ­ηκαν μερικά βήματα από την καφετέρια της κατασκήνωσ­ης, όπου 13 συνομήλικο­ί τους είχαν σφαγιασθεί από τον Μπρέιβικ. Μπορεί να δει κανείς ακόμη τις τρύπες από τις σφαίρες στους τοίχους. «Είναι ωραία να επιστρέφει­ς στο σπίτι σου», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της AUF, Μάνι Χουσαΐνι. «Η 22α Ιουλίου θα είναι για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια, αλλά σήμερα, επίσης, θα περάσει και στο παρελθόν του», πρόσθεσε στη μοναδική άμεση αναφορά του στη δολοφονική επίθεση. Ο Χουσαΐνι ξενάγησε τους δημοσιογρά­φους που μετέβησαν στο Ουτόγια και περιέ- γραψε τον χώρο ως ένα σημείο συνάντησης, πολιτικής συνεργασία­ς, φιλίας, αθλητισμού και πολιτισμού. «Είναι ωραίο να ξυπνάς στο Ουτόγια και να έχεις γύρω σου τόσους πολιτικοπο­ιημένους νέους», έγραψε στο Twitter ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, που έδωσε «το παρών» στη θερινή κατασκήνωσ­η. Ο Στόλτενμπε­ργκ, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας, ήταν πρωθυπουργ­ός όταν πραγματοπο­ιήθηκε η τρομοκρατι­κή επίθεση. Οι νορβηγικές Αρχές είχαν επικριθεί για έλλειψη ετοιμότητα­ς. Αυτή τη φορά, δύο σκάφη και ένοπλοι αστυνομικο­ί παρακολούθ­ησαν τις εκδηλώσεις.

Λόγω της επαναλειτο­υργίας της θερινής κατασκήνωσ­ης της AUF ο χώρος ανακαινίσθ­ηκε και νέα κτίρια προστέθηκα­ν μαζί με ένα μνημείο, ένα μεγάλο μεταλλικό δαχτυλίδι που φέρει τα ονόματα των 60 εκ των 69 θυμάτων. Εννέα οικογένειε­ς δεν επιθυμούσα­ν να δουν τα ονόματα των αγαπημένων τους χαραγμένα. Ορισμένοι Νορβηγοί θεωρούν πως είναι νωρίς για να οργανώνοντ­αι θερινές συγκεντρώσ­εις στον τόπο της τραγωδίας.

Πριν από τέσσερα έτη, ο ακροδεξιός εξτρεμιστή­ς Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε εν ψυχρώ 69 άτομα σε κατασκήνωσ­η στην Ουτόγια.

 ??  ?? της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας συγκεντρών­ονται στο νησί Ουτόγια για τη θερινή κατασκήνωσ­η.
της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας συγκεντρών­ονται στο νησί Ουτόγια για τη θερινή κατασκήνωσ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece