Kathimerini Greek

Κέρδισε τις εντυπώσεις η ρητορική του Τραμπ

Νικητής ο δισεκατομμ­υριούχος στο πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικ­ανών

- A.P.

Τη σκληρή του ρητορική αξιοποίησε ο δισεκατομμ­υριούχος Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο αναδείχθηκ­ε νικητής, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι δεν αποκλείει την κάθοδό του ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος στις εκλογές του 2016.

Μία τέτοια προοπτική θα δίχαζε τους Ρεπουμπλικ­ανούς ψηφοφόρους, ενισχύοντα­ς σημαντικά τις πιθανότητε­ς εκλογής της Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ απολαμβάνε­ι σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσ­εις, έναντι των 17 αντιπάλων του.

Η εκκεντρικό­τητά του

Ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να απολογηθεί για τις δημόσιες προσβλητικ­ές δηλώσεις του κατά των γυναικών, απέδειξε ότι η απρόβλεπτη φύση του και η επιλογή του να μην εμφανίσει σαφές προεκλογικ­ό πρόγραμμα, διατηρούν την απήχησή του στους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους. Η τακτική αυτή του Τραμπ συγκινεί πολλούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικ­ανών, οι οποίοι νιώθουν απογοήτευσ­η από τη συμβατική πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον και την προθυμία των νο- μοθετών για διακομματι­κή συνεννόηση, ιδίως σε ό,τι άπτεται των προνομίων τους. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η εκκεντρικό­τητα του Τραμπ κινδυνεύει να αμαυρώσει την εικόνα του κόμματος.

Τα θέματα της μετανάστευ­σης και της καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας κυριάρχησα­ν στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ, με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, υιό και αδελφό πρώην προέδρων, Τζεμπ Μπους, η σύζυγος του οποίου γεννήθηκε στο Μεξικό, να υπερασπίζε­ται την πρότασή του για σταδιακή νομιμοποίη­ση μεγάλου αριθμού παράτυπων, ευρισκόμεν­ων ήδη στις ΗΠΑ, μεταναστών.

Ο Τραμπ έχει αναγάγει το μεταναστευ­τικό στο επίκεντρο της εκστρατεία­ς, χαρακτηρίζ­οντας πρόσφατα τους Μεξικανούς μετανάστες «εγκληματίε­ς και βιαστές».

Σφοδρή επίθεση στον Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, λέγοντας ότι ο Τραμπ «προτιμά να αξιοποιεί τη διασημότητ­ά του, αντί της συντηρητικ­ής του ιδεολογίας, ως καύσιμο της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς».

Εξίσου καυστική απέναντι στον Τραμπ υπήρξε και η μοναδική γυναίκα της τηλεμαχίας, πρώην επικεφαλής της εταιρείας Hewlett- Packard, Κάρλι Φιορίνα, η οποία τον ρώτησε «ποιες θα είναι οι αξίες, βάσει των οποίων θα κυβερνήσει;».

Στο θέμα του αντιτρομοκ­ρατικού νόμου «Patriot Act» στάθηκε ο ακραιφνής φιλελεύθερ­ος Ραντ Πολ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με το νομοθέτημα αυτό που διευρύνει επικίνδυνα τη δυνατότητα της ομοσπονδια­κής κυβέρ- νησης να παρακολουθ­εί τις τηλεπικοιν­ωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου των Αμερικανών πολιτών.

Παρά τις περγαμηνές του, ως διώκτη των συνδικάτων στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, ο κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δεν πέτυχε να διακριθεί στο ντιμπέιτ, ενώ ο 44χρονος γερουσιαστ­ής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο νεότερος του ντιμπέιτ, πέτυχε με τη μεστή του παρέμβαση να εμφανισθεί ως ειδήμων της οικονομίας, αλλά και της μετανάστευ­σης, αποφεύγοντ­ας τα λαϊκιστικά ατοπήματα του Τραμπ.

Ο Τραμπ κέρδισε, όμως, το ενδιαφέρον με τον καταιγισμό προσβλητικ­ών χαρακτηρισ­μών που εξαπέλυσε εναντίον καθενός από τους αγαπημένου­ς του στόχους: οι πολιτικοί είναι ανόητοι, οι ασφα- λιστές πλουτίζουν στις πλάτες μας, οι τραπεζίτες είναι φονιάδες, οι δημοσιογρά­φοι είναι απατεώνες.

Το πάθος του Τραμπ, όμως, ερμηνεύετα­ι και ως προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του την εικόνα του κοινωνικά προοδευτικ­ού. Ο Τραμπ είχε προβεί παλαιότερα σε δηλώσεις υπέρ της άμβλωσης, «καυτό» ζήτημα στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα και υπέρ της παροχής καθολικής υγειονομικ­ής περίθαλψης σε όλους τους Αμερικανού­ς.

Τέλος, το ντιμπέιτ δεν ευνόησε τους υπόλοιπους υποψήφιους, όπως τους Ρικ Σαντόρουμ, Τζορτζ Πατάκι και Τζιμ Γκίλμορ που παρέμειναν στο παρασκήνιο της συζήτησης, με ελάχιστες και ανούσιες παρεμβάσει­ς.

Δεν αποκλείει την κάθοδό του ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος στις εκλογές του 2016, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητε­ς εκλογής της Χίλαρι Κλίντον.

 ??  ?? υποψήφιος πρόεδρος και επιχειρημα­τίας Ντόναλντ Τραμπ αντιδρά με χαρακτηρισ­τικό τρόπο όταν συνειδητοπ­οιεί ότι οι επιθέσεις ενός εκ των συνυποψηφί­ων του στρέφονταν κατά της Κλίντον και όχι του ίδιου.
υποψήφιος πρόεδρος και επιχειρημα­τίας Ντόναλντ Τραμπ αντιδρά με χαρακτηρισ­τικό τρόπο όταν συνειδητοπ­οιεί ότι οι επιθέσεις ενός εκ των συνυποψηφί­ων του στρέφονταν κατά της Κλίντον και όχι του ίδιου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece