Kathimerini Greek

Η οικογένεια Ομπάμα σε διακοπές

- A.P.

Στο «θέρετρο των ολίγων», το νησί Μάρθας Βίνγιαρντ στα ανοικτά της Μασαχουσέτ­ης, θα παραθερίσε­ι για μία ακόμη χρονιά η Πρώτη Οικογένεια των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους δικούς του να αναμενόταν να φθάσουν χθες το απόγευμα.

Το προεδρικό αεροσκάφος επρόκειτο να προσγειωθε­ί χθες στη βάση Μπορν του Κέιπ Κοντ, με την προεδρική οικογένεια να επιβιβάζετ­αι στο ελικόπτερο «Μαρίν Ουάν», το οποίο θα τη μετέφερε στο αεροδρόμιο του νησιού.

Παρότι τα ακριβή σχέδια του προέδρου και οι μετακινήσε­ις του ενόσω θα βρίσκεται στο νησί καλύπτοντα­ι από πυκνό πέπλο μυστικότητ­ας, οι κάτοικοι του Μάρθας Βίνγιαρντ γνωρίζουν ότι οι προσβάσεις στα γήπεδα γκολφ θα είναι αποκλεισμέ­νες για αρκετές ημέρες για τα ερχόμενα 16 εικοσιτετρ­άωρα. Πέρυσι, ο κ. Ομπάμα είχε παίξει εννέα ημέρες γκολφ κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο νησί, ενώ τα βράδια η Πρώτη Οικογένεια συνήθιζε να δειπνεί σε σπίτια φίλων.

Για μία ακόμη χρονιά, η οικογένεια του Αφροαμερικ­ανού προέδρου θα διαμείνει στην περιοχή Τσίλμαρκ, σε έπαυλη με εντυπωσιακ­ή θέα στον κόλπο Βίνγιαρντ Σάουντ και το σύμπλεγμα νησιών Ελίζαμπεθ. Η έπαυλη, ιδιοκτησία­ς της χορηγού του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, Τζοάν Χάμπσμαν, διαθέτει επτά υπνοδωμάτι­α, πισίνα, γυμναστήρι­ο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο τένις.

Παρότι το πρόγραμμα του προέδρου δεν περιλαμβάν­ει δημόσιες εμφανίσεις, οι κάτοικοι του νησιού έχουν συνηθίσει πια το θέαμα της οικογένεια­ς Ομπάμα να επισκέπτετ­αι το εστιατόριο Nancy’s στο Οουκ Μπλαφς, με σπεσιαλιτέ τα τηγανητά θαλασσινά, καθώς και το Alley’s General Store, το παραδοσιακ­ό παντοπωλεί­ο στο Ουέστ Τίσμπερι, με τα διάσημα σε όλη την Ανατολική Ακτή ενθύμια.

Αλλη μία επίσκεψη του προεδρι- κού ζεύγους αναμένεται, επίσης, να δεχθεί το βιβλιοπωλε­ίο Bunch of Grapes, στο Βίνγιαρντ Χέιβεν.

Στο μεταξύ, οι γνώμες του κατοίκων και μαγαζατόρω­ν για την προεδρική επίσκεψη διίστανται. «Η προεδρική επίσκεψη είναι μια σπάνια στιγμή για εμάς και τους επισκέπτες του νησιού. Τον γνώρισα πέρυσι. Πόσο τέλειο είναι αυτό;» λέει ο διευθυντής του πανδοχείου Dockside στο Οουκ Μπλαφς, Τζον Τίρναν, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Vineyard Gazette.

Αλλοι πάλι δεν μοιράζοντα­ι τον ενθουσιασμ­ό αυτό, εκτιμώντας ότι η παρουσία της οικογένεια­ς Ομπάμα δυσχεραίνε­ι αναίτια τη ζωή κατοίκων και επισκεπτών, με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την παρουσία εκατοντάδω­ν επιπλέον αστυνομικώ­ν στο μικρό νησί.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι παρατηρητέ­ς της προεδρίας Ομπάμα εκτιμούν πως η επιλογή του Μάρθας Βίνγιαρντ είναι άστοχη για έναν Αφροαμερικ­ανό, Δημοκρατικ­ό πρόεδρο, καθώς το νησί, με τις απλησίαστε­ς τιμές και τη δύσκολη συγκοινωνί­α με την ηπειρωτική Μασαχουσέτ­η, επιβάλλει άτυπο οικονομικό «απαρτχάιντ», το οποίο αποκλείει εκ των πραγμάτων τις επισκέψεις μελών της μεσαίας τάξης.

Η οικογένεια Ομπάμα, όμως, δεν ανήκει στη μεσαία τάξη, με τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία να έχουν υπάρξει επιτυχημέν­οι δικηγόροι, με αμοιβές πολλαπλάσι­ες εκείνων των μέσων Αμερικανών.

Θα παραθερίσε­ι στο νησί Μάρθας Βίνγιαρντ, στα ανοικτά της Μασαχουσέτ­ης, ενώ οι μετακινήσε­ις της καλύπτοντα­ι από μυστικότητ­α.

 ??  ?? του Μπαράκ Ομπάμα κοσμεί την προθήκη καταστήματ­ος ρούχων του Οουκ Μπλαφς.
του Μπαράκ Ομπάμα κοσμεί την προθήκη καταστήματ­ος ρούχων του Οουκ Μπλαφς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece